Святіший Патріарх Кирил звернувся до міжнародної спільноти у зв’язку з тиском на УПЦ

Святіший Патріарх Кирил звернувся до релігійних і державних діячів, керівників міжнародних організацій з посланнями у зв’язку з тиском з боку української влади на Українську Православну Церкву і втручанням держави в церковне життя в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на mospat.ru.

У посланнях Предстоятелям Помісних Православних Церков, Папі Римському Франциску, главі Англіканської спільноти Архієпископу Кентерберійському Джастіну Уелбі, Генеральному секретарю Всесвітньої ради церков О. Фюксе Твейту, а також Генеральному секретарю ООН А. Гутеррешу, Генеральному секретарю Організації з безпеки і співпраці в Європі Т. Гремінгеру, Президенту Франції Е. Макрону і канцлеру ФРН А. Меркель як главам держав, що входять в «нормандську четвірку», Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звернув також увагу на масові випадки порушень прав і свобод ієрархів, духовенства і віруючих Української Православної Церкви.

«Останнім часом втручання керівників світської української держави в церковні справи набуло характеру грубого тиску на єпископат і кліриків Української Православної Церкви, що дозволяє говорити про початок повномасштабних гонінь», — констатував Святіший Владика.

Він зазначив, що приводом до посилення такого тиску стала відмова українського православного єпископату брати участь в «об’єднавчому соборі», який отримав підтримку у влади, на якому Українська Православна Церква, найчисленніша релігійна конфесія країни, яка об’єднує більш ніж дванадцять тисяч парафій, понад двісті монастирів і мільйони віруючих, повинна бути замінена на якусь нову релігійну організацію, створювану Президентом України П. Порошенко спільно з Патріархом Константинопольським Варфоломієм.

Як повідомляється в посланнях, спрямованих до релігійних діячів, керівників міжнародних організацій і глав ряду держав, «щоб примусити єпископат Української Православної Церкви до участі в цьому заході органами державної влади та правоохоронними органами України вживається низка дій, які кричущим чином порушують конституційні права і свободи громадян України».

Святіший Патріарх Кирил згадує про те, що архієреїв Української Православної Церкви викликають на «бесіди» і допити до Служби безпеки України, затримують під різними приводами, в тому числі під час перетину державного кордону України, і піддають принизливим обшукам. Зокрема, 9 грудня ц.р. Служба безпеки України заборонила в’їзд на територію країни громадянину України митрополиту Донецькому Іларіону, зіславшись на «особливе розпорядження з Києва».

На рівні Уряду і місцевої влади здійснюються спроби позбавити Українську Православну Церкву законних прав на користування Києво-Печерською та Почаївською Лаврами – головними чернечими обителями православної України, повідомляє адресатам послань Його Святість: «Так, 23 листопада ц.р. Міністерство юстиції України скасувало рішення про державну реєстрацію права монашої спільноти на користування комплексом споруд Успенської Почаївської лаври. А 28 листопада Кабінет міністрів України скасував своє розпорядження від 17 липня 2003 року “Про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Свято-Успенської Почаївської лаври”. Представники заповідника не приховують, що в майбутньому можлива передача монастиря в користування іншій релігійній організації». 5 грудня Кременецько-Почаївський заповідник перевірив наявність церковних цінностей в Почаївській Лаврі.

Звернувши увагу на ситуацію з Успенською Києво-Печерською Лаврою, Святіший Владика згадав про те, що 28 листопада, вперше за 30 років, відбулася перевірка комісією Міністерства культури України культурних цінностей, що знаходяться у цій обителі. 30 листопада на території підсобного господарства Києво-Печерської Лаври в селі Вороньків Бориспільського району Київської області відбувся обшук, під час якого було допущено низку процесуальних порушень законодавства.

У посланнях підкреслюється, що єпископів і кліриків намагаються притягнути до кримінальної відповідальності за безпідставними звинуваченнями в «державній зраді» і «розпалюванні релігійної ворожнечі». У різних регіонах України проводяться масові обшуки в будинках єпархіальних управлінь, храмах і за місцем проживання священнослужителів.

