У Неділю Торжества Православ’я Предстоятель очолив святкове богослужіння у Києво-Печерській Лаврі (+відео)

17 березня 2019 року, у Неділю першу Великого посту, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив чин Торжества Православ’я та Божественну літургію у храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Гурій (Кузьменко), архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій, єпископ Васильківський Миколай, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр та духовенство Лаври.

За богослужінням з нагоди святкування Торжества Православ’я також були присутні представники Посольств іноземних православних держав в Україні.

Неділя Торжества Православ’я пов’язана з VII Вселенським Собором 787 року, який встановив у Православній Церкві шанування ікон після тривалого періоду іконоборства. Саме ж свято виникло у 843 році і було присвячене остаточній перемозі над єрессю іконоборства. Тим самим в Церкві закінчився період формулювання православного вчення про Христа, а ікона таким чином стала останнім наочним свідченням реальності Боговтілення. З тих пір відзначати Торжество Православ’я стали в першу неділю Великого посту, так як найперше його святкування у 843 році припало саме на цей день. Особливе богослужіння цієї неділі - чин Торжества Православ’я, основа якого була закладена у ІХ столітті, потім доповнювалось та змінювалось аж до ХХ століття. Постійними складовим чину, які зберігаються і зараз, є проголошення Православної віри, вічної пам’яті її проповідникам і захисникам та многоліття усім членам Церкви.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до численної пастви зі словом проповіді. Блаженніший Владика розповів про боротьбу Церкви з єресями в період Вселенських Соборів, про встановлення свята Торжества Православ’я, а також пояснив, чому ми можемо шанувати святі ікони та наголосив на необхідності берегти чистоту віри.

За Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та єдність Православної Церкви.

Предстоятель звершив дияконську хіротонію над студентом 4 класу Київської духовної семінарії Віталієм Жакуном.

Після одпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав присутніх за богослужінням високоповажних Послів та представників Посольств країн, більшість населення яких сповідує Православну віру.

Після Божественної літургії священнослужителі та віряни на чолі з Предстоятелем пройшли хресним ходом до Дальніх печер обителі. Наприкінці богослужіння Блаженніший Владика окропив паству святою водою та благословив усіх.

Одразу після хресного ходу у резиденції Предстоятеля в Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч Митрополита Онуфрія з представниками дипломатичного корпусу.

Нагадаємо, напередодні Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив всенічне бдіння у цьому ж храмі. 

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2250

Залишити відповідь