Доповідь керуючого Київською єпархією УПЦ Блаженнішого Митрополита Онуфрія на річних Єпархіальних зборах

ДОПОВІДЬ керуючого Київською єпархією Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія на річних Єпархіальних зборах 

28 грудня 2018 р., Трапезний храм Києво-Печерської Лаври

 

Ваші Високопреосвященства, Преосвященства,

всечесні отці, матушки ігумені,

шановні брати і сестри!

Як уже стало доброю традицією, ми щороку в грудні збираємося у цій Святій обителі — Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі на щорічних зборах Київської єпархії. Дякуємо Богу, що і сьогодні ми маємо таку можливість зібратись разом, поспілкуватись та обговорити назрілі питання. Впродовж 2018 року Господь дарував нам радість урочисто святкувати визначні події у житті Церкви, а також посилав випробування, щоб своїм життям та вчинками ми могли засвідчити свою любов до Бога та вірність Євангельській істині.

У 2018 році Українська Православна Церква урочисто відзначала 1030-ліття Хрещення Київської Русі. З нагоди цього ювілею 27-28 липня у м. Києві відбулися святкові заходи, серед яких: молебень на Володимирській гірці, Хресний хід вулицями столиці та урочисті богослужіння у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Цьогоріч участь у Хресному ході взяли понад 250 тисяч осіб, серед яких чисельні паломники з-за кордону та з різних куточків України. Головний тягар щодо організації та проведення цих заходів ліг на духовенство, чернецтво та мирян нашої єпархії. З приємністю хотілося б висловити подяку монастирям, храмам та волонтерам м. Києва і області за їхню активну участь в організації та проведенні ювілейних заходів.

Ще однією вагомою подією у житті нашої Церкви було урочисте відзначення 30-річчя відновлення чернечого життя в Києво-Печерській Лаврі. З нагоди цієї події 20 липня 2018 року в актовій залі Києво-Печерської обителі відбулась Міжнародна конференція «Києво-Печерська Лавра – Афон – Єрусалим: єдність крізь віки». Зважаючи на значимість Києво-Печерської Лаври у житті світового Православ’я, вітальні слова на адресу Лаври надійшли від Патріарха Святого града Єрусалима і всієї Палестини Феофіла III, митрополита Східно-Американського і Нью-Йоркського Іларіона, митрополита Діоклійського Калліста, ігумена Пантелеімонівського монастиря на Афоні архімандрита Євлогія та ігумена обителі Ксенофонт архімандрита Олексія.

З нагоди ювілею у Києво-Печерській Лаврі проходила виставка «Дім Пресвятої Богородиці», на якій були представлені для ознайомлення понад 100 експонатів з музейних фондів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, історичні літописи та ікони  XVІІІ – ХІХ ст.

22 липня у Трапезній палаті храму преподобних Антонія і Феодосія Печерських відкрилась фотовиставка «Хресний шлях Лаври». На виставці були представлені близько 300 фотографій з історії Києво-Печерської Лаври дореволюційного періоду, періоду 20-30-х років XX століття, воєнного та післявоєнного періоду, часу, коли Лавра була закрита, а також фото Лаври після відродження в ній чернечого життя в 1988 році та сучасні види монастиря. У жовтні поточного року ця фотовиставка була показана у Храмі Христа Спасителя під час роботи VIII Міжнародного фестивалю «Віра і слово». Виставку планується показати у різних містах Європи впродовж 2019 року.

23 липня, у день пам’яті засновника Києво-Печерської Лаври – прп. Антонія Печерського, 1035 років з дня народження якого виповнилось цього року, відбулось урочисте Богослужіння. На свято прибули архієреї УПЦ, духовенство, ченці та прочани з різних куточків світу, чиє життя пов’язане з Лаврою та її святинями.

У цей ювілейний рік телеканалом «Інтер» був створений документальний фільм «Києво-Печерська Лавра. Фотографія тисячоліття». Проект розповідає про тисячолітню історію Києво-Печерської Лаври, про долю обителі в ХХ ст. і про її відродження після відновлення тут чернечого життя 30 років тому.

