СБУ масово викликає на допити священиків Рівненської області (оновлено)

Як повідомили в управліннях Рівненської та Сарненської єпархій Української Православної Церкви, священиків Рівненської області масово викликають на допит до заступника Начальника слідвідділу УСБУ в Рівненській області Туза Б.М. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зокрема надійшла інформація про те, що значна кількість священиків-благочинних Сарненської єпархії, а також 20 священнослужителів Рівненської єпархії отримали повістки про виклик на допит в якості свідка, без роз’яснення, про що саме свідчити.

Слід зазначити, що після прийняття під час Собору єпископів 13 листопада 2018 року Постанови щодо останніх церковних подій в Україні, в різних регіонах України майже одночасно відбулася низка провокацій, спрямованих проти ієрархів Української Православної Церкви. Зокрема були проведені незаконні дії біля резиденцій єпархіальних управлінь та єпископів УПЦ. Окрім того, розпочалися систематичні виклики єпископів УПЦ на розмову до СБУ.

На переконання голови юридичного відділу УПЦ протоієрея Олександра Бахова, «враховуючи системність, одночасність, масовість, ці дії скеровані на єпископів із метою тиску та примусу їх до участі в так званому “об’єднавчому соборі”». Аналізуючи останні події, юрист наголосив, що перераховані провокації є прямим порушенням конституційних прав громадян України та мають виражений штучний і централізований характер, і не є неупередженим проявом волевиявлення людей.

Протоієрей Олександр Бахов також нагадав права священнослужителів і вірян у разі виклику до СБУ, що регламентується Кримінально-процесуальним кодексом. Він наголосив, що «особи мають право скористатися правовою допомогою, яка гарантується 59 статтею Конституції України, і приходити разом з адвокатом, та маєте право не свідчити проти себе та своїх близьких».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4185

3 коментарі

  1. Хіба у повістці не має бути зазначено, у якій справі викликаний має свідчити?
    Має бути вказана судова справа, час, місце, особа слідчого.
    І не слід тішити себе тим, що викликають у якості свідка. У будь-який момент статус можуть змінити, вручивши підозру і перевівши у статус обвинуваченого.
    Просто загальний процесуальний момент: свідок (якщо йому дійсно є про що свідчити) мусить давати свідчення. Законне обмеження лише одне – громадянин має право не свідчити проти себе самого та своїх рідних.

  2. Не плутайте людей. У повістці зазначено все, що вимагається законом. Роз’яснення про суть справи у повістці не пишуть.

Залишити відповідь