Поліція Вінницької області попередила чиновників і громадян, що втручання у справи релігійних громад карається законом

Впродовж останнього тижня до підрозділів поліції Вінниччини надійшли десятки скарг від громадян щодо порушення їх прав на свободу віросповідання. Скарги розглядаються.

У Національній поліції Вінницької області заявили, що втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій є порушенням законів і Конституції України та карається, тому церковні рішення, що приймаються на зборах територіальних громад, є незаконними. Про це зокрема йдеться у зверненні Відділу комунікації поліції Вінницької області до органів місцевого самоврядування, опублікованому 28 січня 2019 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій буде порушенням ст. 11, 35, 37 140 Конституції України, наслідком чого може бути притягнення окремих посадових осіб до відповідальності за ст. 161, 178, 179, 180, 341 Кримінального кодексу України, — пояснили в поліції Вінницької області. — Всі питання, які виникають відносно релігії, в тому числі і питання щодо зміни конфесій, належать виключно до компетенції релігійних громад, учасниками яких є віряни, відповідно до Церковного статуту релігійної організацїї».

У прес-службі поліції зазначили, що зробити роз’яснення законодавства, яким регулюються питання релігії, їх змусило те, що впродовж останнього тижня до підрозділів поліції Вінниччини з населених пунктів Вінницького району та області надійшли десятки скарг від громадян щодо порушення їх прав на свободу віросповідання.

Тому, враховуючи зміст всіх скарг, в Нацполіції Вінницької області, по-перше, зазначили, що «територіальна громада (згідно зі ст.1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні») — жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр».

По-друге, як відзначили у поліції, до повноважень сільських, селищних, міських рад, що визначено в розділі 11 Конституції та розділі 2 вище зазначеного Закону, «не належить вирішення питань щодо організації діяльності релігійних громад».

По-третє, підкреслили у поліцейській прес-службі, «рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади (а не територіальної громади), необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення)». Це зокрема визначається прийнятим Законом «Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)» № 4128-д від 16.01.2019.

«Тому всі рішення, які приймають на зборах територіальної громади відносно релігії, є незаконними і не можуть бути виконаними», — зробили висновок у Вінницькій поліції.

Наразі за всіма скаргами громадян поліцією проводяться перевірки.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 5030

Залишити відповідь