Жодна Помісна Церква не підтримала Фанар — Єпископ Бачський Іриней

Сербський ієрарх зазначив, що священнослужителі та церковні лідери інших Помісних Церков критично налаштовані щодо рішень Константинополя по Україні.

Жодна Помісна Церква досі офіційно не виступила на підтримку дій Константинопольського Патріархату в Україні. Про це 5 листопада 2018 року заявив ієрарх Сербської Православної Церкви єпископ Бачський Іриней у своєму коментарі щодо угоди Петра Порошенка та Патріарха Варфоломія про співпрацю, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на spc.rs/sr.

«Досі жодна Помісна Православна Церква офіційно не підтримала діяльності Константинополя, і в богословських колах всіх Церков ведеться постійне – часто запекле – обговорення кризи, який стала, безумовно, найбільшою за останні тисячу років», – зазначає єпископ Бачський Іриней.

За словами владики, особливо спірним є той факт, що Вселенський Патріарх, не ховаючись, веде співпрацю і спілкується тільки зі світською владою і політиками України, серед яких переважають прихильники розкольників і уніатів, але відмовляється співпрацювати з представниками сестринської Православної Церкви. «Канонічна Православна Церква в Україні була цілком проігнорована», — підкреслює Сербський архієрей.

«Критично налаштовані священики та богослови задаються запитанням, як можливо, що Патріарх Варфоломій не визнає канонічні рішення Руської Церкви, які він раніше визнав одразу після їх прийняття, та які визнають досі предстоятелі Помісних Церков? – запитує владика Іриней. – Особливо цікаво, як це можливо, щоб анафематствуваний розкольник миттю став “митрополитом київським”, а в більш широкому титулуванні “патріархом київським”?»

Також ієрарх наголошує, що виникає запитання і про те, як можна просто так «поставити поза силою» чийсь церковний статус в іншій Помісній Церкві, якому більше трьох століть і який сам Константинопольський Патріархат ніколи раніше не оскаржував.

«Необхідно молитися і сподіватися, що всі зрозуміють, що першість в Церкві належить тільки Господу Іісусу Христу і єдність Церкви незрівнянно важливіша за всі можливі амбіції і претензії», – резюмував єпископ Бачський Іриней.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2851

Залишити відповідь