Голова юрвідділу Бориспільської єпархії про прийнятий законопроект 5309 — є велика вірогідність того, що він не буде реалізований

Прийнятий Закон викликає більше запитань, аніж має відповідей, а небезпека від його прийняття в засобах масової інформації сильно перебільшується.

Про це йдеться у коментарі голови юридичного відділу Бориспільської єпархії УПЦ протоієрея Олексія Носенко щодо прийнятого законопроекту № 5309 «Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Отець Олексій вважає, що «небезпека від прийняття цього Закону для релігійних організацій в засобах масової інформації сильно перебільшується, а сам прийнятий Закон викликає більше запитань, чим має відповідей».

«Так, в тексті самого Закону не визначено коло осіб яких він може стосуватися, — зазначає він. — Релігійні організації, на яких буде розповсюджуватись дія цього Закону, будуть визначатися за результатами релігієзнавчої експертизи їх статутів. Але склад експертів, їх повноваження, порядок формування таких експертних комісій законодавчо не визначений».

Голова юридичного відділу Бориспільської єпархії звертає увагу й на те, що у Законі не визначено процедури перереєстрації релігійних організацій – юридичних осіб, щодо часткової зміни офіційної назви.

«В частині 1 статті 16 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» зазначено, що «діяльність релігійної організації може бути припинено у зв’язку з її реорганізацією (поділом, злиттям, приєднанням) або ліквідацією. Реорганізація або ліквідація релігійної організації здійснюється відповідно до її власних настанов», — підкреслює також він. — Тобто діючим законодавством України не передбачена можливість анулювання чи повного скасування державної реєстрації для релігійних громад у зв’язку з не перереєстрацією їх назви».

За переконанням священнослужителя, «прийнятий Закон порушує Конституцію України та Закони України, фактично закріплює можливість втручання держави у право громадянина сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність тощо».

Він нагадує, що право на свободу світогляду і віросповідання, яке належить до фундаментальних прав і свобод людини не дарується, а лише визнається і гарантується державою».

«Враховуючи що прийнятий Закон є неконституційним, та таким який порушує фундаментальні права та свободи людини і громадянина, є велика вірогідність того,  що він не буде реалізований», — підсумовує протоієрей Олексій Носенко.

Читайте також: Заяву Юридичного Відділу Української Православної Церкви у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України законопроекту №5309

Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях: Прийнятий законопроект № 5309 свідчить про явну зневагу до європейських правових цінностей

Голова Юридичного відділу: В УПЦ не погодяться на перейменування та будуть захищати свої права

Голова Юридичного відділу Київської єпархії: Прийнятий законопроект №5309 містить багато прогалин та носить лише політичний характер

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації», так званий законопроект № 5309 (щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України. 27 грудня 2018 року зазначений Закон набув чинності.

Просмотров: 978

Залишити відповідь