Запрошення на «об’єднавчий Собор» єпископам УПЦ роздають чиновники високого рангу на місцях.

Політолог Олена Дьяченко опублікувала документ, в якому голова ОДА Запоріжжя передає митрополиту Луці запрошення з Стамбулу на «об’єднавчий Собор». О. Дьяченко звинуватила державних чиновників у зловживанні службовим становищем. Аналогічні листи було передано і в інших регіонах. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль написав митрополиту Запорізькому і Мелітопольському Луці офіційний лист, до якого додавалося запрошення на «об’єднавчий Собор» від Константинопольського патріарха Варфоломія. Цим представник місцевої влади перевищив свої службові повноваження, про це політолог Олена Дяченко написала у фейсбук.

фото СПЖ

«А ось якщо держслужбовець високого рангу – глава облдержадміністрації на зарплату з бюджету України, за гроші громадян України підробляє кур’єром у стамбульського чиновника, та ще й під час воєнного стану – це скоріше одержання неправомірної вигоди або зловживання службовими повноваженнями? Або обидві статті?», – поділилася своїм баченням того, що відбувається експерт.

Дьяченко повідомила, що глава Запорізької облдержадміністрації супроводжував конверт з Фанару для митрополита Луки власним листом.

«Ваше Преосвященство, шановний Владико! Дозвольте засвідчити Вам свою повагу і велику вдячність за Ваше архіпастирське служіння та праці, які Ви несете на території Запорізького краю і передати лист запрошення від Його Святості Вселенського Патріарха Варфоломія до участі в об’єднавчому Соборі по створенню Єдиної Помісної Автокефальної Української Православної Церкви (додаються). З повагою голова обласної державної адміністрації К. Бриль», – написав чиновник архієрею УПЦ.

Відомо, що голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко особисто викликав архієреїв до себе у відомство. 6 грудня він вручив аналогічне запрошення митрополиту Полыському і Сарненському Анатолію. Єпископ Дубенський Пимен відмовився від отримання листа зі Стамбулу.

Ми вже писали про те, що лист, в якому Патріарх Варфоломій погрожував Предстоятелю УПЦ ультиматумами, вимагав співслужити з розкольниками та «запрошував» взяти участь у т.з. «об’єднавчому Соборі», Блаженніший Митрополит Онуфрій поклав назад у конверт і відправив у Стамбул за адресою відправника. Дізнавшись про це, цілий ряд єпископів вчинили так само, відправивши свої запрошення без відповіді.

Відповідь у формі відкритого листа патріарху Варфоломію направив митрополит Запорізький Лука.

Він, зокрема, зазначив: «із засобів масової інформації нам стало відомо, що Ви розсилаєте через державних чиновників запрошення на «раду нечестивих» (Пс.1,1). У зв’язку з цим дозвольте висловити Вам і Вашим посланцям свою сердечну подяку за ті спроби, які Ви вживаєте за допомогою держапарату України та жонглювання нормами канонічного права для знищення Української Православної Церкви (спадкоємиці Церкви народженої в Дніпровській купелі), раніше визнаної Вами, єдиною канонічною Православною Церквою в Україні! За що, запитаєте Ви? Так за те, що Ви своїми вчинками допомагаєте нашій православній пастві входити в Царство Боже, піддаючи її дискримінації і переслідуванням, яких вона зазнає в даний час. На жаль, Вам, напевно, невідома мудра приказка нашого народу: «насильно милим не будеш». Ваші дії – це вчинки людини, засліпленої уявним сяйвом кесаревої влади. Своєю участю в політичних проектах, спрямованих на розкол єдності Церкви, Ви вже реально поставили під сумнів свій статус першого за честю ієрарха в Православ’ї».

Фото на головній sarny.church.ua – зустріч митрополита Поліського Анатолія з головою Рівненської ОДА

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2189

1 коментар

  1. СОБОРНЫЕ КОНОНИЧЕСКИЕ РЕШЕНИЯ Церкви Христовой:
    …Против разбойничьего лжеСобора – Церкви лукавнующих – от Варфоломея…
    Именно по этому, что Церковь Христова – СВЯТАЯ СОБОРНА Каноническая, – Она НЕ МОЖЕТ вместить в Себя такие лжесоборы сегодняшнии как от Варфоломея… – Она (Церковь Христова) исповедуется в Церковном Символе веры, – “Верую во Едину СВЯТУЮ Соборную и Апостольскую Церковь”! – Исповедуется этот Церковный ДОГМАТ на каждом Богослужении на Литургии, – поется всеми Христианами находящимися в этой Единой Святой Соборной Канонической Христовой Церкви!
    Все остальные, кто не с Ней (не с Единой Святой Соборной…), называются Церковью лукавнующих (и лжесоборами – разбойничьими соборами), – которых Господь изблюет из уст Своих…! – по Откровению апостола Иоанна Богослова.
    Соборная Каноническая Церковь есть Тело Христово – по учению апостолов, – Церковь есть столп и утверждение истины, а Ее Соборные решения, – уста Господни!
    А в отдельного человека, Церковь Христова не верит. Церковь Христова верит, в Соборные канонические решения…, – и с такими решениями Дух Святой! По этому о Церковном Соборе сказанно, – изволеся Духу Святому и нам!
    —-
    Письмо от Патриарха Варфоломея – Блаженнейшему Митрополиту Онуфрию, – “ПРИКАЗ” служить с раскольниками и с анафематствованными… – Митрополит Онуфрий вернул обратно в Стамбул Варфоломею, – с отказом такому беззаконию!:
    Источник https://news.church.ua/2018/12/08/blazhennishij-mitropolit-onufrij-povernuv-list-patriarxa-varfolomiya-nazad-u-stambul/#comment-3755

Залишити відповідь