В Тернопільській єпархії спростували заяву Нацполіції щодо ситуації з побиттям священика

В Тернопільській єпархії Української Православної Церкви підготували спростування щодо недостовірної та викривленої інформації, яку в Національній поліції надали кореспонденту «Українська правда» в понеділок, 4 лютого 2019 року, щодо ситуації з побиттям священика УПЦ в с. Гніздичне Збаразького району. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує дане спростування повністю.

За словами речника Національної поліції Ярослава Тракало, конфлікт, який переріс у штовханину між прихильниками різних церков, виник через неузгодження часу проведення богослужіння. А Поліція виконувала свої обов’язки з охорони порядку згідно із законодавством.

В єпархії підкреслюють, що інформація про те, що причинами виникнення конфлікту є неузгодження часу проведення богослужіння прихильниками різних церков, є недостовірною.

«По-перше, 18 січня 2019 року в приміщенні Гніздичненської  сільської ради відбулися конструктивні перемовини щодо вирішення релігійної ситуації в селі у зв’язку з утворенням нової громади ПЦУ та їхнім бажанням користуватися єдиним місцевим храмом. На цих перемовинах були присутні священики обох релігійних громад села Гніздичне (УПЦ та ПЦУ) о.Стефан Балан та о.Іван Лесик, по п’ять вірян з кожної громади. Перемовини проводилися за участі начальника ГУНП Тернопільської області Богомола О.М., Гніздичненського сільського голови Бойка В.В., архієпископа Тернопільського і Кременецького УПЦКП Нестора (Писика Андрія Анатолійовича). Задля збереження миру та взаємоповаги між жителями села учасниками зазначених перемовин було досягнуто компромісу та узгоджено графік почергового користування місцевим храмом. Згідно з даним графіком:

– 27 січня 2019 р. релігійна громада Православної церкви України на чолі із о. Іваном Лесиком проводила богослужіння о 8.30 год.; релігійна громада “Парафія Преображення Господнього” с. Гніздичне Української православної церкви з настоятелем о. Стефаном Баланом проводила богослужіння о 12.00 год.

– 03.02.2019 року згідно графіку о. Стефан (Балан) повинен проводити богослужіння о 8.30 год., а о. Іван (Лесик) о 12.00 год.

– в подальшому всі наступні богослужіння проводити до вирішення конфліктних ситуацій за принципом почерговості. Ключі від храму знаходяться в сільського голови Бойка В.В.

По-друге, недовго думаючи, о. Іван Лесик після свого богослужіння 27 січня 2019 року оголосив своїй релігійній громаді ПЦУ, що богослужіння 03.02.2019 року буде проводити знову о 08.30 год., тим самим завідомо йшов на порушення підписаного ним графіку почергового богослужіння.

Таким чином стає очевидним, ким спланований конфлікт та бійка в с.Гніздичне 03.02.2019 р.»

Тракало розповів, що “Правоохоронці розділили дві сторони – задля уникнення конфлікту і громадського протистоянння. Окремі громадяни однієї з релігійних конфесій, за підтримки привезених не місцевих соратників, почали конфліктувати з представниками правоохоронних органів, намагаючись увійти до культової споруди, попри попередні домовленості між двома міжконфесійними громадами. Внаслідок чого – відбувся конфлікт”.

Він наголосив, що жодного застосування сили з боку поліції не було: “Охорону громадського порядку на місці події забезпечували 25 співробітників поліції. Вони вживали заходи, аби не допустити подальше поширення конфліктної ситуації. Один зі священиків звернувся до медиків із скаргами на біль у голові, йому надали меддопомогу. Працівники поліції встановлюють усі обставини інциденту”.

На це в єпархії зазначають, що спершу так і було: правоохоронці розділили дві громади, настоятель громади УПЦ о.Стефан разом з вірянам знаходився на сходах входу у храм, парафіяни даної громади були ліворуч від нього. Громада ПЦУ знаходилися навпроти входу, в той час як поліцейські, щоб розділити можливі провокації, розмістилися між основною групою громади ПЦУ та настоятелем та віруючими УПЦ.

Однак ситуація змінилася, коли о.Іван Лесик незаконно отримав ключі від входу до храму, він різко почав закликати людей до входу у храм та сам пішов до вхідних дверей, де в той час знаходився настоятель та парафіяни УПЦ.

У цей момент трапилося так, що поліцейські чи то забули, навіщо вони там стоять, чи свідомо, спокійно допустили о.Івана Лесика до входу у храм, водночас застосувавши грубу фізичну силу (заламавши руки, б’ючи по голові, спині) повикидали о.Cтефана та віруючих зі сходів на землю.

Тут виникає питання до працівників поліції, які, зі слів Тракало, «виконували свої обов’язки з охорони порядку»: Чому поліцейські допустили о.Івана Лесика на сходи, який йшов відкривати храм та закликав свою громаду, якщо в цей день богослужіння мала проводити громада УПЦ з настоятелем о.Стефаном. Про графік почергового богослужіння  начальнику Збаразької ВП ГНПУ в Тернопільській області достеменно було відомо.

Таким чином, поліцейські спершу розділили громади, згодом допустили (чи то через неуважність, чи то свідомо) зіткнення двох громад, а потім самі ж працівники поліції застосували грубу фізичну силу до віруючих  та настоятеля УПЦ.

Далі Тракало стверджує: «Окремі громадяни однієї з релігійних конфесій, за підтримки привезених не місцевих соратників, почали конфліктувати з представниками правоохоронних органів, намагаючись увійти до культової споруди, попри попередні домовленості між двома міжконфесійними громадами. Внаслідок чого – відбувся конфлікт».

На це в єпархії йому відповідають так: «Домовленістю про почергове було встановлено право громади УПЦ на богослужіння саме 04.02.2019р. о 9 год. ранку. Дійсно, значна частина приїжджих прибула з сусідніх сіл для підтримки новоствореної громади ПЦУ, які всупереч графіку богослужіння намагалися увійти до храму».

Окремо речник Нацполіції наголосив на відсутності на місці інциденту підрозділів спецпризначення.

“Їх не було і не могло бути, оскільки спецпідрозділи виконують поставлені державою і, виходячи з оперативної обстановки, завдання. А не займаються вирішенням не покладених на них функцій”, – заявив він.

Проте у Тернопільській єпархії повідомляють: «На місці конфлікту були працівники “Спецпідрозділу поліції з ГУНП Тернопільської області”. Зокрема про це свідчать розпізнавальні знаки (написи на шивронах та відбитки на головних уборах, колір форми тощо) присутніх поліцейських, а також колір форми, у синій формі були поліцейські “Збаразького ВП  ГУНП Тернопільської області”, у чорних — “Спецпідрозділу поліції з ГУНП Тернопільської області”.

Можливо, речник Нацполіції  був неуважний, коли переглядав відео, або не знає розпізнавальних знаків спецпідрозділу поліції?».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2366

Залишити відповідь