Конституційний суд почав перевіряти правомірність звернення Президента до Константинополя про надання томосу

Звернення 47 народних депутатів до Конституційного суду України щодо відповідності Конституції України Постанови Верховної Ради «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні» від 19 квітня 2018 року №2410-VIII було прийнято 17 грудня 2018 року до розгляду Конституційним судом і розподілено судді-доповідачу. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт Конституційного суду України. 

Зокрема депутати від «Опозиційного блоку» Вадим Новинський і Олександр Долженков, яких підтримали представники інших фракцій, звернулися до Конституційного суду України з проханням перевірити, наскільки дії щодо надання томосу релігійним розкольникам відповідають Конституції. 

На переконання народних обранців, зазначена Постанова Верховної Ради є некоституційною, адже «порушує конституційні приписи та права громадян», та є «прямим втручанням у церковні справи, адже відповідно до частини третьої статті 35 Конституції України Церква є відокремленою від держави, а тому питання церковного життя Церква вирішує самостійно».

Також депутати у зверненні до Конституційного суду нагадали, що Українська Православна Церква, яка має канонічний зв’язок із Вселенським Патріархом, «не зверталася до Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію… та не уповноважувала на це ні Президента України, ані депутатів Верховної Ради».

У Конституційному поданні підкреслюється, що Україна – світська держава, яка повинна займати нейтральну позицію в питаннях віри і релігії. Окрім того, «особливе ставлення держави до будь-якої релігії є порушенням Конституції».

«Питання надання церковної автокефалії належить до компетенції канонічного права, а не до компетенції державних органів», — зазначили народні депутати. Також вони додали, що це питання не може бути вирішене в односторнньому порядку, оскільки «не узгоджене зі всіма Православними Церквами».

Отже, як резуюмується в поданні, вищезазначена Постанова Верховної Ради порушує частину другу 8 статті  та частину третю 35 статті головного Закону України та є антиконституційною.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

 

Просмотров: 1839

Залишити відповідь