У Володимир-Волинській єпархії релігійні громади не піддаються на провокації й лишаються у лоні своєї Церкви

В с. Острів’я Шацького району та Малий Порськ Ковельського району на Волині релігійні громади відстояли своє право лишатися у лоні Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу єпархії.

Бувшого настоятеля храму великомучениці Варвари с. Острів’я протоієрея Сергія Омелянюка розпорядженням митрополита Володимир-Волинського і Ковельського Володимира було заборонено у священнослужінні та відсторонено від обов’язків настоятеля храму. Але, незважаючи на канонічну заборону, священик намагався звабити релігійну громаду села на перехід до невизнанної Світовим Православ’ям новоствореної організації ПЦУ.

Заклики отця Сергія мали певний успіх у частини жителів села Острів’я, але постійні парафіяни храму, ті кому Статут релігійної громади і Закон України “Про свободу совісті” дозволяє вирішувати долю храму, до пропозиції поставилися негативно.

Аби пояснити норми державного і церковного законодавства людям та провести збори релігійної громади, запросили благочинного Шацької округи протоієрея Николая Вихора.

28 січня отець благочинний, духівник та голова прес-служби благочиння прибули в с.Острів’я та провели загальні збори релігійної громади храму великомучениці Варвари. Усі бажаючі мали можливість висловити свої думки, зауваження та побажання.

Збори завершилися голосуванням про доцільність переходу релігійної громади у ПЦУ. За винятком п’яти жителів села, усі присутні на зборах парафіяни проголосували за збереження громади у лоні Української Православної Церкви.

Диякон храму Василій Прилепа побував у домівці бувшого настоятеля, котрий передав громаді ключі від церкви. Тимчасово богослужіння в храмі будуть звершуватися священиками з навколишніх сіл.

Раніше, 27 січня, в храмі святої Параскеви села Малий Порськ Ковельського району збори релігійної громади, на яких учасники одноголосно проголосували за те, щоб і надалі залишатися у визнаній церковній єдності зі світовим Православ’ям у складі Української Православної Церкви, очолюваної Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

У цей час в місцевому будинку культури під керівництвом депутата селищної ради Олександра Макаруся зібрали ще кілька десятків жителів села. Пан депутат виявив наполегливе бажання допомогти місцевій парафії змінити юрисдикцію. По телефону він запросив на збори і настоятеля храму разом з членами релігійної громади храму святої Параскеви.

На схід жителів села прибув і благочинний Голобського округу архімандрит Ніфонт (Омельчук). Отець благочинний змушений був нагадати депутату і всім присутнім про норми законодавства України та Статуту релігійної організації, які регламентують правила проведення парафіяльних зборів, з метою змінити адміністративну підлеглість громади. Архімандрит Ніфонт повідомив жителям села, котрі зібралися в будинку культури, що дійсні парафіяльні збори тільки що завершилися в храмі святої Параскеви одностайним голосуванням прихожан за подальше збереження їх громади у складі Української Православної Церкви. Завдяки зборам, жителі Малого Порська отримали можливість поцікавитися у отця благочинного багатьма питаннями релігійної ситуації в Україні.

Серед учасників сходу села був і служитель Київського патріархату села Білашів Віктор Домбровський. Він, бажаючи викрити вірних УПЦ, заявив, що вони «перераховують гроші на Москву». На питання архімандрита Ніфонта, з яких джерел у «отця» така інформація і чи не варто нею поділитися з СБУ – Домбровський навів приклад, що ось у них, у Київському патріархаті, священики через декана збирають гроші на Луцьк, а звідти «митрополит» Михайло передає відповідну суму «патріарху» Філарету, значить і в «московському патріархаті» повинна бути така ж схема.

Така «вагома» аргументація представника Київського патріархату остаточно переконала присутніх в клубі, що анонсований у ЗМІ «перехід» їх церковної громади потрібно відкинути і надалі на провокації не піддаватися.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1249

Залишити відповідь