Беззаконня прихильників «ПЦУ» продовжуються: огляд ситуації з т.з. «переходами» за 23-24 лютого (фото, відео)

В Українській Православній Церкві у кожному з понад 12 тисяч храмів та монастирів відбулися богослужіння — 23-го лютого всенічне бдіння, 24-го недільна Божественна літургія. Проте віднедавна деяким вірянам молитися доводиться на вулиці, іншим по хатам — храми захопленні або опечатані прихильниками «ПЦУ».

Чиновники та представники структури, створеної за ініціативи влади та при підтримці Константинопольського патріарха, у той час, як віряни УПЦ вшановували молитвою недільний день, продовжили свої протизаконні дії і провели ряд зборів територіальних громад, на яких «перевели» релігійні громади, традиційно проти їхньої згоди, в свою організацію. Пізніше у ЗМІ та соціальних мережах відзвітувалися про результати. У деяких селах не обійшлося без конфліктів — зрізання замків і силового захоплення храмів УПЦ.

Якими були ці вихідні, 23-24 лютого, для віруючих Української Православної Церкви — Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував огляд ситуації по єпархіях.

Волинська єпархія

23-24 лютого Свято-Благовіщенська громада села Раків Ліс Камінь-Каширського району збиралась на молитву на подвір’ї свого храму, котрий залишається заблокованим через спробу релігійного розколу серед мешканців.

В суботу віряни разом з новопризначеним настоятелем протоієреєм Ростиславом Сіжуком молилися під час всенічного бдіння. Для престолу люди приготували намет; велика кількість віруючих зібралась просто неба.

24 лютого громада знову молилась на подвір’ї під час Божественної літургії.

Раніше, 22 лютого, керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл разом з духовенством єпархії відвідав парафію і звершив молебень на порозі храму разом з прихожанами, котрі залишаються вірними Церкві, незважаючи на спроби розколоти громаду.

Після молебню був зачитаний указ про призначення настоятелем громади УПЦ протоієрея Ростислава, колишній настоятель за порушення присяги священика заборонений у служінні.

Нагадаємо, 17 лютого у селі відбулись збори територіальної громади, на котрих, втім, не вдалося адекватно порахувати кількість прихильників «переходу» та тих, хто лишається в УПЦ. Незважаючи на відсутність достовірних даних, у ПЦУ вже видали указ, згідно з яким колишнього клірика УПЦ протоієрея Миколая Смолярчука «призначили» на цей приход у якості настоятеля від нової церковної структури.

24 лютого Свято-Миколаївська громада УПЦ села Жидичин Ківерцівського благочиння зібралась на Божественну літургію в будинку свого настоятеля протоієрея Володимира Гелети. Всього у цей день в домовому храмі молилось близько 200 чоловік, разом з настоятелем Богослужіння звершував його син, другий клірик храму ієрей Роман Гелета.

Нагадаємо, Свято-Миколаївський храм став об’єктом рейдерського захоплення двома днями раніше. Рейдери, очолювані представниками Київського патріархату, зрізали замки з дверей храму та заволоділи ним. Громада, котра перед тим висловила на приходських зборах своє бажання зберегти юрисдикцію УПЦ та не переходити у жодні нові створені релігійні структури, була відсторонена від храму силовими методами. При цьому постраждали дружини священнослужителів.

У селі Лобачівка Горохівського району місцеву релігійну громаду вивели з юрисдикції УПЦ на «загальних зборах села і прихожан» 24 лютого.

Згідно з протоколом засідання, 176 із 178 присутніх на зборах проголосували за перехід Свято-Троїцького храму УПЦ в ПЦУ. Документ завірений підписом і печаткою голови сільради.

«Я все вірно зрозумів? Протокол про приналежність релігійної громади завірений печаткою сільської ради та підписом голови? Так Церква від Держави відокремлена? Чи не відокремлена? Що не так? Де 4128-д? та нехай… запитання риторичні. Чергова демонстрація “законності” того, що відбувається», — прокоментував прес-секретар Волинської єпархії прот. Олег Точинський протокол «загальних зборів села і прихожан».

Володимир-Волинська єпархія

24 лютого митрополит Волинський і Ковельський Володимир відвідав Низкиницький Успенський чоловічий монастир, щоб підтримати намісника, насельників і парафіян обителі, яку напередодні прихильники «ПЦУ» на чолі з головою районної ради під час незаконних зборів, не давши права голосу ченцям і членам релігійної громади, «перевели» в так звану новостворену церковну структуру. За т. зв. «перехід» у клубі проголосували 128 людей, вірність УПЦ засвідчили 658 парафіян на зборах релігійної громади, які зібралися в храмі.

У головному храмі монастиря митрополит Володимир звершив молебень, після чого архіпастир звернувся зі словом: «Сьогодні Українська Православна Церква переживає важкі часи. Зараз саме той час, коли православні християни мають прекрасну можливість показати свою духовну мужність і справжню любов до Матері Церкви».

