У Почаївській Лаврі відбулося святкування дня пам’яті прп. Амфілохія Почаївського (фото)

1 січня 2019 року у Свято-Успенській Почаївській Лаврі відбулися урочистості на честь преподобного Амфілохія, чудотворця Почаївського, подвижника Православної Церкви в ХХ ст. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Почаївської Лаври. 

Урочисті богослужіння розпочались із всенічного бдіння, яке відбулось напередодні, 31 грудня 2018 року, під час якого був відслужений акафіст прп. Амфілохію. Після тисячі віруючих змогли прикластися із молитвою до святих мощей.

Безпосередньо в день свята, 1 січня 2019 року, відбулися дві Божественні Літургії: рання — в Преображенському соборі опівночі та пізня — в тому ж храмі о 9:00, яку очолив митрополит Хустський і Виноградівський Марк. Його Преосвященству співслужили: митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополит Почаївський Володимир, митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, архієпископ Городницький Александр, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, ректор Почаївської духовної семінарії єпископ Шумський Іов, братія обителі в священному сані та багаточисленне духовенство.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та єднання Православної Церкви.

Після запричасного стиха зі словом проповіді до багатотисячної пастви звернувся архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент. У своїй проповіді архіпастир висвітлив духовний подвиг прп. Амфілохія та закликав всіх наслідувати християнський образ життя преподобного.

Богослужбові піснеспіви виконували великий лаврський та братський хори.

Після пізньої Літургії відбувся велелюдний хресний хід, під час якого мощі  прп. Амфілохія були перенесені в Печерний храм, де вони завжди почивають. На закінчення богослужіння зі словом подяки до Преосвященних архіпастирів, братії монастиря та сонму духовенства і віруючих звернувся намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври митрополит Володимир. Намісник обителі  привітав всіх присутніх із днем пам’яті прп. Амфілохія і грядущим Різдвом Христовим та подякував всім за соборну молитву.

Нагадаємо, що напередодні дня пам’яті преподобного Амфілохія, 30 грудня 2018 року, у Почаївській Лаврі відбувся святковий хресний хід, під час якого були перенесені мощі преподобного Амфілохія із Печерного храму у Спасо-Преображенський собор Лаври.

 

Просмотров: 3202

Залишити відповідь