Також хотілося б сьогодні звернути увагу на заходи присвячені 100-літтю мученицької кончини священномученика Володимира, митрополита Київського і Галицького. 7-8 лютого 2018 року у Києво-Печерській Лаврі відбулась Міжнародна наукова конференція «Київський митрополит сщмч. Володимир (Богоявленський) і початок гонінь на Православну Церкву в ХХ столітті». Змістовні доповіді учасників цієї конференції та фотовиставка ще раз нагадали нам про жертовність багатьох наших земляків, які в умовах богоборчого політичного режиму терпіли страждання, приниження та репресії лише за те, що воліли залишатись вірними Христу та Його Церкві, а не піддаватися викликам тогочасного суспільства. Узагальнення та систематизація свідчень і джерел з історії гонінь на Православну Церкву та православне духовенство за радянських часів, реабілітація та увіковічнення пам’яті жертв репресій, осмислення сповідницького шляху Православної Церкви в роки гонінь, відродження спадщини і вшанування пам’яті святих Новомучеників і Сповідників Православної Церкви ХХ століття – ось ті завдання, які були поставлені на конференції, і які ми маємо пам’ятати сьогодні, щоб кріпитися у вірі. Перед початком конференції, 7 лютого, у день 100-ліття мученицької кончини сщмч. Володимира, у Лаврі була звершена Божественна Літургія. Рака з мощами Священномученика була поставлена у Трапезному храмі Лаври. Вшанування його мученицької кончини є символом  вшанування подвигу усіх новітніх Новомучеників та Сповідників, котрі постраждали від рук богоборчої влади.

Підсумовуючи, хотів би висловити особливу подяку наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Преосвященному митрополиту Вишгородському і Чорнобильському Павлу, братії обителі, а також духовенству, чернецтву та мирянам Київської єпархії за Вашу небайдужість до історичної пам’яті, збереження та увіковічнення славетних сторінок з життя нашої Церкви.

Станом на сьогодні Керуючому Київською єпархією, яким є Митрополит Київський і всієї України, в управлінні єпархією допомагають 17 вікарних архієреїв, секретарі єпархії по Київській області та по м. Києву.

З метою підвищення ефективності церковно-адміністративного управління парафіями Київської єпархії 4 січня 2018 року відбулась реорганізація вікаріатств. У межах м. Києва було утворено п’ять вікаріатств, а в межах Київської області, райони якої входять до складу Київської єпархії, було сформовано шість вікаріатств. З числа вікарних архієреїв Київської Митрополії були призначені керуючі новоутворених вікаріатств.

Загальна координація діяльності керуючих вікаріатствами покладена на Керуючого справами Української Православної Церкви Преосвященного митрополита Бориспільського і Броварського Антонія.

Впродовж 2018 року Керуючий Київською єпархією звершував богослужінння у храмах та монастирях Київсбкої єпархії. Окрім, богослужінь у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, Керуючим єпархією було звершено 61 богослужіння у храмах Києва та Київської області. Серед них найбільш визначними є:

17 червня — Богослужіння у чоловічому монастирі Свято-Покровська Голосіївська пустинь з нагоди 25-річчя відродження обителі.

7 липня — Божественна Літургія в соборі на честь рівноапостольної великої княгині Ольги на Харківському масиві в Києві. Цього дня свій поважний ювілей 80-річчя з дня народження відзначав настоятель храму протоієрей Всеволод Рибчинський.

31 серпня — Божественна Літургія у Свято-Вознесенському Флорівському монастирі. На Малому вході був вручений ігуменський жезл новообраній настоятельці Флорівської обителі ігумені Євлампії (Єлісейкіній).

4 грудня — Божественна Літургія у Свято-Введенському чоловічому монастирі Києва, який у цьому році святкував 140-річчя свого заснування.

Також з приємністю слід зазначити, що впродовж року були звершені освячення:

6 січня — освячення престолу в храмі на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» в Бабиному Яру м.  Києва.

15 лютого — освячення храму на честь великомученика Димитрія Солунського в Жулянах.

10 квітня —освячення храму на честь великомученика Георгія Побідоносця і Всіх Святих воїнів, який відкрито на території спортивно-оздоровчого центру для дітей і підлітків в селі Круглик.

17 квітня — закладка пам’ятної капсули і освячення каплиці при вході на кладовище в Пущі-Водиці м. Києва.

