Фільми «Кіноасамблеї на Дніпрі» допомагають ставати кращими — інтерв’ю з директором кінофоруму

З 31 січня до 3 лютого 2019 року в Дніпрі пройде ювілейний 10-й кінофестиваль «Міжнародна Кіноасамблея на Дніпрі».

«Незважаючи на складні часи, десятій «Кіноасамблеї на Дніпрі» – бути!», — цією новиною, а також особливостями цьогорічного кінофоруму та православної документалістики зокрема поділився керівник Центру православної культури «Лествиця», заслужений працівник культури України, директор «Міжнародної Кіноасамблеї на Дніпрі» протоієрей Ігор Собко. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

— Отче Ігоре, 10 років життя кінофестивалю — привід підводити якісь підсумки його розвитку. Але спочатку нагадайте, будь ласка, історію народження цього кінофестивалю в нашому місті.

— «Добре, справжнє ДНКіно» — тема майбутнього кінофоруму. Дійсно, 10 років – це привід підвести деякий підсумок фестивалю і подумати про подальше життя православного кінематографа. Будь-яка важлива справа, як відомо, починається з цікавої ідеї. І тут не обходитися без промислу Божого. Особливо, якщо втілення цієї справи приносить велику духовну користь багатьом і багатьом людям… Рівно 10 років тому три людини – священик Ігор Собко, режисер Олександр Столяров і меценат соціальних проектів Андрій Шипко – загорілися ідеєю створити в місті на Дніпрі яскраве свято кіно. Так народилася «Міжнародна Кіноасамблея на Дніпрі». Засновником фестивалю став Центр православної культури «Лествиця». Проекти «Лествиці» всі ці роки проводяться з благословення митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея.

— Чому для показів організатори спочатку обрали документальне кіно, а не художні фільми?

— Причина очевидна: сучасне документальне кіно – це дивовижний світ, в якому відбувається багато цікавого. Зростання його популярності — явище недавнє, хоча жанр з’явився в 20-і роки минулого століття. Термін для його позначення ввів британський режисер Джон Грірсон, він же визначив документалістику як «творчу розробку реальності». Поспішимо розчарувати тих, хто вважає, що документальне кіно нудне, розмовне і одноманітне. Сьогодні документальне кіно на кілька кроків обходить кіно ігрове, причому, не поступаючись в драматизмі, напруженості і видовищності. А занурення в атмосферу того, що відбувається в документальному фільмі сьогодні, виявляється глибше, ніж у багатомільйонний блокбастер. Та й зйомки документальних кадрів часом пов’язані з набагато більшим ризиком і відповідальністю, ніж відтворення запропонованої ситуації в затишному павільйоні студії. Пам’ятаєте, як говорив відомий режисер Альфред Хічкок: «В ігровому кіно режисер — це Бог, а в документальному Бог — режисер». Розмова з екрану на теми душі і духу веде глядача по вертикалі, і охоплює значно більший спектр людських емоцій, ніж кіно ігрове. І реальне життя в цих сценаріях виявляється розумнішим за будь-яких письменників.

— У рамках «Кіноасамблеї» ви не тільки надаєте можливість глядачам дивитися фільми, а й знайомите з їх авторами…

— Всі ці роки ми намагаємося надихнути глядача-думаючого, котрий шукає, інтелігентного, який говорить мовою любові до цього світу. Адже фільм — це не тільки те, що відображено на плівці, але й те, що відобразиться у свідомості глядача після перегляду. Рік від року «Міжнародна Кіноасамблея на Дніпрі» розширює свої межі. І наповнені глядацькі зали під час кінопоказів говорять про те, що правдиві історичні події, людські долі, справжні цінності людської душі завжди були і будуть затребувані в нашому суспільстві. Саме вони роблять нас краще і добрішими.

— Як проходить підготовка чергового кінофестивалю? Кого ви чекаєте в гості?

