На Тернопільщині прихильники «ПЦУ», знову за підтримки влади, захопили храм УПЦ

Релігійна громада залишається вірною УПЦ та її Предстоятелю.

9 лютого 2019 року прихильники «ПЦУ», за підтримки представника Шумської РДА та у присутності працівників Нацполіції, захопили храм УПЦ на честь Успіння Пресвятої Богородиці в с. Онишківці Шумського району Тернопільської області, зрізавши замки на дверях храму. Про це повідомив благочинний Шумського благочиння Тернопільської єпархії священик Михаїл Костюк, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як зауважив отець-благочинний, активісти та представник місцевої влади незаконно потрапили до церковного приміщення, адже не попередили ані настоятеля, ані парафіян релігійної громади.

Своє рішення заволодіти храмом УПЦ прихильники «ПЦУ» пояснили тим, що, мовляв, громада села вирішила перейти до новоствореної «Православної церкви України».

«Усе так швидко відбулося, парафіяни і священик навіть не встигли прийти, — пояснив о. Михаїл. — Я одразу зателефонував до начальника поліції, але він заявив, що “ми не маємо права втручатися, в них документи, ми тільки спостерігаємо, щоб не було бійки, всі питання до РДА”. Нам же ніякої інформації і документів у районі не надавали».

Як стало відомо, 13 січня прихильники «ПЦУ», за підтримки представників Шумської РДА, провели збори територіальної громади села Онишківці, під час яких було прийнято незаконне рішення про перехід релігійної громади УПЦ у новостворену «ПЦУ».

За словами о.Михаїла Костюка, під час цих зборів активісти не дали можливості ні йому, як благочинному, ні настоятелю, який уже 18 років несе цей послух, ні парафіянам висловити позицію громади УПЦ. Натомість, що вже стало звичним явищем, агітатори за «ПЦУ» вигукували пропагандистські гасла, викривляли інформацію про УПЦ та вводили в оману селян, аби швидко здійснити переведення громади. Що цікаво, вже наступного дня ЗМІ розтиражували неправдиву інформацію про т.зв. «перехід» громади с. Онишківці.

Разом із тим, днями пізніше парафіяни провели збори релігійної громади, під час яких засвідчили свою вірність Українській Православній Церкві на чолі з її Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм та прийняли рішення залишатися в лоні канонічної Церкви.

Варто зауважити, що впродовж майже місяця з часу проведення незаконних територіальних зборів, у Свято-Успенському храмі постійно звершувалися уставні богослужіння, парафіяни могли вільно молитися. Однак раптово сьогодні прихильники «ПЦУ» заявили, що відтепер храм переходить до їхньої структури, і їхній «священик» тут буде «служити» — та, відповідно, самовільно заволоділи церквою, не спитавши згоди постійних членів релігійної громади на честь Успіння Пресвятої Богородиці.

Як розповів отець-благочинний, у понеділок, 11 лютого, священики і віруючі Шумського району Тернопільської області пройдуть хресним ходом до Шумської РДА, аби піднести молитви про мир та закликати владу припинити незаконні дії, спрямовані на рейдерське захоплення храмів УПЦ.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1720

Залишити відповідь