6 травня — освячення накупольних хрестів після Божественної літургії у Свято-Успенському храмі, що на Позняках в м. Києві.

28 травня — освячення Свято-Троїцького храму після його відновлення у селі Страхолісся Іванківського району.

5 липня — освячення храму на честь ікони Пресвятої Богородиці «Неопалима Купина» у селі Плюти Обухівського району.

19 липня — освячення приділів на честь Воскресіння Христового і Успіння Богородиці у Спасо-Преображенському соборі на Теремках м. Києва.

9 серпня — освячення храму на честь Різдва Божої Матері після його відновлення у селі Микуличі Бородянського району.

Впродовж року вікарні архієреї регулярно забезпечували представництво Української Православної Церкви на різних заходах у дипломатичних представництвах та консульствах інших держав в Україні.

26 квітня та 14 грудня Преосвященний єпископ Баришівський Віктор брав участь у церемонії покладання квітів до пам’ятного знаку «Воїнам Чорнобиля» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля».

9 серпня, у день пам’яті великомученика і цілителя Пантелеімона, у Національному історико-культурному заповідника «Софія Київська» та Національному театрі імені Івана Франка відбулось щорічне нагородження лікарів відзнакою за професіоналізм та милосердя, яка запроваджена ще у 2007 році з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира. Цьогоріч номінантів орденом святого Пантелеімона цілителя нагороджував Преосвященний єпископ Васильківський Миколай.

17 жовтня Преосвященний єпископ Васильківський Миколай взяв участь у святкуванні 50-річчя з дня заснування Спільноти святого Егідія в Італії.

1 листопада Преосвященний єпископ Баришівський Віктор взяв участь в урочистостях із нагоди 100-річчя заснування Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика.

20 листопада Преосвященний архієпископ Боярський Феодосій відвідав урочисті заходи з нагоди офіційного свята Польщі — 100-річчя відновлення Незалежності Республіки. Від імені Предстоятеля Української Православної Церкви архієпископ Феодосій привітав пана Посла зі святом і висловив вдячність Польській Православній Церкві та православним віруючим Польщі за підтримку Української Православної Церкви у нинішніх випробуваннях.

23 листопада Преосвященний архієпископ Бородянський Варсонофій взяв участь у засіданні Верховної Ради, приуроченому до 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні.

У Київській єпархії впродовж року підносилися особливі молитви за спочилими у Другій світовій війні та за захисників Вітчизни з нагоди 74-річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-річниці визволення м. Києва від фашистських загарбників; за Україну, за мир у державі та український народ з нагоди 27-річниці незалежності України; за лікарів та хворих у день пам’яті св. великомученика Пантелеімона; за жертвами Голодомору та політичних репресій тощо.

Вікарними архієреями у 2018 році було розглянуто 411 шлюбних справ та прийнято 191 рішення щодо інших складних церковно-канонічних питань.

У звітному 2018 році у штаті вікарних архієреїв відбулися такі зміни:

16 березня відійшов до Господа керуючий Макарівським вікаріатством Преосвященний архієпископ Іларій.

17 грудня 2018 року Рішенням Священного Синоду УПЦ (журнал №72) керуючий Центральним київським вікаріатством Преосвященний архієпископ Бородянський Варсонофій призначений керуючим Вінницькою єпархією.

17 грудня 2018 року Рішенням Священного Синоду УПЦ (журнал №70) Преосвященний митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр звільнений з посади вікарія Київської Митрополії та за ухилення в розкол заборонений у священнослужінні.

З числа духовенства Київської єпархії чотирьох кліриків було обрано на високе архієрейське служіння:

  • намісник Різдва-Богородиці Десятинного монастиря архімандрит Гедеон (Харон) рукоположений в єпископа Макарівського, вікарія Київської Митрополії;
  • благочинний Академічного храму Різдва Богородиці архімандрит Пимен (Воят) рукоположений в єпископа Дубенського, вікарія Рівненської єпархії;
  • секретар Київської єпархії архімандрит Діонісій (Пилипчук) рукоположений в єпископа Переяслав-Хмельницького, вікарія Київської Митрополії;
  • ризничний Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архімандрит Андрій (Василашку) рукоположений в єпископа Петропавлівського, вікарія Дніпропетровської єпархії.

