Заступник Голови ВЗЦЗ УПЦ відповів на звинувачення СБУ (+відео)

Українська Православна Церква не збирається перешкоджати проведенню «об’єднавчого Собору» і влаштовувати будь-які провокації ні в цю суботу, ні в будь-якій інший день. Про це повідомив заступник Голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич у коментарі телеканалу ZIK у зв’язку з сьогоднішніми звинуваченнями з боку СБУ на адресу Церкви, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Ми, як Українська Православна Церква, офіційно не влаштовуємо і не будемо влаштовувати жодних провокацій в суботу, як про це заявили в СБУ, і в інші дні, – заявив прот. Миколай Данилевич. – Ніяких протестів проти Томосу. Я знаю тільки про одну ініціативу: завтра віряни нашої Церкви о 10 годині хочуть зібратися на мирне молитовне стояння і висловити таким чином свою незгоду з втручанням влади в справи Церкви».

Нагадаємо, заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко звинуватив сьогодні під час брифінгу намісника Києво-Печерської Лаври митрополита Павла в тому, буцімто «він готував провокації перед об’єднавчим собором у Києві», та водночас додав, що «підстав для затримання немає».

На думку заступника Голови ВЗЦЗ, такі заяви СБУ можуть бути спробою чергового тиску на УПЦ напередодні «Собору», намаганням звинуватити Її або ж у чомусь обмежити.

«Можу офіційно заявити, що Церква не планує будь-яких форм протесту проти “об’єднавчого Собору”, який відбудеться в Києві 15 грудня. Ми жодним чином не будемо перешкоджати цьому і брати участь в цьому установчому “Соборі” (я би так його назвав, тому що він не об’єднавчий – нас там не буде) теж не будемо», – сказав він.

Отець Миколай підкреслив, що стояння, яке планують провести віруючі УПЦ в центрі Києва, це форма мирного зібрання в Православній Церкві, під час якого люди моляться, а не влаштовують провокації.

 «У нас це вже було, наприклад, 18 травня 2017 року, коли біля Верховної Ради зібралося близько 10 тисяч людей проти прийняття т.зв. антицерковних законопроектів. Це мирне зібрання, на яке люди мають право», — додав священик.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1630

Залишити відповідь