Рівненська ОДА створює комісії для опису майна релігійних громад УПЦ (+фото)

Голова Рівненської обласної державної адміністрації О. Муляренко направив рекомендацію головам районних державних адміністрацій, виконавчим комітетам рад міст обласного значення, головам об’єднаних територіальних громад провести інвентаризацію культового майна і речей релігійних організацій. Про це Юридичному відділу Української Православної Церкви повідомили в Рівненській єпархії, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У листі РОДА посилаються на ст. 29 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», згідно якої вищезазначені органи влади «у межах компетенції  забезпечують виконання та додержання законодавства про свободу совісті, світогляду, віросповідання».

Перевірка, «з метою забезпечення збереження культових будівель, майна і культових речей» має відбуватися «у зв’язку із проведенням релігійними громадами зміни їх підлеглості».

Органам місцевого самоврядування рекомендується утворити робочі групи з членів вказаних релігійних громад, з участю представників органів місцевого самоврядування (за необхідності представників районних державних адміністрацій), зазначеним робочим групам провести інвентаризацію культового майна і речей. Інформацію про здійснення інвентаризації подавати після їх проведення до управління культури і туризму облдержадміністрації.

В єпархіальному юридичному відділі Рівненської єпархії повідомляють, що про те, що такі листи розіслали у всі районні та сільські ради стало відомо 19 лютого 2019 року.

І вже 21 лютого представники Гощанської райдержадміністрації разом із сільською головою та близько 50 прихильників «ПЦУ» прийшли до Свято-Покровського храму села Курозвани з вимогою проведення інвентаризації.

Настоятель церкви протоієрей Володимир Коваль наголошує, що «я і мої прихожани сьогоднішній конфлікт під храмом розцінюємо, як втручання влади у справи церкви. Більше того, влада відкрито підігрує общині, котра не має ніякого юридичного права на храм. У Свято-Покровської церкви є власники — це віряни УПЦ, котрі одноголосно на парафіяльних зборах проголосували проти зміни юрисдикції».

Як повідомляють в єпархії, вони намагалися потрапити до культової споруди, була залучена поліція. В результаті релігійна громада відмовилася допускати їх до культового майна, у зв’язку з чим чиновники самовільно прийняли рішення про опечатування храму. Варто зазначити, що не дивлячись на відсутність будь-яких законних підстав, рішення суду тощо, храм за згоди правоохоронців, було опечатано, а вказані інвентаризаційні дії перенесли на понеділок.

Намагалися провести інвентаризацію і в селі Постійне Костопільського району. Розпорядження з вимогою проведення опису майна настоятелю місцевої громади принесли до дому. Оскільки священика не було на місці, лист разом з протоколом зборів територіальної громади про переведення парафії в «ПЦУ» лишили його матушці. Як розповіли в юридичному відділі єпархії, на священнослужителя вже давно чиниться тиск, з метою примусити його перейти в новостворенну структуру разом з храмом. Окрім того, як стало відомо в єпархії, активна робота по підготовці до інвентаризації майна релігійних громад УПЦ ведеться чиновниками в Радивилівському районі. Там сільські голови активно обговорюють як краще реалізувати на практиці дане розпорядження, але на даний момент до релігійних громад ще не зверталися.

В єпархіальному юридичному відділі Рівненської єпархії, коментуючи дану ініціативу, наголошують, що вона абсолютно протизаконна.

«Існує наказ Міністерства фінансів України № 879 від 2 вересня 2014 року (про затвердження положення про інвентаризацію активів та зобов’язань), відповідно до якого прямо передбачено, що інвентаризація проводиться за рішенням суду або у випадку, коли є розпорядження керівника. Так, як храм передано релігійній громаді на праві постійного користування (у разі, якщо пам’ятка архітектури, наприклад), або на праві власності знаходиться в розпорядженні релігійних громад, то відповідно даний лист не є уповноважуючим документом для проведення інвентаризації. Наказ передбачає усі підстави проведення інвентаризації, в ньому немає випадків, які б дозволяли чиновникам самовільно брати і проводити інвентаризацію», — пояснюють юристи.

Що ж стосується ст. 29 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», на яку посилаються в Рівненській ОДА, і в якій зокрема говориться, що органи місцевого самоврядування та органи державної влади повинні забезпечувати виконання цього закону, то насправді вони самі ж цей закон і порушують.

«Згідно прийнятого законопроекту 4128-д, рішення про зміну юрисдикції приймається виключно релігійними громадами, за процедурою, прописаною в їхніх статутах. Проте, голови сільських рад спочатку беруть активну участь в проведенні незаконних зборів територіальних громад, на яких незаконно приймають рішення про переведення релігійних громад в «ПЦУ», а потім, керуючись протоколами цих зібрань, посягають на майно, яке їм не належить. Новоутворенні релігійні громади зачасту бажають отримати храм разом з усім майном, яке набуте в процесі здійснення діяльності наших релігійних громад. А органи державної влади та місцевого самоврядування, які зобов’язані виконувати вимоги даного закону, діють виключно в інтересах незаконно створених нових структур», — зазначають юристи.

І наголошують, що держслужбовці, втручаючись в діяльність релігійних громад та намагаючись вирішувати питання щодо користування майном, яке їм не належить, мають бути притягнуті до відповідальності.

Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов також попереджає, що чиновники не мають права обліковувати та переписувати чуже майно.

«Рівненські чиновники, як і представники Мінкультури, що раніше намагалися переписати майно релігійних громад УПЦ, хибно трактують закони України та права власності. Якщо вони не передавали релігійним громадам культове майно і речі у користування або зберігання, то вони не мають права його перевіряти та описувати, навіть, якщо храм переданий місцевою владою у користування. В таких випадках усе майно в храмі все-рівно є власністю релігійної громади. А тому  вимоги чиновників є абсолютно незаконними», — зазначив священик.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 1066

Залишити відповідь