Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях провів зустріч зі Спеціальним доповідачем ООН з питань свободи релігії та переконань

8 березня 2019 року, в ході 40 сесії Ради з прав людини ООН в Женеві, відбулась зустріч голови Представництва Української Православної Церкви при європейських міжнародних організаціях єпископа Баришівського Віктора зі Спеціальним доповідачем ООН з питань свободи релігії та переконань Ахмедом Шахідом. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У зустрічі також прийняли участь куратор Східноєвропейської правозахисної групи протоієрей Меладін Мітрович та голова НГО «Суспільний правозахист» Олег Денисов.

У ході спілкування єпископ Віктор передав Спецдоповідачеві відомості про систематичне та грубе порушення прав віруючих УПЦ, зокрема, про численні випадки насильницького спонукання громад УПЦ до переходу у іншу релігійну конфесію, щодо проявів дискримінації у діях державних службовців, стосовно прийняття закону про примусове перейменування релігійних громад, а також збільшення випадків проявів риторики ненависті та інших правопорушень з боку представників державних та місцевих органів влади по відношенню до громад та вірян УПЦ.

Представники правозахисних організацій в ході перемовин підкреслили, що положення релігійних організацій УПЦ в Україні залишається стабільно важким, внаслідок очевидно незаконного дискримінаційного адміністративного тиску з боку представників державної влади на свободу релігійного вибору віруючих, що є неприпустимим.

У такій ситуації, коли держава не реагує на свавілля чиновників та політиків-правопорушників, які займають високі державні посади, міжнародна спільнота може продемонструвати свою ефективність, щоб запобігти масовим порушенням прав людини не тільки в Україні, але й у всьому світі.

Єпископ Віктор повідомив Спецдоповідача ООН Ахмеда Шахіда, що представники УПЦ та правозахисні організації будуть і надалі спрямовувати свої звернення до системи міжнародного правозахисного механізму. Насамкінець, сторони домовилися про подальшу комунікацію.

В рамках роботи 40 сесії Ради з прав людини ООН, голова Представництва УПЦ також провів низку інших зустрічей та обговорень.

Спеціальний доповідач ООН з питань свободи релігії та переконань є посадовою особою ООН, яка уповноважена відповідно до міжнародних конвенцій приймати та розглядати індивідуальні та колективні скарги про порушення прав людини у релігійній сфері та застосовувати щодо них заходи реагування відповідно до міжнародного права.

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 718

Залишити відповідь