В смт. Богородчани голова районної ради особисто розпалює релігійний конфлікт (+відео, оновлено)

Голова Богородчанської районної ради Головчук Михайло Михайлович особисто провів збори територіальної громади у Палаці культури смт. Богородчани на Івано-Франківщині, де агітував за перехід Свято-Троїцького храму Української Православної Церкви в новостворену «ПЦУ». Тим самим чиновник розпалює релігійний конфлікт і підбурює людей одне проти одного. Про це Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ повідомили в прес-службі Івано-Франківської єпархії.

Оголошення про “парафіяльні збори громади щодо зміни конфесійної юрисдикції релігійної громади” були розклеєні  по всьому селу заздалегідь. Проте, за фактом, дане зібрання включало в себе всіх, окрім реальних членів релігійної громади.

Думку вірян храму учасники так званих “зборів” вислухати відмовилися і навіть не допускали представників релігійної громади у приміщення, де вони відбувалися.

Попри це вірянам вдалося потрапити всередину клубу, щоб залишити копію протоколу про проведення парафіяльних зборів, за рішенням яких релігійна громада залишилася у лоні Української Православної Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

Збори віруючих релігійної громади Святих Апостолів Петра і Павла Української Православної Церкви, що діє у селищі Богородчани Івано-Франківської області пройшли просто неба перед храмом релігійної громади.

На зборах віруючих 3 лютого було проведено чергові вибори до органів управління парафії – Парафіяльної ради та Ревізійної комісії. Крім того, вирішувалося питання про канонічну підлеглість релігійної громади. Двісті шість членів релігійної громади на чолі із настоятелем храму протоієреєм Володимиром Шуваром проголосували за збереження підпорядкування релігійної громади Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Онуфрієм, Митрополитом Київським та всієї України.

Водночас, у місцевому палаці культури в кращих традиціях під проводом очільників місцевої влади відбулися збори громадян смт. Богородчани та навколишніх сіл Богородчанського району. Збори своєю метою мали на меті «зробити картинку» для засобів масової інформації про ніби-то перехід релігійної громади Святих Апостолів Петра і Павла УПЦ у ніким не визнану розкольницьку організацію «ПЦУ/СЦУ/ЄПЦ».

Для забезпечення участі громадян у вказаних зборах, до палацу культури з самого ранку почали приїздити автобуси з так званими «віруючими». У зборах взяли участь члени релігійних громад Української Греко-Католицької Церкви з Глибокого, Горохолини та інших сіл Богородчанського району.
Слід зауважити, що про участь греко-католиків у сьогоднішніх зборах в палаці культури агітували священики Української Греко-Католицької Церкви смт. Богородчани під час недільних богослужінь.

Зібрання в палаці культури очолив голова Богородчанської районної ради Головчук Михайло Михайлович. Одним із найактивніших членів став депутат Івано-Франківської обласної ради Святослав Ігорович Никорович. Також були присутні депутати районної ради Богдан БілусякТарас Конечний та депутат обласної ради Василь Попович.

В свою чергу парафіяни храму Святих Апостолів Петра і Павла Української Православної Церкви у зборах, що пройшли в палаці культури участі не взяли, жодних голосувань з оголошених в порядку денному питань не проводили та рішень не приймали. Проте, на сам кінець зборів віруючі канонічної Православної Церкви з іконами та молитвою прийшли виголосити своє заперечення існуючому беззаконню та порушенню їхніх прав. Релігійна громада сповістила присутніх у палаці культури народних засідателів про своє рішення не зраджувати Христову віру та зберегти своє підпорядкування Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Онуфрієм, митрополитом Київським та всієї України.

В подальшому, в знак незгоди із проведенням паралельних «зборів», релігійна громада храму Святих Апостолів Петра і Павла УПЦ смт. Богородчани покинула приміщення палацу культури та хресним ходом направилася до свого храму де віруючі продовжили молитвенне стояння.

Прес-служба Івано-Франківської єпархії УПЦ спростовує неправдиву інформацію про перехід релігійної громади смт. Богородчан до новоствореної ПЦУ, яку опублікував на своїй сторінці у соціальній мережі депутат Івано-Франківської обласної ради Святослав Никорович.

Прес-служба наголошує, що згідно звернення Національної поліції у Вінницькій області:
« …Ст. 10 Закону 1. Сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами. 
Повноваження сільських, селищних, міських рад визначені у розділі 11 Конституції та розділі 2 Закону, – до них не належить вирішення питань щодо організації діяльності релігійних громад.
17.01.2019 Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)» № 4128-д від 16.01.2019, яким встановлено, що рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, (а не територіальної громади), необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення).

Тому всі рішення, які приймають на зборах територіальної громади відносно релігії, є незаконними і не можуть бути виконаними.

Як висновок, слід зазначити, що втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій – порушення ст. 11, 35, 37 140 Конституції України, наслідком чого може бути притягнення окремих посадових осіб до відповідальності за ст. 161, 178, 179, 180, 341 Кримінального кодексу України.

Таким чином, всі питання, які виникають відносно релігії, в тому числі і питання щодо зміни конфесій, належать виключно до компетенції релігійних громад, учасниками яких є віряни, відповідно до Церковного статуту релігійної організіцїї.»

З огляду на це, попри очевидні утиски від влади, представників політичних та релігійних організацій, релігійна громада Петра і Павла смт. Богородчан буде й надалі відстоювати своє право на вільне сповідання релігії та можливості молитись у власному храмі, а винні в порушенні цього права особи будуть притягнуті до відповідальності.

Нагадаємо, раніше, уніч з 31 січня на 1 лютого, невідомими особами було здійснено проникнення шляхом злому замків до культової споруди, викрадення речей з храму, а також  заміна замків на дверях храму. Внаслідок чого, більше сотні вірян не змогли потрапити до власного храму.

Настоятель громади, який разом з вірянами змушений молитися просто неба, просить молитовної підтримки.

Парафіяльні збори громади Петра і Павла смт. Богородчани

Двісті шість членів релігійної громади на чолі із настоятелем храму протоієреєм Володимиром Шуваром проголосували за збереження підпорядкування релігійної громади Українській Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Онуфрієм, митрополитом Київським та всієї України.Про рішення парафіяльних зборів були повідомлені жителі смт. Богородчани, які під проводом очільникіфв місцевої влади зібралися у місцевому палаці культури з метою інформування ЗМІ про ніби-то перехід релігійної громади Святих Апостолів Петра і Павла УПЦ у ніким не визнану розкольницьку організацію «ПЦУ/СЦУ/ЄПЦ».Українська Православна Церква

Gepostet von Православне Прикарпаття. Івано-Франківська єпархія УПЦ am Montag, 4. Februar 2019

Відео від храму Святих апостолів Петра і Павла (Свято-Троїцький храм) смт. Богородчани. Думку вірян храму учасники так званих "зборів" вислухати відмовилися, і навіть не допускали представників релігійної громади у преміщення, де вони відбувалися.Попри це вірянам вдалося потрапити у приміщення клубу та залишити копію протоколу про проведення парафіяльних, за рішенням яких релігійна громада залишилася у лоні Української Православної Церкви на чолі з Митрополитом Онуфрієм.В знак незгоди із проведенням паралельних "зборів", релігійна громада храму покинула приміщення та хресним ходом напрвилася до храму.

Gepostet von Православне Прикарпаття. Івано-Франківська єпархія УПЦ am Sonntag, 3. Februar 2019

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2749

Залишити відповідь