На Вінниччині релігійна громада с.Лука-Мелешківська заявила про незаконність зборів села та підтвердила вірність УПЦ (+відео)

Громада Спасо-Преображенського храму УПЦ села Лука-Мелешківська Вінницької області на чолі з настоятелем записала відеозвернення з приводу зборів територіальної громади села щодо переходу до «ПЦУ», які 26 січня 2019 року відбулися в приміщенні будинку культури за підтримки чиновників, військових і радикалів, та назвала їх незаконними. Того ж дня провела парафіяльні збори, на яких одностайно проголосувала залишитися в лоні канонічної УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Вінницької єпархії.

Як розповів настоятель Спасо-Преображенської громади с. Лука-Мелешківська протоієрей Василій Альмухамед, на ці «незаконні збори звезли невідомо звідки людей, котрі не мають жодного відношення до церкви, роздали тим особам талони для голосування, а вже потім запросили парафіян». Однак, коли парафіяни зажадали зайти до будинку культури та безпосередньо взяти участь в так званих зборах про вирішення підлеглості громади, організатори заявили, що «нібито місця вже немає».

Усе ж частині парафіян вдалося пробратися в приміщення будинку культури, де проходили збори територіальної громади села, що натомість вирішувало долю релігійної громади. Та більшість парафіян, як додав священик, а це 150 вірян, — змушена була молитися на вулиці.

Навіть тим, хто потрапив у приміщення, висловитися прихильники «ПЦУ» не дали — зокрема люди у військовій формі поводили себе агресивно, постійно вигукували образи і пропагантистські гасла та, як зауважили в прес-службі єпархії, «не давали можливості частині присутніх членів місцевої релігійної громади прийняти повноцінну участь у зборах та голосуванні».

«Ми не визнаємо їхніх незаконних зборів. Законні збори — це наші, які проводяться громадою церковною, проводяться у храмі, бо парафіяни — то є ті люди, які регулярно відвідують храм, причащаються, утримують храм, живуть церковним життям. А ті, хто приходять до церкви раз на рік паску освятити,.. не є громадою церковною, бо вони тільки відвідують храм. Тому збори — незаконні», — зазначив настоятель Спасо-Преображенського храму.

Легітимними та канонічними зборами церковної громади, як підкреслив священик, є ті, які провела церковна громада в храмі та які стосувалися виключно церковних питань.

«Як наслідок, збори пройшли з порушенням встановленої процедури та прийняли неправомірне рішення про перехід Преображенської парафії до ПЦУ», — заявили у Вінницькій єпархії.

По закінченні зборів територіальної громади релігійна громада села повторно зібралась в приміщенні храму та визнала рішення про перехід до ПЦУ недійсним. Також парафіяни засвідчили вірність канонічній Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3322

Залишити відповідь