Станом на 25 грудня 2018 року в єпархії діє 396 парафій (163 в м. Києві та 233 в області). В м. Києві зареєстровано дві нові парафії, але дві столичні парафії при військових частинах, на жаль, припинили свою діяльність.

Парафії Київської єпархії об’єднані у 33 благочиння (15 в м. Києві, 17 в Київській області та одне Монастирське). В єпархії функціонує 12 єпархіальних відділів та 2 комісії. 

На парафіях та в монастирях Київської єпархії несуть служіння 779 кліриків:

в м. Києві – 527 (439 священиків та 88 дияконів);

в області – 252 (229 священиків та 23 диякони).

За звітний період 14 кліриків були почислені за штат та перейшли в інші єпархії, зокрема в Конотопську, Могилів-Подільську, Бориспільську, Сімферопольську, Тульчинську, Московську та Орловську Руської Православної Церкви, Східно-Американську і Нью-Йоркську Руської Православної Церкви Закордоном, а також в клір Православної Церкви в Америці та в братію Руського на Афоні Свято-Пантелеімонівського монастиря.

До кліру Київської єпархії прийнято 18 кліриків з інших єпархій, а саме: Полтавської, Могилів-Подільської, Мукачівської, Тульчинської, Рівненської, Волинської.

Для Київської єпархії рукоположено 32 священики та 23 диякони.

5 кліриків єпархії були заборонені у священнослужінні.

У 2018 році померло 3 священики нашої єпархії:

  1. Протоієрей Борис ХАРКОВИЙ (+ 02.07.2018).
  2. Протоієрей Миколай ЗДОРОВЦОВ (+19.07.2018).
  3. Архімандрит ФЛАВІАН (Гоженко) (+24.07.2018).

16 квітня після тривалої хвороби відійшла до Господа настоятелька Свято-Вознесенського Флорівського монастиря ігуменя Антонія (Фількіна).

За звітний рік кількість монастирів не змінилась. В єпархії діє 22 монастирі: 12 чоловічих (в тому числі Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра) та 10 жіночих. Крім того, в підпорядкуванні Митрополита Київського і всієї України знаходиться 9 ставропігійних монастирів УПЦ (серед яких Свято-Успенська Почаївська Лавра, 3 чоловічих і 5 жіночих).

У монастирях, в тому числі і ставропігійних, несуть чернечий послух 992 особи в монашеському та іночеському чині:  478 у чоловічих та 514 у жіночих.

Соціально-благодійна робота в Київській єпархії

Незважаючи на усю складність сьогодення, духовенство та миряни Київської єпархії не залишаються осторонь від болі та страждань ближніх, беруть активну участь у соціальному служінні: відвідують лікарні та хоспіси, опікуються дітьми та літніми людьми, вимушеними переселенцями та людьми з фізичними вадами. Регулярно на парафіях проводяться різні благодійні акції для підтримки людей, які потрапили у важкі обставини.

З 3 вересня до 17 листопада у м. Києві тривала благодійна акція «Мати життя: від Богородиці передчасно народженим немовлятам», під час якої було придбано медичне обладнання вартістю 136 тисяч гривень та передане Національній спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ». Організаторами акції виступили дві столичні парафії: Єрусалимської ікони Божої Матері Голосіївського благочиння та парафія Всіх Святих Кладовищенського благочиння. 19 листопада відбулась офіційна передача придбаного медобладнання.

28 травня до Дня захисту дітей волонтери благодійного проекту «Наша Лепта», що діє на базі парафіяльної громади храму святителя Миколая Чудотворця при 17-й лікарні Києва, провели святкову благодійну акцію для підтримки хворих дітей.

Парафією та сестринством на честь преподобномучениці Єлизавети та інокині Варвари при столичному храмі свт. Михаїла першого Митрополита Київського щоденно готуються гарячі обіди для понад 500  нужденних. Сестри допомагають пацієнтам психіатричної лікарні в Глевасі, опікуються будинком для дітей з затримкою психічного розвитку, що знаходиться в районі Червоного хутору столиці; відвідують дитяче відділення міського тубдиспансеру у місті Боярка,  Київський дитячий онкоцентр; допомагають хворим літнім людям у міському хоспісі при 10-й міській клінічній лікарні. Також сестринством була надана допомога Центру соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Краматорської міської ради Донецької області. Загальна сума витрачених коштів за звітний період становить понад 460 тисяч гривень.