Рівненська єпархія

23 лютого перед входом до Іоанно-Богословської церкви села Копитів Корецького району відбулися парафіяльні збори. На них були присутні прихильники обох конфесій, адже церковні  суперечки у селі вирували вже два тижні поспіль, відколи активісти “ПЦУ” розпочали збирати підписи.

Головним організатором конфесійної суперечки у Копитові, за словами селян, став Сухий Павло, чиновник Корецької РДА, котрий є виходцем з села. Перед входом у церкву 23 лютого пан Сухий пропонував зрізати замки і силою відбирати церкву.

Загалом до Іоанно-Богословської парафії належить два села: Копитів і Ганнівка, в них проживає 370 людей виборчого віку. Ініціативній групі вірян УПЦ вдалося зібрати 217 підписів на свою підтримку, а в суботу вірність УПЦ на парафіяльних зборах, які відбулися відразу після сутичок з прибічниками ПЦУ, підтвердило 147 людей, істотна більшість серед присутніх.

24 лютого віряни УПЦ  не змогли потрапити у Свято-Михайлівську церкву села Буща Здолбунівського району, щоб помолитись. На території храму на них чекали прихильники ПЦУ з  Сергієм Кондрачуком, головою Здобунівської РДА, котрий, за його словами, приїхав до села для того, щоб провести інвентаризацію у храмі.

Віряни збентежені та не розуміють таких дій чиновника, котрий у свій вихідний день приїхав у далеке село аби збурити народ, налаштувати один проти одного.  А також віруючі переконані, що підставою для сьогоднішніх сутичок стали збори  територіальної громади , які відбулися 3 лютого. Тоді на своїй особистій сторінці у Facebook пан Кодрачук повідомив про перехід громади  села в ПЦУ.

Аби уникнути протистояння віруючі розпочали служити молебень та акафіст на вулиці біля храму, прибічники ПЦУ заблокували вхід до церкви.

З благословення Владики Рівненського і Острозького Варфоломія був сьогодні в Бущі, підтримував свого собрата отця Олександра. Зустрівся біля храму з чоловіками, які стояли спиною до храму і заблокували вхід. Також побачив і голову районої адміністрації Сергія Кондрачука, який намагався ввійти в храм для проведення інвентаризації. Пропоную переглянути відео і готую ще одне відео про, як виразився Кондрачук, "ТОЛЕРАНТНІСТЬ" тих, хто блокував храм.Ось такі в нас "мирні" переходи парафій в ПЦУ!!! Ось так влада "не вмішується" в справи Церкви!!!

Gepostet von Александр Карпюк am Sonntag, 24. Februar 2019

Нагадаємо, Голова Рівненської обласної державної адміністрації О. Муляренко направив рекомендацію головам районних державних адміністрацій, виконавчим комітетам рад міст обласного значення, головам об’єднаних територіальних громад провести інвентаризацію культового майна і речей релігійних організацій. Про це Юридичному відділу Української Православної Церкви повідомили в Рівненській єпархії. Про те, що такі листи розіслали у всі районні та сільські ради стало відомо 19 лютого.

І вже 21 лютого представники Гощанської райдержадміністрації разом із сільською головою та близько 50 прихильників «ПЦУ» прийшли до Свято-Покровського храму села Курозвани з вимогою проведення інвентаризації.

24 лютого у с. Довгошиї Млинівського району були проведені незаконні збори територіальної громади в актовому залі сільського клубу. Прихильники ПЦУ заздалегідь підготували статут нової релігійної структури, привели «священика ПЦУ», а ті, хто проголосували за перехід, традиційно ніколи до церкви не ходили.

Натомість, настоятель Свято-Георгієвської парафії разом з постійними прихожанами (близько 40-ка вірян) покинули зібрання та провели збори релігійної громади у храмі, на яких підтвердили вірність Українській Православній Церкві та звершили молебень. За повідомленнями очевидців, прихильники ПЦУ після своїх зборів пішли святкувати в бар. У місцевих ЗМІ прозвітували про перехід парафії.

Одеська єпархія

24 лютого в селі Новоєлизаветівка Ширяївського району представники ПЦУ і територіальної громади шляхом злому замків зайшли в Свято-Троїцький храм УПЦ.

Рейдерську акцію очолив Теодор Оробець, директор школи в Одеській області і, за сумісництвом, секретар «єпархії ПЦУ». Представник ПЦУ заявив своїм прихильникам з територіальної громади, що це тепер їхній храм.

Однак, віруючі УПЦ, що прийшли до церкви, представили докази, що храм – їх, а громада УПЦ КП, що існувала колись в селі, самоліквідувалася у 2002 році, написавши про це відповідну заяву. Релігійна громада храму збирається оскаржити незаконне проникнення в суді.

Представники СЦУ (ПЦУ) шляхом злому замків зайшли в храм в Одеській області.

