На Буковині прихильники «ПЦУ» організували провокації у 5-ти селах — репортаж з єпархії (оновлено)

24 лютого 2019 року, в недільний день, прихильники «ПЦУ» влаштували провокації в п’яти населених пунктах Чернівецько-Буковинської єпархії. Під храми релігійних громад УПЦ були звезені «активісти» з плакатами, гучномовцями, в с. Товтри останні намагалися незаконно проникнути в храм. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як інформують в прес-службі єпархії, прибічники «ПЦУ» приблизно о 12-й одночасно прибули в села Вижницького району (Бережниця та Бережонка) та Заставнівського району (Задубрівка, Васловівці, Товтри). В єпархії вели он-лайн хронологію подій. Станом на кінець дня ситуація виглядала наступним чином.

У Бережницю так званих активістів ПЦУ звезли на 10-ти автівках. До людей вийшов голова села, який почав заспокоювати прибульців, попросив усіх дотримуватися законів.

Прибули наряди поліції. Насильницьких дій не відбувається. Все знімається на камеру. Активісти очікують приїзду своїх “пастирів”, одні чоловіки, молитв не читають, запалили цигарки.

За годину приїхав “пастир” ПЦУ (с. Кибаки). Релігійна громада Свято-Михайлівського храму виказала свою думку активістам, що переходити в ПЦУ вони не хочуть та в них вже є священник о.Константин й іншого їм не треба. Після цього приїхав ще один “пастир” ПЦУ, Зозуля Миколай, зібрав своїх прибічників, відійшли від церкви 200 м, там є капличка, недовго помолилися, вернулися за автівками і роз’їхалися.

Віряни канонічної Церкви читають в храмі Псалтир та моляться Пресвятій Богородиці біля воріт. А день розпочався для вірян ще о 5-й годині ранку. О. Костянтин разом з вірянами відслужив Божественну Літургію, потім співали Акафіст Архістратигу Божому Михаїлу.

У с. Бережонка у храмі служили Літургію. Близько 12-ої години до церкви приїхали активісти ПЦУ та намагалися провести незаконні збори. Релігійна громада та отець настоятель не приймали участі у тому зібранні, а молилися на території церкви і пояснили активістам, що їхні збори є незаконними і ніякого відношення до життя релігійної громади не мають.

Віряни стояли біля воріт і молилися. Приїхали два “пастирі” ПЦУ, але люди чужих “пастирів” у церкву не пустили. Була присутня поліція, особливої конфронтації не відбувалося.

Приїхав також місіонер Української Православної Церкви, отець Іоанн Веренько, який декілька років був настоятелем даної громади. Священик провів диспут із охочими на тему релігійної ситуації в Україні. Не задовільнившись відповідями, через дорогу від храму, активісти поділилися на групи та стали складати якісь списки. Серед них було багато людей із інших сіл та тих, хто до церкви не ходять.

Активісти розійшлися, але пообіцяли, що ще будуть ходити селом, збираючи підписи. Віряни відстояли храм та встановили чергування в церкві.

Бережонка – це село, об’єднане з Коритним – батьківщиною Митрополита Онуфрія. Тут знаходиться храм, де колись служив його батько.

У с. Задубрівка прихильники новостворенної структури прибули близько 11-ї, розгорнули провокаційні плакати, привезли колонки, кричали на настоятеля о. Леоніда. Чекають на “пастиря ПЦУ”, розпалюючи релігійну ворожнечу.

Отець Леонід разом з вірянами храму Архістратига Божого Михаїла відслужили о 8.30 Божественну Літургію. Після служби всі лишилися в храмі, продовжується молитовне стояння. Викликані наряди поліції.

О 12-й у с. Васловівці до храму прийшли активісти «ПЦУ». Зібралося біля 50 людей, вимагають служити на території релігійної громади Свято-Успеньского храму. З собою привезли 3-х “пасторів-провокаторів”.

Вірні канонічної Православної Церкви моляться в храмі, викликані наряди поліції.

Активістам пояснили, що релігійна громада Свято-Успенського храму молиться у своїй канонічній Церкві, а прибічники ПЦУ можуть звершити молебень у церкві ПЦУ. Після півгодинного спілкування активісти ПЦУ піти у свій храм не захотіли: відійшли від території храму на 50 метрів та служили молебень на вулиці біля недобудованого будинку.

У той час віряни Успенського храму читали Псалтир у храмі та співали акафіст Господу нашому Іісусу Христу на вулиці біля Хреста.

Після молебну, не досягнувши своєї мети, активісти ПЦУ розійшлися. Громада храму на честь 4 тижня молитовного стояння (28 днів) зробила спільну фотографію.

У с. Товтри напередодні розповсюджувалася інформація про те, що о 6-й годині ранку до храму планують прийти активісти ПЦУ зі своїм “новим священиком”.

Віряни почали збиратися в церкві ще з 5-ої години. Нікого із провокаторів не було. Відслужили спочатку акафіст та о 08:10 розпочали служити Божественну Літургію.

О 12-й годині до храму прибули активісти ПЦУ, їх дуже образило, що ворота були зачинені. Вони намагалися потрапити на територію Церкви. Вигукували: “Яке вони мають право закриватися”. Також був присутній голова сільської ради та колишній суддя, що вже на пенсії. Через прилегле подвір’я, сусіднього до церкви помешкання, активісти з “священиками” ПЦУ потрапили без дозволу релігійної громади Свято-Успенського храму УПЦ у внутрішній церквний двір.

Активісти відслужили молебень біля хреста. Щоб не створювати напругу, віряни канонічної церкви разом з настоятелем храму, о.Іоанном підійшли наприкінці молебну.

Отець настоятель мав розмову з непрошеними “пастирями ПЦУ”, просив показати документи на право служити, право власності на землю, право власності на церкву. Виявилося, що прихильники ПЦУ нічого не мають. Священик попросив більше сюди не приходити, не сіяти ворожнечу.

Між деякими вірянами релігійної громади Свято-Успенського храму УПЦ та активістами ПЦУ виникла суперечка, шарпання один одного. Була присутня поліція і обидві сторони написали зустрічні позовні заяви.

Цього ж дня в селі Великий Кучурів релігійна громада проголосувала за вірність канонічній Православній Церкві на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.

Після Літургії настоятель оголосив, що будуть проведені збори. Лічільна комісія порахувала голоси: 632 ЗА канонічну єдність, 4 ПРОТИ. Після цього, співали Богородичні пісні, Славословили Господа. Отець настоятель окропив усіх Святою Водою і люди з радістю розійшлися по домівкам.

У с. Михальча відслужи Божественну літургію, тихо мирно з любов’ю. Служили на вулиці.

Нагадаємо, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій перебуває з архіпастирським візитом на малій Батьківщині, Буковині. В суботу та в неділю тисячі буковинців разом з Блаженнішим владикою молилися за богослужіннями в кафедральному соборі Чернівців.

Просмотров: 3918

Залишити відповідь