11 листопада 2018 року в домовому храмі релігійної громади Спасу Нерукотворного Української Православної Церкви, яка діяла при Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна була звершена остання Божественна літургія. Церкву закрили після розпорядження керівництва ліцею. Про це Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ повідомив настоятель громади протоієрей В’ячеслав Ліпатов.

За інформацією настоятеля, в ліцеї було проведено збори, на яких керівництво заявило, що їм не потрібна Українська Православна Церква: “Нам потрібна інша церква, Української Православної Церкви більше не буде у війську”. «Через два дні після цього, в п’ятницю, мені подзвонили і сказали, що з понеділка доступ на територію ліцею буде закритий для усіх прочан нашого храму і для мене у тому числі. Попри те, що я був в лікарні, відстрочення не дали», — розповів протоієрей В’ячеслав.

Кімнату на території оркестру в ліцеї виділив попередній начальник у 2012 році. Особистими зусиллями настоятеля і вірян вона була обладнана під храм. Тут регулярно здійснювалися богослужіння за участю ліцеїстів і офіцерів, проводилася низка заходів, здійснювалося духовне окормлення молоді, привозили святині для поклоніння. Настоятель, колишній випускник цього закладу, розповів, що проблеми почалися, коли змінилося керівництво.

«У 2016 році, починаючи зі свята первоверховних апостолів Петра і Павла і до Успіння Пресвятої Богородиці, після розпорядження нового керівництва, храм був закритий. Пізніше його відкрили, але в 2017 році почалися проблеми з допуском прихожан на територію. Вимагали скласти списки, надати копії паспортів, повідомляли про необхідність якихось перевірок СБУ, контр-розвідки», — зазначив отець В’ячеслав.

Варто сказати, що релігійна громада складається у тому числі і з випускників ліцею (колишнього суворовського училища).

«Багато офіцерів я вінчав тут, хрестив їхніх дітей. Деякі випускники співали на кліросі. Ще два роки тому і ліцеїсти, і офіцери теж активно брали участь у богослужіннях. Були такі, що не пропускали жодної служби, регулярно причащалися, — підкреслив священик. — І ось я подзвонив деяким офіцерам, а вони говорять “нам звичайно прикро, але ми нічого не можемо зробити”. Курсанти теж з жалем віднеслися до інформації про закриття. Сказали: “ми б хотіли, щоб тут була церква, це було добре”».

Переконавшись, що ситуацію не змінити, протоієрей В’ячеслав Ліпатов з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, звершив останню Літургію в храмі цієї неділі, після чого звільнив приміщення.

«Нам довелося демонтувати іконостас, жертовник, щоб вони не піддалися оскверненню. Останню Літургію служили вже тільки на престолі. Потім розібрали і престол, підмели за собою кімнатку, вийшли і здали черговому приміщення», — розповів священик.

Варто зазначити, що священик “Київського патріархату” продовжує перебувати на території ліцею. Начальник військового навчального закладу ще два роки тому дав доручення офіцерам стежити за тим, щоб ліцеїсти не заходили у свята до церкви УПЦ, а відвідували храм “УПЦ КП”.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що керівництво військової частини А-0222 окремого полку Президента України передало церкву Архістратига Михаїла, відновлену общиною УПЦ, “Київському патріархату”.

Заступник Голови відділу УПЦ з взаємодії зі Збройними Силами і іншими військовими формуваннями України і настоятель храму архімандрит Лука (Винарчук) розповів, що це наслідок державної політики, спрямованої на дискримінацію вірян і священиків Православної Церкви в Україні. Він зазначив, що, як стало відомо, директиву Генштабу ВСУ з грифом “ДСП” (для службового користування) не допускати капеланів Української Православної Церкви у військові частини отримали усі командири ще навесні 2018 року.

Пізніше в Генштабі намагалися спростувати відношення до цього. Ситуація навколо Київського ліцею, яка сталася у момент заяви керівництва ЗСУ, свідчить про те, що проблеми зі служінням священиків УПЦ в храмах при військових установах — це нові реалії і пов’язані вони з політикою нетерпимості до однієї конфесії і надання переваги іншим.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1815

1 коментар

  1. Высшие военачальники, как и высшее руководство станы молятся своим богам и в своих церквях, а Каноническая Украинская Православная Церковь им здесь сильно мешает.

Залишити відповідь