Gepostet von Одесская епархия am Samstag, 23. Februar 2019

Олександрійська єпархія

Як свідчать мешканці с. Бірки Олександрівського району, протягом кількох днів за ініціативи голови сільради Сергієнка Михайла Івановича по селу почали збирати підписи про перехід до УПЦ КП (ПЦУ) місцевої парафії Української Православної Церкви на честь свтятителя Миколая Чудотворця, проте від більшості отримали відмову, вмовляння теж не переконали людей підтримати подібні дії.

Головними ініціаторами «передачі» приміщення храму, що належить релігійній громаді, стали голова села разом з секретарем сільради Пісьменою Галиною, директором 3-ї школи Брайко Ларисою.

24 лютого група людей, котрі, як свідчать віряни, ніколи не були прихожанами, прийшли до храму, в якому мирно завершувалася молитва, щоб засвідчити своє бажання передати його іншій релігійній організацї, але настоятель  ієромонах Варлаам (Сошин) та числені прихожани парафії пояснили, що подібні дії суперечать Закону України  та християнській моралі. Запропонували замість захоплень спробувати побудувати свій храм і там молитися.

Про інцидент було заявлено до місцевого відділу поліції.

Багатьох здивували і обурили настільки протизаконні дії та безпідставні звинувачення. Хоча, найбільше здивувалися ініціатори «переходу храму», адже реакція в населеному пункті була бурхливою і не на їхній стороні.

Чернігівська єпархія

У селі Данилівка громада УПЦ, незважаючи на провокації «журналіста», який намагався зірвати збори, підтвердила свою вірність канонічній Церкві. Збори релігійної громади Свято-Троїцького храму села Данилівка Менського району відбулось 23 лютого. Збори очолив благочинний Менського округу протоієрей Василь Дендак.

Представник прес-служби Чернігівської єпархії ієродиякон Агафодор (Поляков) розповів про реальний стан справ у Церкві та ознайомив прихожан з їх правами.

У цей час на збори прийшла людина, яка представилася членом «Спілки журналістів України». «Журналіст» почав вести себе зухвало, провокувати людей, і знімати те, що відбувається на камеру. Коли почався молебень, «журналіст» пішов з храму сам.

За підсумками зборів 64 вірян висловили одностайне бажання залишитися в лоні УПЦ, на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.

В цей же час, представники ПЦУ зібрали своїх прихильників в сільському клубі і там провели збори. Активісти товариства «Брати Благовісники» опублікували на своїй сторінці в Facebook інформацію, що там зібралося 44 людини, які проголосували за перехід в нову релігійну структуру. Прийти в храм вони навіть не намагалися. Прихожан і священиків УПЦ на зборах села не було.

Чернівецько-Буковинська єпархія

24 лютого прихильники «ПЦУ» влаштували провокації в п’яти населених пунктах Чернівецько-Буковинської єпархії. Під храми релігійних громад УПЦ були звезені «активісти» з плакатами, гучномовцями, в с. Товтри останні намагалися незаконно проникнути в храм.

Як інформують в прес-службі єпархії, прибічники «ПЦУ» приблизно о 12-й одночасно прибули в села Вижницького району (Бережниця та Бережонка) та Заставнівського району (Задубрівка, Васловівці, Товтри). Докладніше про ситуацію в єпархії читайте за посиланням.

Так, зокрема, 24 лютого в селі Бережонка активісти УПЦ КП спробували “перевести” до себе парафію УПЦ св. апостола Іоана Богослова. Бережонка – це село, об’єднане з Коритним – батьківщиною Митрополита Онуфрія. Тут знаходиться храм, де колись служив його батько. “Активісти” прийшли під церкву збирати підписи за перехід. Але віряни відстояли храм та встановили чергування в церкві.

Хустська єпархія

24 лютого 2019 року понад 400 членів релігійної громади храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці в селищі Ясіня на Закарпатті провели збори, на яких висловилися за вірність УПЦ. Однак активісти ПЦУ, які прибули до храму, намагаються провести свої збори, по «переводу» храму.

Благочинний Ясінянського округу протоієрей Віталій Кемінь розповів, що рейдерів близько 100 чоловік, і тільки відсотків 10 з них – місцеві жителі. Серед них також були присутні представники УПЦ КП.

Громада УПЦ не дала рейдерам провести збори і запротоколювала підписи висловилися на користь канонічної Церкви.

Розчаровані відсіччю віруючих, активісти розійшлися, не добившись свого.

Це вже не перша спроба захоплення храму. Тиждень тому, 17 лютого 2019 року рейдери вже намагалися захопити церкву в честь Різдва Пресвятої Богородиці в селищі Ясіня. Однак парафіяни і духовенство не допустили нападників до будівлі, і храм вдалося відстояти. Не будучи морально готовими до відсічі, рейдери почали погрожувати і його настоятелю протоієрею Олександру Гаспаровичу.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2626

Залишити відповідь