Віряни УПЦ, попри перешкоди прихильників «ПЦУ», стоять у Православній вірі — огляд ситуації за 16-17 березня (фото, відео)

Православні християни, з особливою старанністю і благоговійно проводячи Першу седмицю Святої Чотиридесятниці, мають втішне свідоцтво Православ’я у священному спогаді в першу суботу та першу неділю — Торжество Православ’я, що здійснюється Церквою.

Однак прихильники «ПЦУ» зневажили Великий піст — і зірвали великопісні богослужіння в різних храмах Української Православної Церкви.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує огляд ситуації з т.з. «переходами» та захопленнями храмів УПЦ за 16 і 17 березня 2019 року.

Вінницька єпархія

Незважаючи на безчинство прихильників «ПЦУ» щодо правлячого архієрея, священиків і вірян с.Лука-Мелешківська, що на Вінниччині, Божественна літургія таки відбулася в храмі УПЦ.

16 березня віруючі с. Лука-Мелешківська Вінницької області, заблоковані в Спасо-Преображенському храмі УПЦ, котрі провели всю ніч в молитві у храмі, щоб запобігти захоплення церкви, вибили двері після того, як побачили, що до їх правлячого архієрея прихильники «ПЦУ» застосовують фізичну силу, передає прес-служба єпархії.

Натомість вінницькі ЗМІ розповсюдили неправдиву інформацію, буцімто якісь «заїжджі тітушки розбили вікна і вибили двері», при цьому замовчали дійсну інформацію про те, що насправді активісти намагалися захопити храм УПЦ і перешкоджали здійсненню архієрейського богослужіння.

«Пишуть усі вінницькі ЗМІ про те, що в Луці-Мелешківській вибили двері та розбили скло. Але все починалося з того, що замкнули о. Василія, настоятеля, в храмі, а до мене, правлячого архієрея, застосували фізичну силу», — повідомив архієпископ Вінницький і Барський Варсонофій на своїй сторінці в Фейсбук і аргументував слова відео.

Як свідчить владика, він сам вийшов до прихильників «ПЦУ», щоб почути їхню позицію та спільно дійти згоди, однак ніхто його не слухати не захотів. Більше того, «священик» колишнього митрополита Симеона наказав активістам владику Варсонофія «викинути за церковну огорожу». «Це так по-мирному вони пропонують вирішувати спори», — зазначив архієпископ Варсонофій.

Саме коли таку поведінку активістів стосовно правлячого архієрея Вінницькою єпархією побачили віряни, вони й вибили двері (оскільки двері було заблоковано прихильниками «ПЦУ»), аби поспішити на допомогу.

Нагадаємо, що 16 березня, попри перешкоди прихильників «ПЦУ», Божественна літургія в храмі в с. Лука-Мелешківська таки відбулася. Богослужіння очолив архієпископ Варсонофій.

А в неділю в храмі, де напередодні активісти спровокували конфлікт, Божественну літургію звершив настоятель храму протоієрей Василій Альмухамед у співслужінні священиків м. Вінниці. Літургія зібрала у храмі чисельну релігійну громаду села. З понад 100 богомольців більше 70 причащались Святих Христових Таїн, зазначають в єпархії.

Володимир-Волинська єпархія

16 березня у селі Сусваль (раніше Жовтневе) Володимир-Волинського району Волинської області відновилися провокації прихильників «ПЦУ» під стінами храму УПЦ, повідомляє прес-служба єпархії.

На завершення першого тижня Великого посту, в суботу ранком, парафіяни та настоятель священик Богдан Гнатюк прийшли до храму, аби звершити богослужіння. Однак активісти «нової церкви» перешкодили о. Богдану увійти на територію храму і заявили, що призезли «свого» священика, вимагаючи при цьому віддати їм ключі від церкви. Неподалік церковних воріт дійсно стояли священики «Київського патріархату» і чекали на вирішення питання.

Нагадаємо, що після того, як 24 лютого релігійна громада с. Сусваль на своїх загальних зборах у храмі приняла рішення і далі залишатися в складі Української Православної Церкви, місцева влада ініціювала розгляд цього питання усіма жителями села. На основі принятих рішень звернулися до керуючого місцевої єпархії невизнаного «Київського патріархату», котрий всупереч законодавству України, видав наказ про підпорядкування собі Різдво-Богородичної релігійної громади села Сусваль.

Згідно Єдиного державного реєстру України, храм Різдва Пресвятої Богородиці у селі Сусваль належить релігійній громаді Української Православної Церкви і вона (релігійна, а не селищна громада) несе за нього повну відповідальність.

