Патріарх Сербський Іриней про українське питання: Константинопольський Патріарх прийняв політичне рішення, узаконивши розкол в Україні

Святіший Патріарх Сербський Іриней підкреслив 5 січня 2019 року в інтерв’ю для «ТВ Храм», що Сербська Православна Церква у своїй позиції щодо українського церковного питання керується канонами, а не «вболіває» за ту чи іншу сторону. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на politika.rs

«Не вболіваємо ні за Константинополь, ні за Росію, а дотримуємося канонів, в яких усе чітко зазначено. Українська Православна Церква була у складі Руської Православної Церкви, після отримала автономію і сьогодні існує в Україні. Ця Церква налічує близько 90 єпархій (включно з вікаріатствами – ред. ), 90 єпископів і найбільшу кількість вірян… Відносно інших церков в Україні все зрозуміло: якщо відкинути політику, то канонічний момент дуже ясний», — сказав Сербський Патріарх.

Предстоятель Сербської Православної Церкви назвав церковне питання в Україні таким, що можна вирішити тільки Собором представників всіх Помісних Православних Церков.

«Однак не вдалося цим шляхом вирішити це питання. Константинопольський Патріарх взяв право на себе це вирішувати, і вирішує по-своєму те, що було вирішене 300 років тому. Реальна причина цього не канонічного діяння — політика. Бажання сильних світу цього… мати кращий контроль на цій землі. На цей шлях став і Патріарх Константинопольський, не консультуючись ні з ким, ймовірно, у згоді з деякими іншими силами цього світу, прийняв катастрофічне рішення. Таким чином, розкол в Україні буде узаконений і продовжений», — підкреслив Патріарх Іриней.

У свою чергу 3 січня ієрарх Сербського Патріархату митрополит Чорногорсько-Приморський Амфілохій дав чорногорському телебаченню «Vijesti» інтерв’ю, в якому заявив, що Патріарх Константинопольський Варфоломій замість того, щоб зіграти роль об’єднувача всіх православних, зруйнував вікову єдність Православних Церков. Архіпастир повідомив телеглядачам, що багато богословів і архієреї в Греції в цей час критично налаштовані щодо поведінки Патріарха Варфоломія, що й інші Помісні Православні Церкви, включаючи Сербську Православну Церкву, не визнали прийняті Фанаром не в дусі Церкви Божої рішення щодо України.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1810

Залишити відповідь