Парафіями Подільського благочиння ведеться пастирська та соціальна робота з організацією інвалідів Подільського районного товариства інвалідів «Єдність», приймальником-розподільником для дітей при Міністерстві Внутрішніх Справ України, столичною школою-інтернатом для незрячих №5, дитячим будинком «Малятко».

Столичною парафією Різдва Христового Першого дарницького благочиння постійно надається допомога Дитячому відділенню при Національному інституті онкології, Київській територіальній первинній організації №4 УТОС, громадській організації інвалідів дитинства «Церебрал-Десна», міській районній організації інвалідів м. Києва «ОРТОС», а також кільком дитячим будинкам сімейного типу.

Столична парафія Преображення Господнього на Вирлиці співпрацює з благодійним фондом «Асперн», де ведеться опіка над 75 родинами (переселенці, одинокі матері, багатодітні, малозабезпечені) та дітьми сиротами.

Церква і суспільство

Рік, що минає, був непростим. Події у суспільстві, викликані здебільшого політичними гаслами, на жаль, відображаються і на житті Київської єпархії Української Православної Церкви. На жаль, триває інформаційна кампанія по дискредитації нашої Церкви, вчиняється низка провокацій біля наших храмів та монастирів.

Впродовж року неодноразово були вчинені наруги над храмами, спроби підпалу та пограбування, а також акти вандалізму. Зокрема, було пограбовано та осквернено храм на честь Казанської ікони Божої Матері при Національному науковому центрі радіаційної медицини Національної академії медичних наук України Святошинського благочиння міста Києва; вчинено підпал храму на честь Преображення Господнього, що знаходиться біля Київського міського протитуберкульозного диспансеру №1 Оболонського благочиння міста Києва, а також дерев’яного храму на честь Єрусалимської ікони Божої Матері Голосіївського благочиння Києва, столичного храму на честь святителя Спиридона Триміфунтського Святошинського благочиння та церковної будівлі на території храму в Бабиному Яру. Окрім того, вчинено спробу пограбування храму на честь ікони Божої Матері «Знамення» Солом’янського благочиння.

У звітному році ситуація загострилася навколо Десятинного Різдва-Богородиці чоловічого монастиря. Все розпочалося в ніч з 23 на 24 січня зі спроби підпалу монастирського храму, а вже наступного дня, 25 січня, був вчинений акту вандалізму біля монастиря. Готувалося силове захоплення обителі. Проте на захист монастиря стали тисячі вірян, які впродовж кількох днів цілодобово молилися на церковному подвір’ї монастиря. Також на підтримку Десятинного храму було направлене звернення з понад 20-ма тисячами підписів голові Київської міської ради. Спільними зусиллями, завдяки небайдужості духовенства та мирян єпархії, конфлікт вдалось частково владнати.

З сумом змушені констатувати, що за цей рік, через політичну ситуацію в країні, припили свою діяльність два храми, які діяли на територіях військових частин, зокрема храм Нерукотвроного Спаса при Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна та храм Архистратига Михаїла, що діяв при військовій частини А-0222 окремого полку Президента України. Храм Архистратига Михаїла керівництвом військової частини був переданий іншій конфесії.

Як стало відомо, директиву Генштабу Збройних Сил України з грифом «для службового користування» не допускати капеланів Української Православної Церкви у військові частини отримали усі командири ще навесні 2018 року.

На жаль, треба сказати, що всі військові та інші відомчі храми Української Православної Церкви перебувають під загрозою закриття. Хочу запевнити, що жодний з настоятелів таких храмів не залишиться без місця служіння та без допомоги з боку єпархіального управління.

