Архієреї Полтавської області закликали владу припинити втручання в життя Церкви

Втручання влади в діяльність релігійних громад суперечить Конституції і може призвести до релігійних конфліктів, вважають архієреї Полтавської області.

Опубліковане на порталі Полтавської ОДА законодавче роз’яснення щодо «переходу релігійних громад в ПЦУ» та інші дії органів місцевого самоврядування є грубим порушенням чинного законодавства України. Про це йдеться у зверненні від 20 лютого 2019 року митрополита Полтавського і Миргородського Филипа і архієпископа Кременчуцького і Лубенського Миколая у зв’язку з релігійною ситуацією в Полтавській області.

Коментуючи «законодавче роз’яснення», як релігійній громаді слід переходити в ПЦУ, яке з’явилося на офіційному сайті обласної державної адміністрації 12 лютого 2019 року, архієреї пояснюють: «Відповідно до розділу 2 типового Статуту релігійної громади Полтавської єпархії УПЦ, парафіяльні загальні збори, очолюються настоятелем парафії та парафіяльною радою і підзвітні настоятелю. Парафіяльні збори вважаються дійсними за умови присутності на них не менше двох третин від числа членів парафії. Членами парафії є православні віряни, клірики і миряни, які досягли 18-річного віку, визнають Статут УПЦ, які регулярно відвідують богослужіння і не перебувають під забороною чи церковним судом, що унеможливлює участь у богослужбовому житті».

В документі підкреслюється: «У відповідності зі ст. 10 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, які представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами».

У зверненні далі йдеться, що повноваження сільських, селищних, міських рад визначені у главі 11 Конституції та розділі 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». До них не відноситься вирішення питань з організації діяльності релігійних громад.

Таким чином, наголошують ієрархи, «збори, що скликаються представниками влади на місцях і участь в яких беруть громадяни, які не є членами даної релігійної громади (як це мало місце в деяких населених пунктах Полтавської області), не можуть вважатися парафіяльними зборами релігійної громади, відповідно до статуту релігійної громади».

Тому, наголошується у зверненні, всі рішення, які приймають на зборах територіальної громади щодо релігії, є незаконними і не можуть бути виконані.

В УПЦ підкреслюють, що втручання територіальної громади в діяльність релігійних організацій є порушенням ст. 11, 35, 37, 140 Конституції України, наслідком чого може стати притягнення чиновників до відповідальності за ст. 161, 178, 179, 180, 341 Кримінального кодексу України.

«Також відомо, що в деяких районах Полтавської області представники державної влади чинять тиск на сільських голів, керівників територіальних громад і громадських об’єднань та організацій з метою прискорення переходу парафій УПЦ у нову т. зв. «ПЦУ». При цьому часто буває задіяна помилкова аргументація, яка іноді носить форму відвертих наклепів і погроз, і помилкове тлумачення законодавства України. Відповідне звернення із закликом переходу парафій УПЦ до т. зв. «ПЦУ» було прийнято і депутатами Полтавської обласної ради», – пишуть ієрархи.

Вони підкреслюють, що «таке втручання органів державної влади у життя релігійних громад є грубим порушенням Конституції України та чинного законодавства України і може призвести до конфліктів на релігійному ґрунті між громадянами нашої області».

Архієреї закликають представників органів державної влади та місцевого самоврядування суворо дотримуватися Конституції і законодавства України у питаннях релігійного життя та не вчиняти дій, які могли б призвести до порушення законності і спровокувати конфліктні ситуації.

«Наше спільне завдання – зберегти суспільну стабільність і без того крихкий міжконфесійний мир в духовному серці нашої країни, колисці української культури, яка завжди відрізнялася своєю гостинністю і миролюбністю, добрим і шанобливим ставленням до людей різних переконань і поглядів», – йдеться у заключній частині документа.

Читайте також: Очільник Полтавської ОДА слідом за чиновниками Мінкульту маніпулює на темі перейменування — Голова юридичного відділу УПЦ

Нагадаємо, у зв’язку з численними випадками порушення прав людини і загрозою ескалації релігійних конфліктів, єпископ Баришівський Віктор звернувся до офіційних осіб ООН, ОБСЄ, ЄС та інших країн із закликом вплинути на ситуацію в Україні.

Просмотров: 874

Залишити відповідь