Предстоятель розповів, який приклад нам дав Господь Своїм Хрещенням (+відео)

У день Хрещення Господнього, під час проповіді в Києво-Печерській Лаврі, Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про цю священну історію і відповів на те важливе питання, яке часто собі ставить людина: «Навіщо Спасителю треба було хреститися від Предтечі Іоанна, якщо Він не мав гріхів?». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Блаженніший владика нагадав, що до пророка Іоанна приходили грішники, сповідували свої гріхи, і він їх занурював у воду. Натомість Спаситель не мав гріхів, але теж прийшов хреститися. На те, за словами владики, є кілька відповідей і причин.

По-перше, як зауважив Предстоятель, таким чином «Господь освятив все водне єство, скрушивши глави зміїв, що ховалися в глибинах морських». Це дуже важливо, адже водні океани вкривають 70% земної кулі. «Коли Син Божий прийшов на землю з Неба і прийняв на себе людську природу, то цим Він освятив всю людську природу… Коли Спаситель ходив по землі, то освятив землю, що постраждала від людського гріха, Своїми Божественними стопами, а подихом Своїм освятив повітря… Зайшовши у води Іордана, Господь освятив все водне єство», — пояснив Архіпастир.

Друга причина, сказав Його Блаженство, це те, що «на ріці Іордан було відкрито Таїну Святої Живоначальної Трійці». «Коли Син Божий, ставши Сином людським, вийшов із ріки Іорданської, Святий Дух у вигляді білого голуба спочив на Ньому, і Отець Небесний засвідчив присутність Своїм голосом, бо сказав: “Це є Син Мій возлюбений, в Ньому Моє благовоління” (Мф. 3: 13-17)».

Третьою причиною Блаженніший Митрополит Онуфрій назвав те, що через Своє хрещення Господь хотів показати людям, наскільки важливим є прийняття Таїнства Хрещення для спасіння. Він роз’яснив: «Господь показав нам шлях до спасіння через Свою проповідь. Навчив нас тим законам, що ведуть до спасіння… Але Господь не тільки навчав нас, Він став для нас прикладом, показав, якою має бути досконала людина… Він дав нам приклад: …якщо безгрішний Господь хрестився, то тим більше ми, грішні, повинні бути охрещеними во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа».

Насамкінець Предстоятель побажав, щоб кожен із нас прагнув слідувати стопами Спасителя та щоб своїм життям «уподібнювався до поведінки Спасителя, яка була наповнена смиренням, терпінням, любов’ю».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 656

Залишити відповідь