Суд заарештував вилучене під час обшуку майно клірика Житомирської єпархії (+відео)

12 грудня 2018 року суд Житомира задовольнив клопотання прокурора про арешт майна настоятеля Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального собору Житомирської єпархії протоієрея Сергія Грицаюк, яке вилучили у священика під час обшуку 3 грудня. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на zhitomir.life.

Розгляд клопотання про арешт майна клірика Житомирської єпархії УПЦ відбувся у Корольовському районному суді міста. Адвокат священика наголосила на незаконності та необґрунтованості такого клопотання. Проте суддя виніс позитивний вирок і попередив, що ухвалу суду можна оскаржити протягом 5 днів.

Нагадаємо, 3 грудня працівники УСБУ в області та ГУ Нацполіції під час обшуку приміщення Житомирської єпархії УПЦ та помешкання протоієрея Сергія, правоохоронці вилучили електронні носії, ноутбук та мобільні телефони.

«Було проведено обшуки, далі велися відповідні слідчі дії. Є протокол огляду вилучених предметів. Проведено відповідний огляд та вже потрібно призначати відповідні експертизи. Пропоную накласти арешт на вилучене майно для забезпечення об’єктивності дослідження доказів», — повідомив прокурор Микола Клименко.

Натомість, адвокат священика Світлана Круківська наголосила на незаконності та необґрунтованості такого клопотання та повідомила, що ніяких відомостей про внесення зазначеної судової справи у систему автоматичного розподілу немає.

Світлана Круківська також повідомила, шо речі, вилучені із помешкання Сергія Грицаюка, не ідентифіковані.

«Тобто, їх не можна вважати речовими доказами. Більше того, щодо самого Грицаюка ще не встановлено процесуальний статус», — зазначила адвокат.

«Поки», – прокоментував прокурор заяву захисту про відсутність у отця Сергія процесуального статусу. Здивувавшись такій заяві, юрист закликала приймати рішення, виходячи з реальної дійсності, а не з припущень.

Адвокат звернула увагу судді на те, що майно людини, яка не є ані підозрюваним або звинуваченим, ані потерпілим, ані свідком, не може вважатися речовим доказом у кримінальній справі.

Вона підкреслила, що флешки з весільними фотографіями священика і фото народження  його дітей, а також вилучені з портфеля телефони дітей не зможуть пролити світло на розслідування кримінальної справи про поширення листівок, які розпалюють антирелігійну ворожнечу.

Нагадаємо, в головному управлінні Національної поліції України в Житомирській області обшуки храмів УПЦ і приватних будинків її кліриків пояснили розслідуванням однієї і тієї ж кримінальної справи. Цю справу порушили за статтею 161 Кримінального кодексу («умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образи почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями»). Йшлося про поширення брошури «Українська Православна Церква: відносини з державою. Ставлення до АТО і церковного розколу. Питання та відповіді».

«Немає даних про хоча б якусь причетність Грицаюка до згаданої листівки», — сказала адвокат священика.

Вона нагадала суду, що клопотання про арешт майна протоієрея Сергія подали з порушенням норм кримінально-процесуального кодексу. Його повинні були подати протягом 48 годин з моменту вилучення речей, інакше Кримінально-процесуальний кодекс України наказує повернути майно власнику.

Раніше адвокат протоієрея Сергія повідомляла, що співробітники правоохоронних органів не заявили про зміст носіїв і не перевірили, кому конкретно ці носії належать. Адвокат підкреслила, що це дозволяє підкинути на носії будь-яку інформацію.

Використано матеріали зі сторінки у Facebook глави громадської організації «Захист та Справедливість» Олександра Громова та сайту СПЖ

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1460

Залишити відповідь