Коментар ВЗЦЗ УПЦ щодо факту служіння єпископа Константинопольського Патріархату на канонічній території Української Православної Церкви

Сьогодні, 13 грудня 2018 року, представник Константинопольського Патріархату єпископ Едмонтонський і Західної Єпархії Іларіон (Рудник), який був неканонічно призначений Патріархом Константинопольським Варфоломієм «екзархом» в Україну, звершив літургію в Андріївському храмі м. Києва. Богослужіння було звершено без благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, як єдиного канонічного єпископа м. Києва.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує повний текст коментаря Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Нагадуємо, що Українська Православна Церква не визнає поширення юрисдикції Константинопольського Патріархату на територію України, що засвідчено Постановою Собору єпископів УПЦ від 13.11.2018 року, а також рішенням Священного Синоду УПЦ від 7.12.2018 (журнал №41). Таким чином, згадані дії Константинопольського Патріарху взагалі і дії єпископа Іларіона зокрема слід розцінювати як антиканонічні та такі, що ведуть до поглиблення конфлікту.

Окрім того, Андріївська церква не належить до території Посольства жодної країни, тобто не є посольським храмом, до якого можна було б застосувати принцип екстериторіальності. Також цей храм ніколи історично не належав Константинопольському Патріархату. Навіть попри те, що храм належить державі, його використання в богослужбових цілях представниками інших Помісних Православних Церков має регламентуватися церковними правилами, а не лише домовленостями з державною владою.

Звершення будь-яких богослужінь, а також вчинення інших дій, будь-яким архієреєм на канонічній території іншої єпархії без дозволу місцевого єпископа суворо забороняється низкою канонічних правил. Блаженніший Митрополит Онуфрій є канонічним єпископом м. Києва і володіє всією повнотою архієрейської влади. Тому, навіть якщо й прийняти точку зору Константинопольського Патріархату, що Україна нібито є тепер уже його канонічною територією, то Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій залишається, і сам Патріарх Варфоломій визнає його канонічним Митрополитом Київським. А відтак, навіть із точки зору канонічної логіки Константинопольського Патріархату, самовільно звершену ієрархом цієї Церкви сьогодні літургію в м. Києві слід кваліфікувати як однозначне порушення канонів і порядку церковного життя.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 4303

11 коментарів

  1. Иначе как наглым, бесстыдным и бессовестным вторжением этот поступок назвать нельзя. Очень хотелось бы, чтобы Варфоломей опомнился и одумался – но, увы, с каждым его беззаконным шагом надежды на это все меньше и меньше. Да укрепит Господь Блаженнейшего Митрополита Онуфрия, а с ним – и всех нас! Да поможет нам своими молитвами святой апостол Андрей Первозванный!

  2. Ни разу не украинский человек мутного происхождения и звания совершает по понятиям типа “литургию” в храме, который построила русская царица Елизавета Петровна для православных. Что сказать? Каиновы сыновья, поставившие личную зависть и жадность выше Церкви.

  3. З точки зору Константинопольського патріархату, Андріївська церква є ставропігією Конст. Патр., тобто управляється напряму, тому згідно канонів згода місцевого єпископа непотрібна.

  4. Васыль, хотелось бы задать вам вопрос: “А с точки зрения православных канонов, кому Андреевская церковь принадлежит?”, но спрашивать не буду; ибо ваша задача не в поиске закона и правды, а в примитивной провокации. У вас нагло отжали храм; причём, не для торжества Православия, отнюдь! Турецкоподданым кто-то пообещал агромадные барыши – а они дёшево купились. Только барышей не будет, не те нынче времена, да и народ на греческом мало говорит. А вот храм надо содержать, платить за отопление и электричество – и это некислые тысячи. Думаете, киевская власть будет оплачивать? ну-ну… А если будет, то это отличный пример для остальных…

  5. Константинопольский патриархат нагло залез на чужую каноническую территорию. Значит на территории Турции необходимо также открыть храмы УПЦ и отправить своих священнослужителей для совершения богослужений.

    1. Андрей, при всём желании отдельные епархии или некоторая совокупность епархий РПЦ (чем и является УПЦ МП) не могут открывать приходы в диаспоре.

    1. Часы читались на церковно-славянском, и пели тоже. Так что не все так страшно, как рисуют. Спрашивается, кто пел, если все против? 🙂

Залишити відповідь