Очільник Полтавської ОДА слідом за чиновниками Мінкульту маніпулює на темі перейменування — Голова юридичного відділу УПЦ

Чиновники усіх рівнів погрожують релігійним громадам Української Православної Церкви втратою статусу юридичної особи у разі, якщо вони не змінять назву, згідно нового закону. Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов називає це не інакше, як черговою маніпуляцією та зловживанням і звинувачує самих держслужбовців у невиконанні закону. Про це він сказав у коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ.

13 лютого 2019 року під час наради у Полтавській ОДА, на якій обговорювали методику перереєстрації релігійних громад області, голова Валерій Головко заявив, що «якщо через визначений термін церкви не перереєструються», то вони «втратять юридичну особу, а така структура не може законно функціонувати».

Він фактично повторив тезу, висловлену раніше директором департаменту у справах релігій Міністерства культури України А. Юрашем. «Можливо, якщо релігійна організація не виконуватиме діючий закон, а абсолютна більшість таких релігійних організацій є у державному реєстрі, то вона буде вилучена з державного реєстру, втратить право юридичної особи», — сказав чиновник.

Те, що дані погрози спрямовані саме на Українську Православну Церкви не викликає сумніву. «В уряді пояснили, в якому випадку церква Московського патріархату буде вилучена з державного реєстру», — прямо пишуть на «Главкомі».

«Міністерству культури, перед тим, як погрожувати нам зняттям з реєстрації за нібито недотримання закону, потрібно спочатку самим дотримуватися закону і діяти в законний спосіб, — коментує Голова Юридичного відділу УПЦ. — Все це їхні фантазії. На сьогодні будь-які заяви про те, що релігійні громади УПЦ знімуть з реєстрації, не мають під собою законних підстав. В законі, до якого вони апелюють нічого про це не сказано. Більше того, таке бажання чиновників у будь-який спосіб позбавити реєстрації або ліквідувати релігійні громади УПЦ свідчить про певне упереджене ставлення та велику зацікавленість у цьому, і говорить про відсутність рівного ставлення до всіх релігійних організацій в Україні».

Протоієрей Олександр Бахов наголосив, що хоча прийнятий закон про перейменування є антиконституційним і суто політичним: «Вимагати, щоб релігійна громада в якийсь спосіб змінила свою назву, тому що цього вимагає держава, вже  незаконно і  є втручанням у внутрішні справи релігійної громади. Сьогодні вони хочуть перейменувати релігійні громади УПЦ, завтра вони перейменують іудеїв, післязавтра мусульман, а потім ще й римо-католиків. Справа в тому, що такі дії можуть стосуватися не тільки УПЦ, але й інших релігійних організацій, які діють в Україні».

Самі ж чиновники виконувати цей закон не поспішають, наголошує він: «Зокрема, вони нам кажуть: ви повинні перейменуватись. Але на підставі чого? Законом визначено, що кожну релігійну громаду, як юридичну особу, в належний спосіб, передбачений законом, потрібно письмово повідомити про це. Наскільки мені відомо, зараз майже ніхто таких повідомлень не отримує».

Отець Олександр пояснив, що в самому законі є багато прогалин: «і тепер вони самі не знають, як його застосувати, і творять беззаконня».

«Наразі ми спостерігаємо, як зухвало порушуються права віруючих, спочатку створюються такі умови, які неможливо виконати, а потім, на підставі невиконання таких незаконних і неправових вимог, держава намагається припинити діяльність релігійної організації, або ліквідовувати її», — зазначив юрист.

«Ми будемо захищати свої права та свободи всіма законними способами. У той же час, ми наголошуємо, що для того, щоб вимагати від нас виконання закону, спочатку певні установи, чиновники, повинні виконати цей закон самі. Нагадуємо, що на сьогодні немає жодних законних вимог та підстав для того, щоб релігійні громади УПЦ змінювали свою назву», — підсумував Голова Юридичного відділу.

Читайте також: РОЗ’ЯСНЕННЯ Юридичного відділу УПЦ щодо застосування Закону № 2662-VIII від 20 грудня 2018 року (про перейменування)

Нагадаємо, раніше на офіційному інтернет-порталі Полтавської обласної державної адміністрації 12 лютого 2019 року опублікували законодавче роз’яснення щодо “переходу релігійних громад до ПЦУ”. «Рішення про перехід релігійної громади в юрисдикцію іншої церкви має бути ухвалено на зборах релігійної громади. На зібранні повинен бути відповідний кворум. Умови законності зборів прописані в статуті кожної громади, — йдеться в роз’яснені. — Для переходу громади до іншої юрисдикції потрібно, щоб це рішення підтримали дві третини присутніх. Рішення про зміну підлеглості повинні підписати всі члени відповідної релігійної громади».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 771

Залишити відповідь