Те, що відбувається тут, у XXI ст. — неймовірно! Так не повинно бути! — інтерв’ю з ієрархом Православної Церкви Чеських земель і Словаччини про церковну ситуацію в Україні (відео)

Інтерв’ю з архієпископом Михайлівсько-Кошицьким Георгієм, архієреєм Православної Церкви Чеських Земель і Словаччини під час його паломницького візиту в Україну. Архієпископ Георгій розповів для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ про те, чи змінилася позиція Церкви Чеських Земель і Словаччини у зв’язку зі створенням нової церковної структури в Україні, про своє ставлення до втручання влади у церковні справи, і висловив підтримку Блаженнішому Митрополиту Онуфрію з паствою Української Православної Церкви.

— Яка позиція Предстоятеля та єпископату Православної Церкви Чеських земель і Словаччини з приводу новоствореної «ПЦУ»?

— Позиція Православної Церкви Чеських Земель і Словаччини щодо української церковної ситуації вже була висловлена в червні 2018 року. Православна Церква Чеських земель і Словаччини на засіданні Священного Синоду тоді прийняла рішення про те, що питання про українську автокефалію має вирішуватися саме всеправославним консенсусом згідно священним канонам, без втручання державних структур. Ця позиція нашої Помісної Православної Церкви не змінилася, і я впевнений, що вона не може і не повинна змінюватися.

У нашій Михалівсько-Кошицькій єпархії, яка територіально знаходиться у Словаччині, на кордоні з Україною, під час кожного Архієрейського богослужіння особисто молюся про Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія з Богом хранимою паствою, гнаних Істини заради. І народ завжди радіє цьому.

Хочу зазначити, що в цей момент перебуваю тут не в офіційних справах, а приїхав як паломник. Приїхав помолитися, підтримати єпископат і віруючих Української Православної Церкви і втішитися з вами, щоб з’єднатися з вами навколо Євхаристійного Христа, Який нас об’єднує. Нехай зараз складні обставини, але нічого не змінюється: Церква Христова така, яка була, Вона є і буде.

Я дуже сподіваюся, що буду мати можливість зустрітися з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм, прийняти Його благословення і особисто поспілкуватися про церковну ситуацію, щоб я зміг на засіданні Священного Синоду нашої Церкви проінформувати Його Блаженство Митрополита Чеських Земель і Словаччини Ростислава та синодальних архієреїв про стан справ в Україні.

Зустріч архієпископа Михалівсько-Кошицького Георгія з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм відбулася вже після інтерв’ю

Поки Священний Синод нашої Церкви не прийняв рішення з цього приводу, я можу говорити не від імені нашої Помісної Церкви, але від себе особисто. Думаю, що кращим вирішенням цього питання було б те, що вже пропонували інші Помісні Православні Церкви, — це Всеправославний Синаксис. Усе, що стосується церковного питання в Україні, включаючи і те, чи можна скасовувати будь-які церковні рішення 300-річної давнини, питання передачі церковних територій і т. д., має бути вирішено на Синаксисі Глав і представників усіх Помісних Православних Церков. Тому що, я впевнений, жодна Помісна Церква не є, скажімо простою мовою, «супер-Церквою», що має владу над іншими. Тому дуже-дуже важливо, щоб був зібраний саме такий Всеправославний Синаксис.

— А що Ви думаєте про загрозу передачі Києво-Печерської та Почаївської Лавр Української Православної Церкви розкольникам?

— Упевнений, що лаври ніколи не передадуть. Тому що, по-перше, Господь цього не благословить, по-друге, народ не дозволить. Це ж святині Церкви Христової, і тому лаври не можуть забрати. Навіть при комуністичній владі, коли закрили Києво-Печерську Лавру, ніхто до святині не доторкнувся, вона стояла на своєму місці. Думаю, і тепер не дійде до такої ситуації — повторюся, Господь не благословить. Я впевнений у цьому всім своїм єством.

Архієпископ Михайлівський і Кошицький Георгій у співслужінні єпископів Баришівського Віктора і Переяслав-Хмельницького Діонісія звершили Божественну літургію у храмі прп. Феодосія у Дальніх Печерах. 24.01.2019

— Що відомо у Православній Церкві Чеських земель і Словаччини про тиск на УПЦ сьогодні, і що думають про такі «методи рішення» релігійних питань в європейському співтоваристві?

