Офіційно: Сербська Православна Церква вважає «ПЦУ» як розкольницьку, а єдиною канонічною Церквою в Україні визнає лише Українську Православну Церкву

Сербський Патріархат визнає єдиною канонічною Церквою в Україні тільки Українську Православну Церкву на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, натомість новостворену «ПЦУ» вважає «конфедерацією розкольницьких угрупувань», а її очільника — розкольником. Про це йдеться в офіційному листі Предстоятеля Сербської Православної Церкви щодо українського церковного питання до Константинопольського Патріарха Варфоломія від 6 лютого 2019 року,  опублікованого бюро друку і масової інформації СПЦ, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на mospat.

Як зазначено в документі, Сербська Православна Церква ще в листопаді минулого року першою серед Помісних Православних Церков офіційно засудила наміри Константинопольського Патріархату самочинно «”розв’язати” церковні проблеми на українській землі», однак «голос Сербської Церкви залишився “гласом волаючого в пустелі”», що й спонукало Сербський Патріархат нині зробити офіційну заяву з приводу своєї позиції щодо українського церковного питання.

По-перше, в заяві Сербська Церква називає надання Константинопольським Патріархом томосу про автокефалію Україні — «неканонічним вторгненням», а по-друге, не визнає «ПЦУ» та, як зазначено вище, вважає «штучною “конфедерацією” українських розкольницьких угрупувань».

«Сербська Православна Церква не визнає як «Автокефальну Церкву України» проголошену, що з канонічної точки зору не існує, а на справі насильно нав’язану, штучну «конфедерацію» українських розкольницьких угруповань (які знову завзято борються один з одним і нестримно йдуть до поділу). Розкольники залишилися розкольниками. Одного разу розкольник — розкольник назавжди, за винятком випадків щирого звернення і глибокого покаяння. Єдиною Церквою, яку Сербська Церква знає і визнає, є канонічна Українська Православна Церква на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм», — зокрема зазначається в документі.

По-третє, Сербський Патріархат не визнає «об’єднавчий» Київський «собор». Водночас ієрархи СПЦ зауважили: «Мова йде про антиоб’єднавчий, роз’єднувальний лжесобор, що ще глибше викопав рів відчуження і розпаду суспільства нещасної країни України. З усіх цих причин Сербська Церква вважає його рішення антиканонічними, недійсними і, отже, анітрохи не обов’язковими для неї».

По-четверте, Сербська Церква також не визнає «розкольницький єпископат як православний єпископат» і «розкольницьке духовенство як православне духовенство». Більше того, СПЦ «не визнає, що пан або громадянин Думенко (Єпіфаній) є навіть архієреєм, і вже тим більше предстоятелем автокефальної Церкви». Тому Сербська Церква рекомендувала своїм Преосвященним ієрархам і клірикам, згідно зі священними канонами, утримуватися від літургійного та канонічного спілкування як з очільником «ПЦУ», так і з тими, хто з ним співслужить.

Насамкінець Сербська Православна Церква закликала Патріарха Константинопольського переглянути прийняті ним щодо України рішення і відновити «колишній благословенний мир і єдність Помісних Святих Божих Церков».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 3794

Залишити відповідь