Черговий псевдоперехід громади УПЦ: прес-секретар Вінницької єпархії розповів про ситуацію в с. Пеньківка (відео)

Як підкреслив священик, до створення «ПЦУ» на Вінниччині не було релігійних конфліктів, і порадив новій структурі будувати, а не відбирати храми.

Прес-секретар Вінницької єпархії протоієрей Володимир Пучков підкреслив, що збори у с.Пеньківка Вінницької області, які провів Пеньківський сільський голова С.Дозорець, були зборами територіальної громади, а не релігійної, тому рішення про т.зв. перехід до «ПЦУ» є незаконним. Про це він заявив 28 січня 2019 року в телевізійній програмі «Тема дня» на ТК «UA: Вінниця», повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як пояснив о.Володимир, поняття «релігійна громада» і «територіальна громада», як і «віруюча людина» та «релігійна людина» — не тотожні, і «вирішувати церковні питання, а тим більше приймати рішення щодо долі церкви і громади, згідно з чинним законодавством України, може виключно релігійна громада».

Разом із тим, як заявив настоятель релігійної громади с.Пеньківка о. Віталій, ані його, ані громаду на збори територіальної громади не запрошували і не дали висловити свою позицію.

Відносно закиду, який пролунав у ЗМІ, нібито настоятель громади УПЦ відмовився відспівати спочилого і не дав ключі від храму, прес-секретар зауважив, що відспівувати священик, згідно з церковними канонами, може тільки ту людину, яка була вірною Церкві.

Він також пояснив, що, враховуючи те, що в Україні тривалий час панувала безбожна радянська влада, то якщо спочила людина була хрещена, не була самогубцем і не хулила за життя Бога, священик має право звершити чин відспівування. «Наскільки мені відомо, то у Пеньківці спочила людина була нехрещеною, тому священик у будь-якому разі не міг її відспівати. Як священик може порушути канони Церкви?», — додав він.

На питання тележурналіста, чи має право настоятель храму змінювати замки на дверях храму, у чому прихильники «ПЦУ» «звинувачують» о.Віталія, о. Володимир Пучков нагадав, що настоятель — це та людина, яка несе не тільки богослужбову відповідальність, а й має піклуватися про господарські питання парафії.

Прес-секретар Вінницької єпархії зазначив, що до того моменту, як з’явилася новостворена «ПЦУ», на Вінниччині мирно співіснували різні конфесії, а нині раптово почалися конфліктні ситуації і навіть захоплення храмів УПЦ.

Він також зауважив, що коли на початку 90-х Українська Православна Церква поставала з руїн, ніхто не відбирав храми — всі будували нові або відроджували. «Тому що якщо Церква зростає, треба будувати. Чому б тоді новоствореній “ПЦУ” не будувати? Тим паче, що їх підтримує місцева влада, можуть виділити їм земельні ділянки, то нехай будують», — сказав священик.

Нагадаємо, що 22 січня 2019 року прес-служба Вінницької єпархії спростувала неправдиву інформацію, яку поширили деякі ЗМІ про так званий «перехід» релігійної громади Миколаївського храму Української Православної Церкви с. Пеньківки Літинського району до розкольницької ПЦУ. 

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1152

Залишити відповідь