Звістка про новий виток протистояння у Сусвалі швидко поширилася околицею. Підтримати молитвою громаду прибули священики та парафіяни з сусідніх сіл. Протягом дня церква була зачиненою, а під її стінами точилися суперечки, чіплялися вже традиційні ярлики та лунала молитва. Саме молитва з вуст віруючих людей і стала вирішальною цієї суботи.

 Бориспільська єпархія

17 березня у храмі на честь Успіння Богородиці села Погреби Броварського району Київської області після Божественної літургії до храму увійшли представники сільської територіальної громади, які не є парафіянами храму, та здійснили провокацію, передає єпархіальна прес-служба. Під час молебню у храмі відбувалася штовханина та лунали провокаційні заклики від агресивних селян про своє бажання перевести релігійну громаду разом із храмом до «ПЦУ». Проте прибула на місце поліція вивела всіх із храму і прихрамової території. Молебень православні вимушені були служити біля воріт храму. Прихильники «ПЦУ» провели свої збори неподалік від храму. За результатами переговорів між представниками двох сторін було досягнуто домовленості розглянути конфліктне питання у юридичному полі.

Серед жителів села активісти “переходу” розповсюджували агітаційну передвиборчу літературу одного із кандидатів у Президенти України.

Нагадаємо, що 2 лютого 2019 р. в селі Погреби в залі засідань сільської ради близько сотні жителів села зібралися, щоб змінити юрисдикцію релігійної громади. Назвавши себе «православною громадою храму», учасники засідання «одноголосно» проголосували за перехід православного храму в Погребах в невизнану православним світом ПЦУ. Слід зазначити, що для того, щоб переконати селян перевести Успенський храм в нову церковну структуру, активісти ПЦУ вдалися до брехні і відвертих маніпуляцій.

У свою чергу, більшість дійсних членів релігійної громади Успіння Пресвятої Богородиці села Погреби повідомила, що ніяких рішень щодо переходу в ПЦУ не приймала і залишається вірною Українській Православній Церкві і її Предстоятелю. Тому спроба активістів перевести Успенський храм в ПЦУ вірними УПЦ розцінюється, як насильницька і не відповідає бажанню більшості членів релігійної громади.

Прчому, серед прибічників “переходу” велика кількість послідовників неправославних віросповідань і відкритих атеїстів. Разом із тим, регулярно до православного храму ходить невелика кількість жителів.

Волинська єпархія

16 березня в будинку культури села Щурин Волинської області відбулись збори сільської громади, під час яких віряни засвідчили вірність УПЦ на чолі з її Предстоятелем, передає прес-служба єпархії.

Сільський голова Василь Карпюк розповів, що збори відбулись спокійно і без ексцесів.

За результатами таємного голосування громади, 86 чоловік проголосували за збереження юрисдикції Української Православної Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм. За перехід до «ПЦУ» – 71 чоловік.

А от у місті Камінь-Каширський Волинської області активісти мають намір 25 березня влаштувати «таємне голосування за регістрацією» за перехід храму УПЦ на честь Різдва Богородиці в ПЦУ. Ними складено точний список вулиць, мешканці яких мають право голосу, повідомляє СПЖ.

Зокрема в оголошенні перерахований конкретний список вулиць, мешканці яких, на думку ініціаторів, можуть голосувати за зміну юрисдикції парафії. При цьому в списку на деяких вулицях є будинки, мешканці яких голосувати не мають права.

«Бути учасниками голосування можуть тільки повнолітні особи, які проживають в межах приходу. Зокрема, на вулицях: Воля, Євгенія Карановича (Кузнєцова), С. Мельника, Цірская, Фермского, Шабліовського, Острівна, Чкалова (крім будинку №11), Суворова, Мала, Дружна (Кошового), Хмельницького, Ватутіна, Окружна, Згоди , Ярослава Мудрого, Порічанская, Грушевського, Стуса, Гайова, Нова Воля, Східна, Василя Кмецінского, на провулках вищевказаних вулиць і провулках Магдебурзький (Кузнєцова), Комарова», — йдеться в повідомленні активістів.

Як розповів настоятель храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ (відомий в регіоні волонтер, котрий бував у зоні бойових дій), ініціатива про перехід, та ще й «за пропискою», викликала в громаді обурення. Найцікавіше в тому, що сам він проживає в іншому районі міста і, отже, будучи навіть настоятелем, до «голосування» допущений не буде.

Громада храму звернулася до правоохоронців із заявою про те, що по відношенню до віруючих УПЦ готується можливе порушення законності.

