Тільки те чудо, що виникає з нашої віри, зміцнює її — професор КДАіС

Чи поширюються на сучасних християн слова Господа Іісуса Христа: «А тих, хто ввірує, супроводити будуть ознаки такі: у Ім’я Моє демонів будуть вигонити, говоритимуть мовами новими, братимуть змій; а коли смертодійне що вип’ють, не буде їм шкодити; кластимуть руки на хворих, і добре їм буде!» (Мк. 16:17-18)? Відповідає на питання кореспондента «Фома в Україні» професор Київської духовної академії і семінарії Віктор Чернишов, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Професор КДАіС Віктор Чернишов

– Епоха перших християн позначена знаменнями, тому що тоді вони були затребувані: християнство тільки зароджувалося, і потрібно було затверджувати новозавітних євреїв у вірі. «Юдеї жадають чудес.., а ми проповідуємо Христа розп’ятого, для юдеїв згіршення, для греків безумство» 1 Кор. 1:22), — говорить апостол. Чому євреї «жадають чудес»? Згадаймо, яким було становлення єврейської нації. Воно починалося з чудес: кари єгипетські та інші чудеса, що творилися Богом через Мойсея, розквітлий жезл Аарона, неопалима купина (коли Господь говорив до Мойсея з палаючого куща) і так далі. І Христос, прийшовши на землю, починає зцілювати, воскрешати…

Перелічені в Євангелії від Марка знамення і чудеса були потрібні якраз для того, щоб затвердити у вірі духовно немічних новозавітних євреїв. У день народження Церкви, на П’ятидесятницю, сталося велике знамення: Дух Святий зійшов на апостолів, і вони «почали говорити іншими мовами, як Дух давав їм промовляти» (Діян. 2:4). Свідками цього дива стали представники різних народів, і кожен почув апостолів, які віщали про великі діла Божі його наріччям.

Це було дивовижно! Адже апостоли були напівграмотними рибалками, котрі не вміли і рідною мовою двох слів зв’язати, і раптом вони починають говорити іншими мовами. У наш час потрібно п’ять років вчитися, щоб стерпно говорити якоюсь іноземною мовою! Це було чудо, чудо, явлене для того, щоб затвердити народ у вірі, показати, що для Бога немає нічого неможливого. Господь взяв зі світу все незначуще, несильне, негорде (рибалок), щоб осоромити все горде, сильне і значуще (книжників, фарисеїв, саддукеїв, первосвящеників).

Чудеса в Церкві відбуваються і зараз. Скільки зцілень, ікони, що плачуть і оновлюються… Буває, що Бог іноді вказує людям через знакові події на щось дуже важливе, і тоді трапляються чудеса.

Хто потребує цього? Віруючій людині навіщо чудо? Вона і так вірує. А для немічних, які кульгають на обидва коліна, ці чудеса є певним знаменням. Але потрібно розуміти, що ними не можна зміцнювати і стверджувати свою віру. Це абсолютно точно, тому що в кожній релігійній культуроутворюючій традиції є свої чудеса. Тому чудо саме по собі нейтральне. Воно не добре і не погане. І тільки коли воно виникає з віри в Христа, то стає актуальним, стає тим початком, що зміцнює, тим цементом, який скріплює цеглу нашої віри.

Пошук же чудес в екстрасенсів, біоенергетиків і т.п. Церква не заохочує. Звернувшись до якогось цілителя, ти, може, й отримаєш зцілення, але почекай: ти можеш звернутися і до лікаря, адже ти ж не знаєш, чому Бог дав тобі цей хрест хвороби. Може, він даний якраз для напоумлення, адже той, хто страждає плоттю, перестає грішити. Тому в Писанні сказано: «Випробовуйте духів, чи від Бога вони» (1 Ін. 4: 1) і «Не кожен, хто каже до Мене: “Господи, Господи!”, увійде в Царство Небесне» (Мф. 7:21).

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 690

Залишити відповідь