«Слово Предстоятеля»: «Молитвослов» для християнина — як абетка для того, хто прагне навчитися читати (+відео)

В ефірі телеканалу «Інтер» вийшов вісімнадцятий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на телеканал «Інтер».

«Слово Предстоятеля»

В эфир вышел восемнадцатый выпуск программы «Слово Предстоятеля». Смотрите каждую субботу утром на «Интере».

Gepostet von Inter TV-Channel am Freitag, 15. Februar 2019

Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про зміст притчи Спасителя про фарисея і митаря (Лк. 18: 9-14), що готує нас до Великого посту, та підкреслив, що найсильнішим духовним засобом для відновлення душевної гармонії є покаянна молитва.

Предстоятель зазначив, що є три різновиди молитви: подячна, покаянна і просительна.

Як пояснив Архіпастир, фарисей молився подячною молитвою: «Дякую, Боже, Тобі, що я не такий, як інші люди: здирщики, неправедні, перелюбні, або як цей митар. Я пощу два рази на тиждень, даю десятину з усього, що тільки надбаю!» (Лк. 18: 11); а митар — покаянною молитвою: «А митар здалека стояв, та й очей навіть звести до неба не смів, але бив себе в груди й казав: Боже, будь милостивий до мене грішного!..» (Лк. 18: 13).

«Фарисей зробив дві помилки. По-перше, він осудив інших людей, а судити людину може тільки Бог, …Який знає потаємні думки і почуття серця. По-друге, він присвоїв собі те, що належить Богові… всі його достоїнства йому подарував Бог. Митар молився покаянною молитвою… Просто зізнавав свої гріхи і просив милості в Бога. І ця молитва була приємніша перед Богом, ніж молитва фарисея», — зазначив Блаженніший владика.

Предстоятель зауважив, що «молитва є найсильнішим духовним засобом, за допомогою якого відновлюється гармонія», натомість гріх створює «дисонанс, дисгармонію, коли в душі воюють два закони: Божий Закон, совість і закон гріха».

Митрополит Онуфрій також дав настанову, як саме навчитися правильно молитися.

«Для того, щоб навчитися правильно молитися своїми словами, спочатку потрібно молитися за “Молитвословом”… Як людина не може навчитися правильно читати, як не вивчить всі букви. А ці букви для правильної, духовної молитви поміщені в “Молитвослові”», — сказав Владика та закликав кожного до покаянної молитви, що є найкориснішою в період Великого посту, і до засудження власних недоліків.

Відеозвернення Предстоятеля Української Православної Церкви — щосуботи в ефірі телеканалу «Інтер», або на YouTube-каналі за посиланням.

Дивіться також проповіді Блаженнішого Митрополита Онуфрія на YouTube-каналі Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

 Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 728

Залишити відповідь