ПЦУ не зареєстровано, УПЦ КП і УАПЦ навіть не розпочали процес ліквідації — куди закликають переходити парафії УПЦ?

Голова юридичного відділу Бориспільської єпархії протоієрей Олексій Носенко прокоментував ситуацію навколо так званих переходів в ПЦУ релігійних організації УПЦ та пояснив, що фактично означають заклики про зміну юрисдикції. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Бориспільської єпархії.

15 грудня 2018 року в місті Києві відбувся так званий «об’єднавчий собор». В результаті  цього об’єднання,  УПЦ КП  та  УАПЦ створили нову релігійну структуру ПЦУ. Також на цьому «соборі»  релігійні організації  УПЦ КП  та УАПЦ  прийняли рішення про свою ліквідацію (саморозпуск).

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації,  діяльність релігійної організації може бути припинено у зв’язку з її реорганізацією (поділом, злиттям, приєднанням) або ліквідацією.

При цьому, згідно ч. 1 ст. 105 Цивільного кодексу України, учасники юридичної особи зобов’язані протягом трьох днів письмово повідомити про припинення юридичної особи орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

Станом на 25 січня 2019 року такі відомості до єдиного державного реєстру не внесені. Таким чином, можна зробити висновок, що релігійні організації УПЦ КП  та  УАПЦ, до цього часу  офіційно не повідомили Міністерство культури України про свою ліквідацію (саморозпуск). Тобто процедура ліквідації ними навіть не розпочата.

Релігійні організації УПЦ КП  та УАПЦ продовжують існувати як самостійні юридичні особи. В той же час новостворена релігійна організація ПЦУ, державними органами не зареєстрована і в юридичному розумінні такої церковної структури на сьогодні не існує.  Тому будь-які заклики щодо переходів  парафій до Православної церкви України, на сьогодні означають можливість перейти тільки до УПЦ КП або до УАПЦ, тобто в розкол.

Просмотров: 4123

Залишити відповідь