Під час молитовного стояння біля Здолбунівської РДА чиновник публічно ображав вірян (+відео, оновлено)

4 лютого 2019 року священнослужителі та віряни Здолбунівщини, на чолі з районним благочинним протоієреєм Юрієм Шевчуком, пройшли хресною ходою до Здолбунівської РДА та провели молитовне мирне стояння, аби звернути увагу місцевої влади на утиски віруючих Української Православної Церкви та передати голові РДА С. Кондрачуку офіційне звернення з цього приводу. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Рівненської єпархії.

Зокрема, як повідомили в єпархії, учасники молитви звернулися до С. Кондрачука з проханням «припинити приниження тих віруючих, які не хочуть зраджувати своєї Церкви, які хочуть лишитися в УПЦ на чолі з Її Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм».

Однак, про що зазначили в прес-службі, «чиновник з великою зневагою поставився до свого народу, під час молитви повернувшись спиною», та у своєму зверненні ображав вірян УПЦ.

У свою чергу вікарій Рівненської єпархії єпископ Дубенський Пимен, який приїхав підтримати богомольців, коментуючи ситуацію, зауважив, що православні віруючі Рівненщини прийшли до голови Здолбунівської РДА як до державного чиновника та передали звернення, а він натомість «поставився до людей по-хамськи та говорив у неналежному тоні про правлячого архієрея і парафіян Рівненської єпархії УПЦ».

«Голова Здолбунівської РДА образив не тільки честь і гідність людей, а ще й згодом після молитовного стояння написав у соцмережі образливі слова… Образив людей, які прийшли говорити про те, що згідно з законодавством України влада не має права надавати прерогативу одній конфесій. А тут, у Здолбунівщині, не тільки віддається прерогатива, а ще й ведеться відкрита пропаганда “ПЦУ” самим головою РДА та надається всебічна підтримка підбурюванням народу щодо так званих “переходів”», — підкреслив єпископ Пимен.

«Різними методами, не гребуючи порушенням Закону України, головами сільських рад, вчителями або ж іншими особами по селах району проводиться шалена агітація за перехід, — пояснили в прес-службі єпархії. — Через це беззаконня між людьми виникають великі чвари, на релігійному грунті свараться жителі сіл, сусіди, спори та розділення виникають у сім’ях. І внаслідок так звані “мирні” переходи».

Дуже щире, мужнє і повчальне слово справжнього патріота своєї Церкви, своєї Батьківщини, владики Пимена( Pavlo Voyat), вікарія Рівненської єпархії перед Здолбунівською районною радою. Молимося і просимо, щоб почули…

Gepostet von Василь Михайлюк am Dienstag, 5. Februar 2019

Владика Пимен також із прикрістю додав, що представники РДА точку зору віручих людей просто «не взяли до уваги та навіть негативно сприйняли і поставилися по-хамськи».

Причому вікарій Рівненської єпархії відзначив, що попри обіцяння гаранта держави про забезпечення міжконфесійного миру, в Здолбунівщині навпаки відбуваються утиски священиків і громад УПЦ, яких виганяють із храмів, так звані активісти проводять незаконні збори територіальних громад із метою переведень до «ПЦУ», вводять в оману і навіть залякують людей. Причому, як додав владика, вирішувати церковні питання та збирати підписи за т.зв. «переходи» до «ПЦУ» стали «не церковні люди, а ті, які, просто кажучи, не знають навіть, як двері церкви відкриваються».

За словами єпископа Пимена, беручи до уваги неприпустиму поведінку державного посадовця, Рівненська єпархія буде звертатися по юридичну допомогу та готуватиме судовий позов щодо незаконних дій чиновника.

Насамкінець молитовного стояння біля стін РДА священики передали голові звернення і висловили надію на те, що воно буде розглянуто позитивно.

 

Просмотров: 1606

Залишити відповідь