 Вважаємо, що усі ці події та рішення є наслідком складних процесів, розпочатих державною владою щодо створення в Україні так званої Помісної Церкви. Детально на хронології усіх цих процесів ми сьогодні зупинятися не будемо, оскільки всі ми з глибоким болем не тільки спостерігаємо, а й щодня пожинаємо гіркі плоди такої антицерковної діяльності. Зазначимо лише, що 19 квітня 2018 року Верховна Рада України Постановою №8284 підтримала звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням «надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні». 15 грудня 2018 року у м. Києві відбувся так званий об’єднавчий собор, на якому було заявлено про створення нової церковної організації під назвою «Православна Церква України», що виникла внаслідок об’єднання двох неканонічних структур: «Української Автокефальної Православної Церкви» та «Української Православної Церкви Київського Патріархату».

Вкотре хочу наголосити, що для канонічної Української Православної Церкви нічого не змінилося, розкольники залишись розкольниками, і всі звершувані ними так звані священнодії і таїнства були і залишаються недійсними та безблагодатними. Жодна з Помісних Православних Церков не визнала новоствореної релігійної організації. Українська Православна Церква залишається єдиною істинною Церквою Христовою в Україні.

Сьогодні духовенство, чернецтво та миряни Української Православної Церкви перебувають під тиском сил, які мають великий вплив на засоби масової інформації, та формують інформаційну політику українського суспільства. Ми не можемо використовувати ті ж методи, що використовують проти нас. Наш захист — це любов у відповідь на ненависть, прощення у відповідь на зло, терпимість у відповідь на образи. Ми зобов’язані словом правди захищати Істину Божу та добре ім’я нашого духовенства і мільйонів вірян.

Дорогі Владики, отці, браття і сестри. Сьогодні на деяких із вас чиниться тиск з боку органів державної влади щодо примушування переходити до новоствореної так званої Православної Церкви України. Залякуються ваші сім’ї та родини, благодійники храмів, водночас звучать і заманливі пропозиції. Прикладом такого явного тиску були нещодавні перевірки майна Києво-Печерської та Почаївської Лавр, безпідставний обшук підсобного господарства Києво-Печерської Лаври.

Звертаю вашу увагу! Якщо на ввірених вам парафіях чи монастирях вчиняються будь-які протизаконні дії, чи вам стало відомо про втручання сторонніх осіб у церковне життя громади, необхідно негайно повідомляти про такі випадки в Юридичний відділ Української Православної Церкви. Ви зможете отримати консультацію як правильно діяти за таких обставин. Тільки разом, спільною підтримкою один одного, братерською взаємодопомогою ми зможемо протистояти нинішнім випробуванням.

Дякую вам за вашу мужність та стійкість у збереженні чистоти істинного Євангельського вчення та за перебування в єдності зі Святим канонічним Православ’ям.

Символічно, що цьогоріч ми згадуємо, як 100 років тому розпочалися репресії духовенства та мирян Святої Церкви з боку атеїстичної влади. Здавалось би, що ці криваві роки історії ніколи більше не повторяться на нашій землі. Проте, ворог людського спасіння щоразу вигадує нові форми боротьби з істинною Церквою Христовою.  Ми живемо під загрозою прийняття українським парламентом відверто антицерковних законів, спрямованих на знищення Української Православної Церкви – Церкви українського народу з тисячолітньою історією. Ще болючішим для нас, православних, є те, що боротьба проти нашої Церкви ведеться за допомогою Константинопольського Патріархату — наших одновірців, братів по вірі. А тому, закликаю вас бути пильними, проводити обґрунтовану роз’яснювальну роботу серед парафіян, в жодному разі не висловлюватися на політичні теми. Церква стоїть поза політикою.

Головною нашою зброєю є слово — слово про істину, любов та взаємоповагу. Ми на власні очі бачимо, як сьогодні багатотисячні прохання вірян нашої Церкви залишаються непочутими «сильними світу цього». Проте ми не втрачаємо надії, що будемо почуті Господом нашим Іісусом Христом, Якому ми покликані служити, перед Яким ми маємо з любов’ю зберігати свою вірність, і Якому ми смиренно дякуємо за подаровану нам високу честь терпіти скорботи за Його Пресвяте Ім’я.

На цьому хочу завершити свою коротку доповідь про життя Київської єпархії впродовж 2018 року.

Користуючись нагодою, вітаю вас та всіх наших вірян з Різдвом Христовим і Новоліттям. Бажаю міцного здоров’я, стійкості у вірі, мужності у подоланні випробувань та радості молитовного спілкування!

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2154

Залишити відповідь