Комісія Мінкульту — споруди Почаївської Лаври в ідеальному стані (+відео)

5 грудня 2018 року Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник, на виконання наказу Міністра Культури Нищука Є.М., перевірив стан споруд на території Свято-Успенської Почаївської Лаври, які відтепер знаходяться у складі Заповідника. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує коментар прес-секретаря обителі та заступника директора Кременецько-Почаївського заповідника.

Ієромонах Гавриїл повідомив, що до складу комісії увійшли представники Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника та Міністерства культури, також був присутній працівник Служби безпеки України.

Священнослужитель розповів, що члени ревізійної комісії залишилася  задоволеними результатами перевірки стану споруд, збереженими монастирем. «Сказали, що стан ідеальний», — передав слова перевіряючих він.

Заступник директора заповідника Деревінський Ігор Миколайович у коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ зазначив, що огляд був проведений з приводу дотримання законодавства про охорону культурної спадщини та порядку використання цих будівель, а також огляду культурних цінностей, які є в цих будівлях.

Він підтвердив, що повністю задоволений оглядом та співпрацею з духовенством обителі. «Все в належному стані, законодавство наразі дотримується, — зокрема, заявив він. — Всі з розумінням віднеслися до цієї роботи, як представники комісії, так і представники духовенства».

Насельник Лаври розповів, що члени ревізійної комісії, які проводили перевірку відповідно до реєстру 1967 року, зіштовхнулися з певними труднощами.

«Їх цікавили предмети культурної спадщини, котрі в нас знаходяться в Лаврі»,  – зазначив прес-секретар обителі. Він розповів, що ті предмети старовини, які можна було ідентифікувати, були оглянуті. Наразі  представники заповідника працюють над тим, щоб віднайти в архівах документи про інші старожитності.

Окрім іншого, ієромонах Гавриїл висловив здивування, чому перевірка майна обителі знадобилася саме зараз, коли релігійна ситуація в Україні і так дуже напружена.

У Кременецько-Почаївському заповіднику повідомляють, що не володіють інформацією про мотиви, які слугували передумовами перевірок у цей час, а просто виконують свою роботу.

«Ми будемо в робочому процесі надалі обмінюватися віднайденими матеріалами, – зазначив Деревінський Ігор Миколайович. –  Це цікаво всім, оскільки це наша культурна спадщина».

Нагадаємо, 28 листопада Кабінет міністрів України ухвалив повернути споруди Почаївської лаври до складу Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2109

Залишити відповідь