У служителів Вінницького кафедрального собору забрали ключі та виставили нову охорону (оновлено)

15 грудня 2018 року, за повідомленням духовенства єпархії, відразу після завершення ранкового богослужіння, близько 20-ти молодих людей спортивної статури зайшли до Вінницького Свято-Преображенського кафедрального собору УПЦ і відібрали в охорони ключі від собору, брами на в’їзді на територію тощо. Про це передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Наразі клірики єпархії повідомляють, що в соборі виставлено «нову охорону», у якої і знаходять відтепер ключі.

Натомість на офіційному сайті Вінницької єпархії з’явилася заява щодо ситуації навколо Спасо-Преображенського кафедрального собору.

У прес-службі єпархії повідомляють, що приміщення собору, які передані державою у користування релігійній громаді, «на даний момент залишаються в користуванні громади. В той же час будівлі собору і історичного архітектурного комплексу «Мури», до якого вони входять і який є пам’яткою архітектури національного значення», є власністю держави України і перебувають під її охороною».

Прямо у Вінницькій єпархії не пояснюють, чим зумовлена неочікувана і термінова зміна охорони головного Собору єпархії саме сьогодні, а пишуть наступне:

«У опублікованій 14 грудня на сайті облдержадміністрації заяві Вінницької ради оборони міститься застереження громадян від будь-яких протиправних дій на релігійному підґрунті, особливо враховуючи те, що на території Вінницької області діє правовий режим воєнного стану. У заяві зазначено, що: “Храми передані релігійним громадам, як юридичним особам, в управління, а земля – у постійне користування. Намагання інших осіб заявити про свої права на об’єкти, всупереч діючим правовим нормам, можуть розцінюватися як порушення законодавства України”. Серед таких храмів названий саме Спасо-Преображенський кафедральний собор. Отже, держава в особі обласної влади, заявила про забезпечення безпеки і запобіганням будь-яким силовим діям щодо кафедрального собору і віруючих. На цей час у Спасо-Преображенському соборі м. Вінниці спокійно: звершуються богослужіння і відправляються треби для парафіян храму».

Водночас клірики єпархії повідомляють, що не можуть потрапити і в приміщення єпархіального управління – їх туди не впускають. Також надходить інформація про те, що представники Служби безпеки України намагаються змусити ряд священиків підтримати автокефальні настрої їхнього архієрея митрополита Симеона, який, за повідомленнями ЗМІ, знаходиться на цей момент в Києві, де планується проведення т.з. «об’єднавчого собору». У бік священнослужителів надходять різні погрози,  у разі, якщо вони й надалі будуть відстоювати свою канонічну позицію.

У ЗМІ з’явилися подробиці навколо ситуації з кафедральним Собором у Вінниці. Як з’ясували журналісти видання «Страна», вчора, 14 грудня, там відбулися збори громади собору, на яких прийняли рішення перейти всією громадою в “Єдину українську помісну церкву”. Кістяк громади (необхідна для легітимності зборів десятка) був сформований з особисто відданих митрополиту Симеону парафіян.

При цьому оголошення про збори на богослужіннях попередньо не робилося. Таким чином про нього не знала переважна більшість парафіян собору.

«Страна» підтверджує , що на даний час храм відкритий для відвідування і молитов, але входи і виходи з нього контролюють люди спортивної зовнішності. У них же знаходяться ключі від собору і воріт.

Наступного дня, під час недільного богослужіння, заборонений у служіні в УПЦ колишній митрополит Симеон оголосив парафіянам про перехід в ПЦУ.

Нагадаємо, Митрополит Вінницький і Барський Симеон на щомісячному зібранні духовенства Вінницького районного благочиння 19 листопад зазначив, що Рішення єпископів від 13 листопада «архієрей, як і вся повнота Вінницької єпархії, буде виконувати».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 8074

7 коментарів

  1. Очень жалко клириков этого храма, где есть и уважаемые. Я уверен, что многие из них стали просто заложниками ситуации… Жаль и прихожан. Думаю, что к сожалению от ныне Винницкий собор станет светить пустотой… Кто из ревностных верующих сейчас туда пойдёт? Свидетельствую: в Виннице в других храмах есть не мало священников любящих молитву, чистоту православной веры, наследие святых отцов Православной Церкви. Кто хочет – найдёт.

  2. Натуральная афёра. Никто не спросил мнения всей громады! Если б спросили, то получили бы противоположный результат! Симеон записал в религийну громаду своих людей и типа они приняли решение перейти в новую раскольническую структуру, которая изначально создавалась на вранье и дальше продолжает в том же духе! Думаю что Собор теперь будет пустой! Воцерковлённые прихожане туда не пойдут! Симеон обманул людей ещё после первого раза, когда не подписал решение Собора УПЦ, говорил, что он не предатель, просто у него другое мнение и постановление Собора собирается также исполнять! Люди ему тогда поверили, хотя уже многие перестали посещать этот храм и вот теперь опять, второй обман, который хуже первого! Люди оставят этот храм.. С кем служить там будут?

  3. Ваше Блаженство!Досточтимые Архипастыри Нашей Святой Церкви! Искренне от всех чад нашей многострадальной Церкви, которая в данный момент испытывает свою голгофу благодарим всех Вас за стойкость, преданность и непоколебимость! Многая Вам лета! Просим Вас принять меры в отношении Александра Драбинко и Владимира Шастацкого которые явили себя как иуды, продав Христа….горе вам фарисеи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. В Преображенському Соборі як служилось, так і служиться, і буде служитись Богові, бо клірики і народ підтримують митрополита Симеона. А патріарху Варфоломію і патріарху Кирилу треба помиритись і об.єднатись, щоб звершувати разом Таїнство Євхаристії, заради народу України і його спасіння. Треба піти назустріч один одному, щоб в Україні була Одна Православна Церква, бо цього хоче Господь. “Один Господь, одна віра, одне хрещення, Один Бог і Отець усіх, що Він над усіма, і через усіх, і в усіх нас”.
    Єфес. 4: 5-6.

  5. Митрополит Симеон, как он говорил и что сделал, свидетельствует о его ложной этноприроде, как и у Иуды, предавшего Христа, учение-веру и служение Ему. Поэтому он и оставался Владимиром Шестацким, проходя свой путь Иуды в каноничной УПЦ – Церкви Христовой, чтобы по договоренности с такими же по этноприроде иудействующими при власти политическими саддукеями (свобода человеческой воли) и фарисеями (лицемеры, ханжи) предать нашу Христову Церковь за обещанные более высокие почести в объединенной церкви раскольников православия в Украине.
    Конец у иуд Веры и Церкви Христовой один и всем известный. Такая же участь будет и политических правителей-иуд вместе со старыми раскольниками в “новой” “УПА Церкви”, объединяющейся в своих действиях (против каноничной УПЦ) с УПА-УНСО украинского “фюрера” Корчинского Д. для осады и штурма православной святыни тысячелетнего этнорода Украины (со времен Киевской Руси) – Киево-Печерской лавры…

    Но верных во Христе не должен пугать этот союз “УПА Церкви” и “УПА от Корчински”, объединившихся украинских “крестоносцев” против Триединого Бога и Церкви Христовой – каноничной УПЦ. Ибо Бог не в силе, а в правде. Господи, помоги, защити и огради от дьявольских сатанинских сил и их беснований каноничную УПЦ и ее святыни – монастыри и храмы!

Залишити відповідь