У фейсбук триває флешмоб на підтримку священиків, викликаних СБУ на допити (+відео)

Священнослужителі та миряни публікують у мережі повідомлення зі словами підтримки клірикам, яких викликали в СБУ, а скандальний сайт “Миротворець” відразу після цього оприлюднює їхні особисті дані.

9 грудня 2018 року протоієрей Василь Начев запустив у соціальній мережі фейсбук флешмоб в підтримку канонічної Церкви, а також своїх побратимів священиків з Рівненської єпархії, яких викликали на допити в СБУ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Цим ми покажемо нашу вірність Матері-Церкві, її Предстоятелю Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, а також те, що ми не боїмося тиску і залякування», – повідомив на своїй сторінці у отець Василій.

Священик запропонував викладати в соцмережі фотографії з текстом «Я підтримую УПЦ – готовий до викликів в СБУ».

У коментарі Рівне.UA о. Василій повідомив, що «деякі священників зараз знаходяться в лікарні через певний стан погіршення здоров’я».

«Я думаю, що їхній стан погіршився через події, які відбулися. Відповідно потім виникла ідея такого флеш-мобу», – прокоментував ініціатор акції.

Флеш-моб від священиків Рівненської єпархії УПЦ (МП)

"Я підтримую УПЦ – готовий до викликів в СБУ" – розміщенням фотографій у соцмережах з такими плакатами віряни підтримали представників Православної церкви Московського патріархату.Як розповів ініціатор акції отець Василь Начев, ідея виникла після того, як в СБУ викликали на допит 12 священиків з Рівненської єпархії.– Деякі священників зараз, до речі, знаходяться в лікарні через певний стан погіршення здоров'я. Я думаю, що їхній стан погіршився через події, які відбулися. Відповідно потім виникла ідея такого флеш-мобу, – прокоментував ініціатор акції отець Василь Начев.Як зазначив отець Василь наразі обшуки в священиків Рівненської єпархії УПЦ Московського патріархату припинилися і на допити їх не викликають. На запитання чи будуть викликати на допит інших представників УПЦ МП, речниця СБУ в області Інну Ілючок відповіла, що таку інформацію не розголошує.Нагадаємо, 12 священників Української православної церкви Московського патріархату на допити в СБУ в якості свідків викликали 5 грудня. Слідство ведуть за статтями: державна зрада і розпалювання міжрелігійної ворожнечі. Як розповів нам після допиту вікарій Рівненської єпархії УПЦ МП єпископ Пимен, допитували священнослужителів про розповсюдження літератури, яка ніби то пропагує ідеї Російської Федерації. Слідство також з'ясовує причетність священиків до співпраці з російськими ЗМІ.Детальніше про ситуацію тут: https://www.facebook.com/uarivnetv/videos/266664064050397/

Gepostet von UA: Рівне am Montag, 10. Dezember 2018

Нагадаємо, 5 грудня 14 священиків було викликано на допити в Управління СБУ в Рівненській області: 13 – Рівненської єпархії і один священик Полісько-Сарненської. Повістку від СБУ ще одному клірику Рівненської єпархії прот. Віктору Земляному вручили прямо посеред дороги, його викликали на 10 грудня.

Ініціативу протоієрея Василя Начева підтримали численні користувачі фейсбук. Віряни з різних регіонів України публікують пости зі словами підтримки УПЦ, супроводжуючи повідомлення фотографіями з написом «Підтримую УПЦ – готовий до викликів в СБУ».

Зі словами підтримки клірикам, викликаним на допит, виступили не тільки священнослужителі, а й миряни, яким небайдужа доля УПЦ.

Натомість, скандальний сайт «Миротворець» почав публікувати дані священнослужителів УПЦ — учасників флешмобу, мотивуючи це тим, що хоче «допомогти їм потрапити в СБУ».

Священикам відверто погрожують, маючи на меті налякати і відвернути інших священнослужителів від участі у даній ініціативі. Вчора зокрема «миротворці» зробили таке попередження: «АНОНС ФЛЕШМОБА НА ЗАВТРА. #PopoMob-2. Сегодня помогали попам-раскольникам от РПЦ попасть в СБУ, завтра будем помогать СБУ допрашивать попов-раскольников от РПЦ».

На запитання Рівне.UA щодо майбутніх ймовірних викликів на допит інших представників УПЦ, речниця СБУ в області Інна Ілючок відповіла, що таку інформацію не розголошує.

На лице той факт, як зазначав Голова Юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов, що «правоохоронці ігнорують очевидні факти розпалювання релігійної ворожнечі проти УПЦ і вишукують її ознаки там, де їх немає».

Раніше про ситуацію навколо виклику священнослужителів єпархії на допит Службою безпеки України розповів секретар Рівненської єпархії протоієрей Олександр Єгоров. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3238

2 коментарі

Залишити відповідь