Блаженніший Митрополит Онуфрій: Покаяння — це дуже практичне Таїнство (відео)

Предстоятель нагадав під час проповіді у Свято-Покровському соборі м.Бориспіль, що сьогодні ми вшановуємо пам’ять Пророка і Предтечі Іоанна, який готував людей до приходу Месії, і ця «підготовка», як підкреслив Владика, полягала у зрозумілому і стислому реченні: «Покайтесь, бо наблизилося Царство Небесне» (Мф. 3: 2). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Покаяння, — пояснив Митрополит Онуфрій, — це шлях, який веде людину до Бога. Іоанн Хреститель вчив людей покаянню… Коли ж прийшов Спаситель, то Предтеча Іоанн одразу занурив Його у воду, тому що знав: Спаситель не мав гріхів… Господь показав нам приклад, як ми повинні себе поводити, щоб бути наступниками Царства Небесного».

Тому ми, грішні, теж прийняли велике Таїнство Хрещення, «в якому людині відкриваються врата Раю».

Водночас, за словами Предстоятеля, покаяння є «практичним Таїнством». Людина своє каяття має показати не тільки словами, а й справами, себто більше не чинити той гріх і робити добро.

Архіпастир навів приклад, коли до Іоанна Хрестителя приходили люди різного роду занять, сповідували свої гріхи і запитували, як їм «принести плід покаяння», і він давав кожному пораду. «Звичайно, сьогодні інший час, — зауважив Владика. — Але все рівно ми маємо розумно розпоряджатися тим, що маємо від Бога на землі, і якщо є залишок, ми повинні не забувати про тих, хто потребує. Хто скільки буде віддавати, залежить від міри милосердя людини… Та коли ми робимо добрі справи, справи милосердя, то приносимо покаяння».

Митрополит Онуфрій також побажав кожному завжди прагнути чинити так, як чинив Спаситель, бо то і є шлях до спасіння у Царстві Небесному.

«Коли Його ображали, Він не казав у відповідь образу, Він терпів, навіть коли Його розп’яли. У цьому є дух християнства, і ми повинні дотримуватися цього духа, тоді матимемо благословіння Боже, і на нас почиватиме Божа благодать, що зміцнюватиме нас у цьому житті і допомагатиме йти тим шляхом, який нам вказав Господь», — підсумував Предстоятель.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 594

Залишити відповідь