Розкольників із «ПЦУ» не впустили до Свято-Пантелеімонового монастиря на Афоні

Сьогодні, 9 лютого 2019 року, ігумен Свято-Пантелеімонового монастиря на Святій горі Афон архімандрит Євлогій не впустив до обителі делегацію новоствореної так званої «Православної церкви України». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на «Інтерфакс».

Зокрема намісник афонського Пантелеімонового монастиря не благословив представникам «ПЦУ» не лише прикластися до святих мощей та інших монастирських святинь, але навіть і зайти на подвір’я обителі. Він повідомив прибульцям, що в цій обителі їх не визнають як священнослужителів і не визнають у майбутньому.

Слід зазначити, що представники «ПЦУ» потрапили на Афон не як законні священнослужителі, а як миряни. Це випливає зі змісту документу, який надає право відвідувати паломникам Святу Гору (дімонітіріон), фото якого українські розкольники самі оприлюднили на своїх сторінках у соціальних мережах.

Нагадаємо, що раніше Кінот Святої Гори офіційно відмовив Патріарху Варфоломію у проханні надіслати з Афону делегацію для участі у так званій інтронізації «предстоятеля ПЦУ». Натомість два святогірські ігумени, які все ж таки прибули до Києва 3 лютого, не мали повноважень офіційно представляти Святу Гору, а виступили як представники Константинопольського патріархату. Та навіть за цих обставин участь афонських монахів у богослужінні з українськими розкольниками, які не мають канонічного посвячення у священний сан, викликала хвилю обурення серед ченців Афону.

Є повідомлення, що попри загально відомий факт відсутності у представників «ПЦУ» апостольської успадкованості при рукоположенні (адже при започаткуванні «ієрархії УАПЦ» архієрейські хіротонії не здійснювалися навіть і двома єпископами, як то належить за православними канонами), афонський монастир Пантократор дозволив їм звершити у своєму храмі богослужіння. Цей факт став причиною серйозних дискусій на Святій Горі з метою надати канонічну оцінку діям керівництва монастиря Пантократор та іншим, які допустили богослужбове спілкування з представниками українських розкольницьких угруповань.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3227

Залишити відповідь