Так, 1 грудня ц.р. виклики на допит до Служби безпеки України одночасно отримали близько 20-ти священнослужителів Рівненської та Сарненської єпархій Української Православної Церкви (Рівненська область). 3 грудня проведено обшуки в кафедральних соборах, єпархіальних управліннях, храмах і навіть в приватних будинках священнослужителів Української Православної Церкви в Житомирі, Овручі та Коростені. 5 грудня були допитані 12 священнослужителів Рівненської та Сарненської єпархій Української Православної Церкви. У документах зазначено, що слідчі дії здійснюються в рамках кримінального провадження за ст. 111 («Державна зрада») і ст. 161 («Розпалювання релігійної ворожнечі») Кримінального кодексу України.

«У державних ЗМІ триває масована кампанія з дискредитації Української Церкви. З порушенням права на приватне життя і заборону на використання персональних даних публікуються відомості особистого характеру про архієреїв і священнослужителів Української Православної Церкви, наявні в розпорядженні держави. Зокрема, персональні дані значної частини єпископату Української Православної Церкви опубліковано на сайті “Миротворець” разом із коментарями, що розпалюють релігійну ненависть», — зазначив Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, уточнивши, що цей сайт, який існує за прямої підтримки Міністерства внутрішніх справ України, «раніше став сумно відомим публікацією відомостей про українських, американських і європейських журналістів, після чого їм погрожували, їх били і навіть позбавляли життя». «Незважаючи на протести американської та європейської громадськості проект «Миротворець» не був закритий державною владою України, а Міністерство внутрішніх справ України, як і раніше, продовжує надавати йому підтримку», – підкреслив Його Святість.

Святіший Владика також вказав на те, що «представники державної влади найвищого рівня дозволяють собі публічні висловлювання відносно Української Православної Церкви, що розпалюють міжконфесійну ворожнечу». Так, наприклад, 30 листопада ц.р. радник міністра внутрішніх справ України З. Шкиряк публічно охарактеризував намісника Успенської Києво-Печерської Лаври митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла як «упиря, що ненавидить Україну, українців і все українське». Голова Верховної Ради А. Парубій також дозволяв собі публічні образливі і наклепницькі висловлювання на адресу Української Православної Церкви, зокрема, публічно заявляв, ніби священнослужителі Української Православної Церкви сприяли вбивству українських громадян.

«Ворожого відношення до Церкви не приховує і сам Президент України П. Порошенко, який публічно пригрозив вигнанням із країни тих українців, які не бажають приєднатися до створюваної державою “автокефальної церкви”», – нагадав Патріарх Кирил.

Він згадав також такий показовий факт: «запрошення на “об’єднавчий собор” за підписом Патріарха Константинопольського Варфоломія архієреї Української Православної Церкви отримували з рук державних чиновників попри положення Конституції України про те, що “Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави” (Конституція Україна, ст. 35), а отже, будь-яке втручання держави в міжцерковні відносини є антиконституційним».

«Ми не знаємо, якими будуть наступні кроки влади України, на які ще порушення основоположних і невід’ємних прав людини і громадянина вони можуть зважитися для досягнення поставленого завдання в час, що залишився до президентських виборів, — пише Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. — Але численні факти дискримінації Української Церкви, які вже мали місце, дають привід побоюватися ще більшого обмеження прав і законних інтересів православних віруючих, множення їх страждань за вірність канонічному Православ’ю».

Як зазначив Його Святість, Синод Української Православної Церкви під час засідання 7 грудня був змушений констатувати факт «безпідставних кримінальних переслідувань» з боку органів державної влади та здійснюваного «тиску на єпископат, духовенство та вірних Української Православної Церкви з метою змусити їх взяти участь в так званому об’єднавчому соборі». Синод цілком обґрунтовано зробив висновок, що такі дії є «порушенням конституційного права громадян України на свободу віросповідання».

«На наших очах відбувається грубе втручання державної влади України в церковне життя, порушуються основні права людини, в тому числі фундаментальне право на свободу совісті, має місце очевидна спроба використання Церкви в досягненні політичних цілей і передвиборній боротьбі», – засвідчив Патріарх Кирил.

Він звернувся до релігійних і державних діячів, лідерів міждержавних організацій із закликом докласти всіх зусиль для того, щоб захистити єпископат, духовенство та віруючих Української Православної Церкви від дискримінації та тиску з боку української влади, відстояти закріплену міжнародним правом свободу совісті та віросповідання.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2180

3 коментарі

Залишити відповідь