— Щоразу, коли ми складаємо Програму чергового кінофоруму, нас очікують і труднощі, і неочікувані радості. Головна складність пов’язана з тим, що в рамках кінофестивалю ми можемо показати лише невелику частину картин, які хотілося б продемонструвати нашим шановним глядачам. У підсумку цього року ми відібрали для конкурсного показу 22 різнопланових фільми. Географія їх авторів, як завжди, буде дуже широкою – це Білорусія, Польща, Сербія та інші країни, приїдуть наші нові гості з Грузії та Вірменії. За кожною картиною стоїть особистість режисера з його світоглядом, творчим досвідом і поглядами на життя і на ті процеси, які відбуваються у суспільстві.

— На які роботи вам хотілося б звернути увагу?

— Ми відкриємо «Кіноасамблею – 2019» 31-го січня показом картини телеканалу «Інтер» «Києво-Печерська Лавра. Фотографія тисячоліття» (2018р., автори Антон Нікітін і Ольга Марікуца, режисер Лусіне Варданян). Фільм дає можливість побачити, як подвижники, ченці, незважаючи на труднощі, несуть століттями людям світло добра, мудрості та істини Христової. Для молодих глядачів, впевнений, стане цікавою робота українського режисера Сергія Долбілова «Історія одного рекорду» — про долю відомого боксера світового рівня Олександра Усика. До речі, він всім нам відомий своєю православною позицією як вірний християнин Православної Церкви. Нікого не залишить байдужим зовсім свіжий фільм Мілани Маяр (Республіка Сербска) «У твоїх руках» про сирійських біженців ( він ще знаходиться на монтажному столі). У січні 2019 р. завершує роботу над фільмом режисер Олена Лобачова-Дворецька «Іванові дзвони». Польський режисер Кшиштоф Журавські представить фільм «Паломництво примирення в Росію». Також у глядача буде можливість побачити нові фільми Білоруських майстрів Володимира Орлова, Юрія Тимофєєва і Андрія Куцила. Вперше на фестивалі свої фільми представлять режисери Далі Окропірідзе (Грузія), Арсен Аракелян (Вірменія), Мілон Шкундрич (Сербія).

— Які нагороди чекають на переможців?

— З особистого досвіду і зі слів наших гостей, режисерів, головна нагорода — це показати свій фільм на переповнений людьми зал, особисте спілкування від серця до серця з глядачем. І ми намагаємося зробити все, щоб для кожного учасника кінофоруму це було пам’ятно і значущо. За традицією Гран-прі – «Золота кінолествиця». 1 місце – «Срібна кінолествиця», 2 місце – «Смарагдова кінолествиця», 3 місце – «Бронзова кінолествиця», а також спеціальні призи «Кіноасамблеї на Дніпрі».

Призи “Міжнародної кіноасамблеї на Дніпрі”

— Яка ваша головна мрія, пов’язана з «Кіноасамблеєю»?

— Цього року «Кіноасамблея на Дніпрі» відзначає десятирічний ювілей. Фільмів за цей час вже було показано чимало. І ми сподіваємося, що вони допомагають людям змінюватися на краще, стверджувати свою життєву позицію. А на глядачів чекають нові стрічки, нові враження та нові дискусії. І наша дружна команда, як і раніше, робить усе, що від нас залежить, щоб наш глядач мав можливість бачити це кіно і мав можливість духовно зростати. Мрію про те, щоб ця прекрасна традиція тривала ще багато років.

Спеціальні призи “Міжнародної кіноасамблеї на Дніпрі”

— Де пройде ювілейна «Кіноасамблея» і як на неї можна потрапити?

— Другий рік поспіль ми проведемо кінофестиваль у Дніпровській філармонії, куди дуже зручно добиратися жителям з усіх районів міста. 31 Січня чекаємо всіх на відкритті о 19 годині. 1-го лютого покази почнуться о 18.00. А 2-го і 3-го лютого картини демонструватимуться з 11 до 19 годин. Як завжди, на це свято кіноквитки не продаються. Запрошення можна отримати в центрі православної культури «Лествиця» (м. Дніпро, Вул. Шевченка, 23). Ми почнемо їх видавати з 10-го січня. Телефон для довідок: 050 – 050-8888.

Костянтин Шруб

Просмотров: 2271

Залишити відповідь