У с. Похівка на Прикарпатті за участю чиновників був захоплений храм УПЦ (+відео, оновлено)

18 січня 2019 року в Благовіщенському храмі Української Православної Церкви в с. Похівка Богородчанського району Івано-Франківської області прихильники ПЦУ звершили перше богослужіння. Напередодні про такий намір для місцевих ЗМІ повідомив Мирослав Аннюк, голова новоутворенної псевдо-громади «ПЦУ», рішення про створення якої прийняли 13 січня на загальних зборах села. До храму прихильники ПЦУ проникли вночі шляхом злому та замінили замки.  

Про те, як парафію усупереч волі її членів та священика «перевели» в новостворену структуру, розповіли самі віряни. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує відеосюжет про те, як проходили «збори церковної громади УПЦ» в с. Похівка.

На початку зборів села, розповідають місцеві жителі, сільський голова Микола Остапчук та голова зборів Мирослав Аннюк оголосили цей захід зборами церковної громади УПЦ, на яких розглядатиметься питання переходу в СЦУ (ПЦУ). Глава релігійної громади, настоятель Благовіщенського храму протоієрей Володимир Шувар про це повідомлений не був.

Священик та вірні УПЦ заявили, що відбувається порушення церковного статуту, пояснивши, що, згідно із законом, збори релігійної громади скликаються і проводяться головою парафіяльної ради. Після того, як їхні заяви проігнорували, вони вимушені були покинути збори. Тож інші учасники зібрання, більшість з яких не мали ніякого відношення до Благовіщенської релігійної громади УПЦ, проголосували за її перехід в ПЦУ. У голосуванні брали участь представники греко-католицької громади, приїжджі і незначна кількість парафіян місцевого храму, деякі з яких його практично не відвідували.

У ЗМІ подію висвітлили традиційно так, буцімто сама релігійна громада вирішила покинути лоно власної Церкви. Цитували чиновників, греко-католиків, але не реальних парафіян. «Привітав односельців з переходом до Православної церкви України священик парафії УГКЦ о. Ярослав», — зокрема написали на blitz.if.ua.

Ані слова про те, що збори не мають законної сили, оскільки проведенні з порушенням чинного законодавства. Не згадали й про те, що релігійна громада УПЦ в селі Похівка існує вже десятки років. Храм ніколи не закривався, завжди утримувався священиком і парафіянами та є власністю релігійної громади.

Апогеєм беззаконня цього дня став напад учасників зборів, разом з головою села на автівку священика. Чоловіки напідпитку, перешкоджаючи вільному пересуванню транспортного засобу, намагались проникнути всередину автомобіля для обшуку, провокували та погрожували в ході бурхливого скандалу.

У результаті храм опечатали. 17 січня на місце події приїхали народні депутати обласної ради, зібралися й інші чиновники.

В прес-службі Івано-Франківської єпархії повідомляють, що ані священик, ані парафіяни Благовіщенського храму нікуди «переходити» не планують, з рішеннями, прийнятими на зборах села, катгорично не згідні. Проте наразі на священика та православних вірян продовжують здійснювати тиск за участю представників влади. Прагнуть одного — заволодіти храмом, який на усіх законних правах належить релігійній громаді Української Православної Церкви.

«Якщо хочуть нехай утворюють собі громаду, згідно законодавства України, нехай собі будують храм», — прокоментував ситуацію для UA.Карпати протоієрей Володимир Шувар.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2973

Залишити відповідь