Ієрархи Елладської Православної Церкви: «”ПЦУ” — це збіговисько розкольників, заборонених та саморукопокладених»

У своїй офіційній заяві Пірейська Митрополія закликала Священний Синод Елладської Православної Церкви не визнавати новостворену т.зв. «Православну церкву в Україні», оскільки вважає такі дії антиканонічними, а окрім того підкреслила, що через визнання  схизматиків «світове Православ’я швидкими кроками рухається до нового великого розколу, можливо, другого після того, щостався в 1054 році». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ із посиланням на грецьке видання «Vima orthodoxias».

Зокрема у Пірейській Митрополії зазначили, що враховуючи заяву Священного Синоду Елладської Церкви і з огляду майбутнього скликання Архієрейського собору, звертаються із закликом до ієрархів та проханням  розглянути українське церковне питання «тверезо, зі страхом Божим і любов’ю до Церкви, беручи до уваги священні канони і все те, що служить загальноправославній єдності та інтересам Церкви».

Також ієрархи особливу увагу звернули на те, що після надання «томосу» церковна ситуація в Україні навпаки погіршується, та додали: «Оскільки, замість подолання, розкол розростається все більше».

«Після неканонічного надання автокефалії на Україні почався безпрецедентний гоніння на канонічну Православну Церкву на чолі з Митрополитом Онуфрієм. Єпископів, священиків, ченців і простих віруючих обливають брудом, захоплюють монастирі і храми, виганяють громади канонічної Церкви… Відбувається абсолютно безпрецедентне громадянське протистояння. І в той час, коли в Україні лютують гоніння, Вселенський Патріархат в своєму листі № 119 від 24 грудня 2018 року просить тринадцять Помісних Церков визнати автокефалію і нову «Церква» України», — зазначили зокрема в Пірейській Митрополії.

У митрополії також нагадали вже висловлену раніше думку, що Томос про автокефалію було надано Патріархом Варфоломієм новому розкольницького утворення на чолі з новообраним «митрополитом» Єпіфаній, Фанар проігнорував заклики багатьох Помісних Православних Церков вирішити українське питання шляхом діалогу в рамках Собору з Всеправославною участю.

Також у Пірейській Митрополії Елладської Церкви підкреслили, що: «За наданням автокефалії стоять політичні і геостратегічні цілі. Це ясно показує не тільки подяка, спрямована Президентом України Петром Порошенко на адресу Сполучених Штатів Америки за “енергійну підтримку в процесі надання автокефалії”, а й офіційні заяви прес-секретаря Державного департаменту США Хедер Науерт про те, що “США підтримують надання автокефалії Української церкви”».

У митрополії навели дослідження митрополита Пірейського Серафима з приводу української ситуації та окремо зупинилися на тому, що ініціатори та очільник новоствореної церковної структури в Україні не є православними, а натомість — схизматиками.

Підсумовуючи, священнослужителі висловили надію на те, що ієрархи «опиняться на висоті обставин і не визнають нову розкольницьку «Церкву» на чолі з «митрополитом» Єпіфанієм, дотримуючись священних канонів, які вони в день свого архієрейського рукопокладення обіцяли дотримуватися».

Переклад із грецької mospat

Просмотров: 2328

Залишити відповідь