— І в ієрархів, і у духовенства, і у вірних нашої Помісної Православної Церкви є знайомі українці, очевидці нинішніх подій. Також ми дізнаємося з церковних ЗМІ про те, що відбувається зараз в Україні. Неймовірно, що XXI столітті в Європі, а Україна — це частина Європи, таке може бути!

Знаєте, що найстрашніше? Коли влада намагається використати слова церковного вжитку, щоб покривати свою жадібність і щоб набути якогось Священного статусу перед лицем народу. У мене одне питання: чи потрібен зараз цей релігійний конфлікт в Україні, чи перед Україною стоять інші проблеми, які важливо вирішувати?

Як я вже згадав, наша єпархія знаходиться всього в 40 км від Ужгорода, і я чув, що людям просто немає на що жити, нічим оплачувати житлово-комунальні послуги. Думаю, це треба вирішити державній владі, щоб народ не виїжджав з України, щоб він у цій державі жив і працював, щоб людям було де і на що жити, а церковні питання — залишити Церкви і Господу Богу. Ще раз повторю: те, що відбувається тут, у XXI столітті — неймовірно! Так не повинно бути! Це — не «свобода» і не «демократія».

— Ваше Високопреосвященство, що б Ви побажали Предстоятелю, єпископату, духовенству і віруючим Української Православної Церкви у цей нелегкий період?

— Знаєте, можна сказати дуже багато пафосного, але зовсім не хочеться. Тому що, які тут слова? Вам — жити…

По-перше, я б хотів зазначити, що відчуваю величезну повагу до Предстоятеля вашої Церкви Його Блаженства Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та до побратимів-архієреїв, священиків, дияконів, ченців, до віруючого народу…

Що б я не побажав, вам тут жити, але я розумію, що вам важко… Люди хочуть приходити до храму і не стикатися з тим, що потрібно відстоювати своє право на молитву, тому що і без того складне життя. А коли віруючих ще й виганяють з їхнього храму, де знайти спокій, де відчути благословіння, присутність Божу?

Тримайтеся! За вас, дійсно, багато моляться. І не тільки моляться, дехто намагається своїми шляхами — кожен, як Господь благословив йому — підтримувати вас і веде спілкування щодо українського питання з ієрархами з інших Помісних Церков і представниками політичного життя в Європі. Тому що того, що робиться, не можна допустити. Церква Христова не може бути використана в політичних цілях! Я дуже співчуваю тим, на кого зараз тиснуть. Але навіть розумію тих, які не здатні витримати і можуть зламатися. Господь всіх зміцнює, але не всі здатні витримати випробування. Та, думаю, не варто псувати дружніх стосунків із людьми, яких залишають сили.

Низький уклін вашому Предстоятелю, віруючим українцям, які люблять свою Церкву не як ідеологію, а як маму, місце, де вони отримують сенс життя і Боже благословення. Ці люди не продадуть, не зрадять свою Церкву ніколи. І я низько вклоняюся таким людям-сповідникам і страждальцям.

Зустріч Блаженнішого Митрополита Онуфрія з архієписокопом Георгієм. 24. 01.2019 р.

Дай Бог, щоб ви всі витримали, були сильні. Господь знає, чому це відбувається. Але страждання, розп’яття — не назавжди. Після цього прийде і Воскресіння.

Це всіх нас змушує замислитися. Може, нам треба звернути увагу на проблеми еклезіології, на розуміння того, що є Церква і що не є Церква? Може, ми зациклилися на питанні націоналізму? Може, ми проповідуємо державу і націю і не проповідуємо Христа? Тоді в нас — велика проблема…

Людина віруюча відчуває, що Господь близько, що Господь із нею говорить вустами Церкви, що Церква — це не інституція, а євхаристійне зібрання віруючих братів і сестер, здатних витримати будь-які гоніння.

Молюся за вас! Від всієї нашої Михалівсько-Кошицької єпархії, наших пресвітерів, дияконів, віруючого народу, і від мене особисто: любимо вас, співчуваємо і дуже-дуже поважаємо вас за ваше сповідництво. Нехай Господь всіх вас зміцнює, благословляє і допомагає вам!

Бесідувала Валентина Гордійчук

Читайте також: Блаженніший Митрополит Онуфрій зустрівся з ієрархом Православної Церкви Чеських земель і Словаччини (фото, відео)

Інтерв’ю з архієпископом Міхайлівськии і Кошицьким Георгієм під час його візиту на престольні торжества в Свято-Успенську Києво-Печерську лавру влітку 2018 року

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1988

Залишити відповідь