Предстоятель Польської Церкви не визнає новообраного главу ПЦУ: «Це світська людина»

У своєму інтерв’ю польському виданню Polityka Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава, відповідаючи на запитання журналіста, повідомив, що не надсилав привітання новообраному предстоятелю ПЦУ, так, як вважає його світською людиною. Про це передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

На запитання журналіста «чи направив Ваше Високопреосвященство вітання і поздоровлення нового київського митрополита Епіфанію?» Предстоятель Польської Православної Церкви відповів, що не робив цього.

«Цій молодій світській людині було завдано великої шкоди, коли призначили його митрополитом, — підкреслив Митрополит Сава. — У світлі канонічного права він не священнослужитель. Він не висвячений в канонічній Церкві».

Він нагадав, що, згідно з церковними канонами, повернути в лоно Православної Церкви розкольників може тільки той, від кого вони відпали. «Звичайно, за умови, що розкольники принесуть покаяння. Пізніше вони можуть бути висвячені у священиків і створювати автокефальну Церкву в Україні», — пояснив Його Блаженство.

Він також висловив побоювання у зв’язку з ситуацією, що склалася.

«Я вже говорив про канонічне право. Порушення його — поганий прецедент, — зазначив Архіпастир. — Не виключено, що в Польщі, де проживає понад мільйон українців, з’явиться група віруючих, для яких Філарет спробує організувати свої парафії в Польщі. Нещодавно я чув, що «Правий сектор» уже вивчав можливості візиту Епіфанія в Польщу. Нас чекає хаос».

По слову Предстоятеля ППЦ, «влада України повинна спочатку об’єднати країну, покласти край війні, а тільки потім займатися церковними справами».

«У нас в Польщі відносини з державою регулюються законом — у Католицькій Церкві є Конкордат, ми користуємося актом, який регулює питання власності, — зазначив він. — В Україні вся влада знаходиться в руках держави, вона може навіть позбавити церкву реєстрації. Але найголовніше, що в той же час церква створюється шляхом об’єднання віруючих. Вони повинні вирішити, до якої церкви вони хочуть належати».

Нагадаємо, раніше Митрополит Варшавський Сава направив лист Патріарху Варфоломію, у якому наголосив, що «Об’єднавчий собор» не вирішив проблему розколу, а ще більше ускладнив її.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 5838

Залишити відповідь