Заборонену літературу шукали в портфелях школярів — сюжет про обшуки в Житомирі (відео)

«Не знаю, чиї це накази і навіщо сьогодні, коли ми хочемо знайти шляхи налагодження відносин у міжконфесійному житті… Чи просто залякати і показати, що ми не такі», — так митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим прокоментував вісім обшуків у приміщеннях Житомирської та Овруцької єпархій, які проводяться у рамках провадження, розпочатого за ст.161 Кримінального кодексу України, у Житомирі, Коростені, Овручі та Києві. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посилання на телеканал СК1.

У Головному управлінні Національної поліції в Житомирській області підтвердили, що вищезазначені обшуки проводяться у приміщеннях і будівлях Житомирської та Овруцької єпархій, а також приватних оселях, в яких проживають священнослужителі Української Православної Церкви.

«Працівники правоохоронних органів із працівниками УСБ Житомирської області проводять санкціоновані обшуки — загалом їх вісім, вони проходять у м. Житомирі, столиці, м.Коростені та м.Овручі, — заявила зокрема начальник відділу комунікації ГУНП у Житомирській області Алла Ващенко. — Обшуки проводяться… в рамках кримінального провадження, розпочатого за статтею 161 Кримінального кодексу України. Стаття передбачає порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками».

Разом із тим, митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим висловив у своєму коментарі здивування, чому ці обшуки пов’язані саме з Житомирською єпархією та чому стосуються розпалювання релігійної ворожнечі.

«Ми ніколи ні до чого не закликали. Чому це пов’язано з нашою єпархією, до цих пір мені не зрозуміло. У нас є Конституція, є свобода слова. У нас є вільне сповідання нашої віри Христової, віри Православної. Я не знаю, чиї це накази виконуються і навіщо сьогодні, якщо ми хочемо знайти шляхи єднання, шляхи налагодження відносин у нашому міжконфесійному житті. Чому сьогодні когось роблять кращими, а когось гіршими? Чи просто хочуть залякати і показати, що ми не такі», — сказав зокрема владика.

Обшукували працівники Служби безпеки та Нацполіції не тільки єпархіальні приміщення, а й орендовану квартиру настоятеля Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального собору Житомирської єпархії УПЦ протоієрея Сергія Грицаюка і навіть особисті речі і портфель його дитини, яка збиралася йти до школи, аби раптово «нічого не винесла».

Дружина священика Марія розповіла, що шукали якусь друковану літературу, щоб вилучити.

Однак вилучили, в результаті обшуку, комп’ютер, два телефони та USB-накопичувачі.

Комп’ютерну техніку, а саме ноутбуки та системні блоки, правоохоронці вилучили також під час обшуку в приміщенні Житомирської єпархії.

Секретар Житомирської єпархії архімандрит Олексій (Овсянніков) роз’яснив, що працівники Нацполіції та СБУ показали ухвалу. «Було вказано, що обшуки проводяться у зв’язку з тим, що під час слідчих дій було встановлено можливу причетність до провадження відносно митрополита Овруцького і Коростенського Вісаріона та Житомирської єпархії, — додав він. — Інкримінують виготовлення та розповсюдження літератури, яка розпалює міжконфесійну ворожнечу».

Нагадаємо, що 3 грудня цього року також відбулися обшуки в кафедральних соборах Овруча та Житомира, храмах та будинках священиків УПЦ. 

А раніше, 30 листопада, СБУ провело обшуки на території підсобного господарства Києво-Печерської Лаври. Намісник обителі назвав такі дії спробою політичного тиску на нього.

Правоохоронці ігнорують очевидні факти розпалювання релігійної ворожнечі проти УПЦ і вишукують її ознаки там, де їх немає. Голова Юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов 3 грудня прокоментував ситуацію з обшуками у Житомирській єпархії. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1903