Генштаб ЗСУ перешкоджає пастирській діяльності капеланів УПЦ

Тисячі українських військових можуть лишитися без духовного окормлення своїх пастирів. 

Минулого місяця керівництво військової частини А-0222 окремого полку Президента України передало церкву Архістратига Михаїла, відновлену громадою УПЦ, «Київському патріархату». Дане рішення було прийнято всупереч закону, без погодження з військовими — з паствою, яку багато років окормляли капелани Української Православної Церкви.

Заступник Голови відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України та настоятель храму архімандрит Лука (Винарчук) вважає, що це наслідок державної політики, яка направлена на дискримінацію віруючих та священиків Православної Церкви в Україні.

Він розповів для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, що, як стало відомо, директиву Генштабу ЗСУ з грифом «ДСК» (для службового користування) не допускати капеланів Української Православної Церкви у військові частини отримали усі командири ще навесні 2018 року.

«Були сформовані списки з іменами священиків Української Православної Церкви, яких названо «учасниками гібридної війни», серед них є й моє ім’я. Дані документи були розіслані з Генерального штабу на місця, — зазначив архімандрит Лука. — Окрім того, чотири роки представники різних структур та організацій писали про нас наклепи. В частині їх ігнорували та завжди ставилися з повагою до нас. Прийшло нове керівництво і відразу призначили штатним капеланом «священика Київського патріархату», а мені сказали “священик Московського Патріархату не може бути капеланом військової частини в полку Президента”».

На прохання надати аргументовану відповідь, розповів о. Лука, командування частини прямої відповіді не надало. Проте, як стало відомо з достовірних джерел, причиною стала вищезгадана директива.

«Наших священиків, яких занесено в списки, розпорядилися не допускати до особового складу. Знаєте, керівництво ЗСУ та СБУ просто прикривають свої незаконні дії щодо капеланів УПЦ грифом «для службового користування».  Наші права і права нашої пастви обмежують, керуючись голослівними звинуваченнями та наклепами, і при цьому не дають можливості це спростувати», — обурюється отець Лука.

Він також наголосив, що незаконними ці дії є тому, що, не дивлячись на завіряння керівництва Міноборони, ігнорується думка самих військових.

«Згідно із законом, має проводитися опитування парафіян. Але ми розуміємо, що ніякого опитування не було. Командування просто дало вказівку, що такі-то священики не можуть тут бути».

Священик розповів, що майже 10-ть років він разом із ще одним кліриком УПЦ протоієреєм В’ячеславом Литвиненко займався окормленням військовослужбовців полку Президента і саме релігійна громада УПЦ відновлювала будівлю зруйнованого храму, на місці якого було звалище.

«І сьогодні сюди призначають нового капелана, а нам кажуть, що наших послуг більше не потребують, – зазначив отець Лука. – Отець В’ячеслав майже три роки провів в АТО, в гарячих точках і, незважаючи на це, його кандидатуру навіть не розглядали».

Схожа ситуація, за словами заступника Голови військового відділу, й у інших регіонах України. В Одесі позбавляють прав курсантів молитися в храмі військової академії, який закрили в серпні цього року. Теж саме відбулося і в Житомирському військовому інституті імені С.П.Корольова, де несли послух капелани УПЦ.

На настоятеля храму Іллі Муромця при військовому шпиталі в Білій Церкві протоієрея Димитрія Марандюка теж здійснюється тиск. «А священик декілька років служив капеланом при мобільному госпіталі в зоні АТО, здійснив більше 50-ти поїздок в зону бойових дій та був нагороджений почесним знаком «Патріот України»», — розповів архімандрит Лука.

Нагадаємо, тенденція надання пріоритету в призначенні капеланами кліриків «Київського патріархату» і Греко-католицької церкви перед Українською Православною Церквою, всупереч бажанню самих військовослужбовців, з’явилася давно. Голова відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин ще у квітні 2017 року повідомляв, що володіє інформацією про те, що в Генеральному штабі реагують негативно на прохання з частин  про призначення капеланами священиків Української Православної Церкви.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1624

1 коментар

Залишити відповідь