Блаженніший Митрополит Онуфрій: Господь гордих скидає з п’єдесталу, а смиренних підносить (+відео)

Розповідаючи під час проповіді про сенс двунадесятого свята Стрітення Господнього, Предстоятель зазначив, що аби уподібнитися до святого Симеона, який «сподобився великої честі — тримати у своїх обіймах Неосяжного Бога», потрібно кожен свій день проживати у молитві до Бога. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженство нагадав про те, що Господь і св. Симеон явили нам приклад смирення, що насправді підносить людину.

«Коли людина змиряється, то отримує від Бога благодать. Тоді вона стає сильною, мужньою, красивою і благородною. Ця краса зовсім іншої якості — приносить мир, радість у душу. Гордість — це каліцтво людини, бачить себе вродливою, а насправді вона — потворна нікчемність. Тому що людина красива тоді, коли наповнена силою Божою, а сила Божа в гордому не перебуває. Тому Господь скидає гордих із престолу і підносить смиренних», — пояснив Блаженніший владика.

Блаженніший Митрополит Онуфрій також зауважив, що з перших віків християнства велися гарячі суперечки про Спасителя. Однак, як додав владика, Спаситель завжди відкривав істинний «зміст людської душі», і роз’яснив, як саме це відбувається.

«Якщо ми починаємо закликати Ім’я Боже в молитві, то в душі починається революція, тобто відкривається зміст душі людини. Ніщо інше, крім Імені Божого, Святого Письма, священних молитов, не відкриває людську душу», — розповів Архіпастир.

На його переконання, не потрібно боятися, якщо ми пізнаємо таким чином свої духовні вади, тому що відтоді «ми можемо з ними боротися» і «працювати над своїм очищенням».

Предстоятель закликав усіх проводити життя в молитві та щодня закликати Ім’я Боже. «Прокидається вранці людина і звертається до Бога: “Господи, помилуй мене грішного! Дякую Тобі, Господи, що сподобив побачити ще один день, побачити красу Твого світу, Твого творіння!”. Коли ми лягаємо спати, знову повинні помолитися, подякувати Богові, що сподобив прожити цей день і попросити вибачення за ті вчинки, які ми зробили протягом дня», — сказав він.

Саме тоді, як підкреслив Блаженніший владика, «приходить благодать Божа, яка очищує серце людини, і серце стає наче руки Симеона, здатні вмістити на собі Невмістимого Бога, Яким кожна людина на землі, всяка душа живиться».

«Якщо ми будемо так робити, хоча в нас не буде виходити, але ми будемо старатися, то станемо на той шлях, який веде людину і на землі до Бога, і на Небі», — резюмував Митрополит Онуфрій.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 890

Залишити відповідь