Прийнята редакція законопроекту №4128 суттєво відрізняється від попередньої версії — прот. Олександр Бахов розповів про нові загрози рейдерського закону

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов розповів, що прийнятий зі змінами рейдерський законопроект №4128-д (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи) суттєво відрізняється від першого варіанту — законопроекту №4128. У коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ юрист вказав на «підводні камені» прийнятого закону.

Голова Юридичного відділу нагадав, що перша версія законопроекту №4128 мала на меті покращити для релігійних громад механізм змінювання підлеглості та складався всього з двох абзаців. Однак миттєво, за один день, цей варіант проекту закону було перероблено та збільшено до 8 аркушів.

«Прийнятий законопроект №4128-д суттєво відрізняється від першого варіанту (законопроекту №4128) та регулює не тільки питання визначення підлеглості, а й питання державної реєстрації та створення нового органу при Міністерстві культури, який буде реєструвати статути релігійних організацій. Пропонується внести зміни і до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», і до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців та громадських формувань». Фактично таким чином створили “анархічну” систему реєстрації релігійних організацій, тому що реєстратори в Міністерстві юстиції мали відповідні норми, а нові реєстратори – безсистемні і їх діяльність неконтрольована», — пояснив священик.

Окрім того, як зауважив о.Олександр, в Мінкультури упереджено ставляться до Української Православної Церкви, про що свідчить і рішення суду від 5.06.2018 р. про протиправні дії Міністерства культури України щодо гальмування реєстрації релігійних громад УПЦ.

«Ми бачимо, що, прикриваючись начебто благою метою “полегшити релігійним організаціям визначати свою підлеглість”, вони насправді ускладнили процедуру реєстрацію статуту релігійних організацій та надали повноваження реєструвати релігійні організації заполітизованому органу — Міністерству культури», — підкреслив голова Юридичного відділу.

Тому, на його переконання, не виключено, що у громад УПЦ виникнуть проблеми з реєстрацією статутів.

Також священик окремо зупинився на Прикінцевих положеннях законопроекту, в яких порушуються права і свободи релігійних організацій.

Зокрема, за його словами, по-перше, цими положеннями запроваджено масову перереєстрацію статутів всіх релігійних організацій.

«Протягом року релігійні організації повинні привести свої статути у відповідність до цього закону. У тому разі, якщо певні положення у статутах йому суперечитимуть, статути вважатимуться недійсними. Тобто ті положення, що регулюють внутрішню діяльність релігійних громад, згідно з цим законом, вважатимуться недійсними», — розповів він.

Другий недвозначний момент стосується так званих «переходів» громад. Зокрема зазначено, як сказав протоієрей Олександр Бахов, «релігійна громада, яка змінює конфесійну приналежність, має повідомити про це Міністерство культури або обласну державну адміністрацію, а ті розміщують на сайті такого роду інформацію».

Він пояснив: «Законно нинішні “переходи до ПЦУ” релігійних громад здійснити неможливо, тому що «ПЦУ» юридично не існує, тому шляхом т.зв. “інформаційної фіксації” громади нібито заявляють про зміну своєї підлеглості, проте за фактом цього зробити просто неможливо».

А тому, на його переконання, прийнятий законопроект націлений виключно на «наповнення однієї релігійної спільноти за рахунок іншої».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3087

Залишити відповідь