Ми на порозі великого церковного рейдерства — прот. Миколай Данилевич про останні дії Константинополя (відео)

«Те, що нині відбувається стараннями Константинопольського Патріархату та державної влади, — спроба зломити канонічну Церкву».

Про це заявив у коментарі про зміст листа Патріарха Варфоломія до Блаженнішого Митрополита Онуфрія «Першому Козацькому» заступник Глави Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та підкреслив, що «церковна авантюра Фанара є викликом для всіх Помісних Православних Церков». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зокрема, коментуючи зміст листа Патріарха Варфоломія, в якому йшлося, що у випадку неявки на «об’єднавчий Собор» Предстоятеля УПЦ Константинополь буде вважати його розкольником, заступник голови ВЗЦЗ УПЦ пояснив «логіку» Константинопольського Патріарха.

«Патріарх Варфоломій діє всередині своєї, придуманої Константинопольським Патріархатом, логіки. Він каже, що оскільки ви знаходитесь на моїй території, то у вас вже немає розколу: я зняв анафеми і вивів із розколу УПЦ КП і УАПЦ. Відповідно, ви вже рівні і треба вам об’єднуватися. А оскільки ви мої підлеглі, я поки терплю, з поблажливістю називаю Вас Митрополитом Київським, хоча Ви носите цей титул незаконно, з точки зору Патріарха Варфоломія. Але коли буде обраний новий Предстоятель, Ви не зможете носити цей титул», – сказав він.

Однак, на думку священика, одна справа, коли написано на папері, інша — реальне церковне життя. «Церква – це тіло Христове, це живий організм, тому паперами і рішеннями кількох людей десь у Стамбулі її неможливо змінити», — підкреслив протоієрей Миколай Данилевич.

Священнослужитель УПЦ також звернув увагу на абсурдність останніх подій: «Є Церква — канонічна, яку визнавали до сьогодні всі. А тепер виходить, що якщо ми не підтримаємо “об’єднавчий собор”, то буде проголошено нову Церкву. Тобто виходить, що неканонічні угруповання будуть оголошені Церквою, натомість канонічна Церква, легітимна, буде називатися неканонічною?!»

Тому, на переконання о.Миколая, «ми стоїмо на порозі великого церковного рейдерства, коли захоплюють Церкву». Він пояснив, що є три складові рейдерства: зміна назви, зміна керівництва і захоплення власності, — і все це ми вже спостерігаємо.

Однак, як нагадав заступник глави ВЗЦЗ УПЦ, Церква була, є і буде, «і ці випробування носять лише тимчасовий характер».

На питання, що ж робити в такій непростій ситуації, священик відповів: «Просто бути. Як би нас не називали, не змінювали назву, не паплюжили, не гнали, ми були і залишаємося Церквою. Досвід у нас за ХХ в. накопичився великий від пережиань випробувань».

Він також додав відносно позиції Церкви щодо самої автокефалії. «Наша Церква була не проти розгляду відновлення єдності і навіть автокефального статусу. Але не на порозі виборів Президента, коли немає єдності… Це треба робити пізніше. Автокефалія не принесе єдності так, як вона підноситься зараз, коли немає єдності духовенства і вірян щодо цього процесу. Немає в основі єдності… Ця автокефалія не природна – і це розділяє людей», — сказав о.Миколай.

Нагадаємо, що лист, в якому Патріарх Варфоломій погрожує Предстоятелю УПЦ ультиматумами та вимагає співслужити з розкольниками, Блаженніший Митрополит Онуфрій поклав назад у конверт і відправив у Стамбул за адресою відправника. 

Просмотров: 995

Залишити відповідь