17 березня православна громада Свято-Благовіщенського храму УПЦ села Раків Ліс Камінь-Каширського району запобігла спробі захопити храм. Агресивно налаштовані активісти увірвалися на територію церкви і влаштували бійку прямо на порозі храму, повідомляють «Подробности».

Віруючі УПЦ разом з нещодавно призначеним настоятелем протоієреєм Ростиславом Сижуком встали на захист свого храму, який знову намагалися захопити прибічники «ПЦУ» на чолі з забороненим у служінні за перехід у розкол колишнім настоятелем протоієреєм Миколою Смолярчук.

Активісти ПЦУ побили жінок, які захищають свій храм. Літня жителька села, Галина Гут, розповідає: «Я була за секунду від смерті… На мене наступили! Подивіться, які у нас чоловіки, які у нас порядки», — розповідає вона журналістам і показує закривавлені серветки.

Коли активістам ПЦУ не вдалося прорвати заслін віруючих УПЦ, вони перелізли через церковну огорожу, зламали її, влаштували бійку на сходах біля входу в храм і зрізали замки з воріт.

«Що це за релігія така ?! Батюшка силою йде на людей!», — обурюється інша мешканка села, Ольга Муц.

Глава місцевої сільради Володимир Ніщик стверджує, що в усі реєстраційні документи внесені зміни і храм тепер належить ПЦУ.

Віруючі УПЦ обладнали тимчасовий намет неподалік від своєї церкви для здійснення богослужінь.

Настоятель і громада звернулися до суду і чекають його рішення.

На даний момент храм закритий, віруючі УПЦ і прихильники ПЦУ повісили свої замки на двері храму.

Нагадаємо, не дивлячись на те, що колишній настоятель парафія пішов у розкол, значна частина віруючих залишилася з новим настоятелем, який після указу про заборону був призначений на його місце і очолив громаду. Зараз храм закритий. Заборонений в служінні протоієрей Микола Смолярчук отримав в ПЦУ указ про своє призначення в село Раків Ліс як настоятель храму.

Тульчинська єпархія

16 березня, зриваючи великопісне богослужіння, нетверезий натовп прихильників «ПЦУ», ображаючи духовенство вірян та лихословлячи, намагалися увірватися до храму УПЦ та захопити їх, повідомляють в єпархії.

Зокрема агресивно налаштовані активісті, навіть ігноруючи зляканих такою подією дітей, намагалися увірватися в храм УПЦ в селі Красносілка Бершадського району на Вінниччині. Причому учасником безчинних атак став місцевий дільничий поліцейський.

Храм було опечатано. Конфлікт триває.

Нагадаємо, що раніше релігійна громада св. ап. Іоанн Богослова у с. Красносілка Бершадського району Тульчинської єпархії звернулася до начальника місцевої поліції В. Лялюцького з заявою відкрити кримінальну справу проти голови сільської ради І. Пустовіта, який, як раніше повідомлялося, застосовував адмінресурс, щоб примусити громаду УПЦ перейти до «ПЦУ», ігноруючи при цьому попередження заяви Головного управління поліції у Вінницькій області та заяви начальника управління у справах національностей та релігії Вінницької ОДА.

Зокрема парафіяни громади УПЦ с. Красносілка просять «внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення Пустовіт Іваном Яковичем, головою Красносільської сільради Бершадського району Вінницької області, кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 161 КК України».

Чернівецько-Буковинська єпархія

У Бережниці на Буковині прихильники «ПЦУ» не дозволяють вірянам УПЦ навіть молитися на подвір’ї власного храму, повідомляє прес-служба єпархії

Ще 15 березня прихильники «ПЦУ» зрізали і замінили замки також і на воротах території храму. Тепер релігійна громада на честь Архістратига Божого Михаїла не може молитися не тільки в храмі, а й на його території.

«Ви мабуть пам’ятаєте, як настоятель, отець Костянтин, та його парафія 4-ри дні колінопреклонно читали покаянний канон прп. Андрія Критського на гравію біля Хреста? Тепер релігійна громада на честь Архістратига Божого Михаїла УПЦ вже більше немає змоги молитися ні у власному храмі (нагадаємо, замки в храмі, під наглядом голови сільради Соломка В. Д., було зрізано у Прощену Неділю), ні на власній церковній території», — зазначили в єпархії.

Нагадаємо, у Прощену неділю, 10 березня, активісти, за участю поліції та місцевої влади, спилили замки у церкві на честь Архистатига Божого Михаїла, що у с.Бережниця,та рейдерськи захопили храм.

Водночас в місцевій газеті «Вижницькі обрії» опубліковано чергову неправдиву інформацію, спрямовану проти громади УПЦ с. Бережонка, що сіє релігійну ворожнечу.

Зокрема в оголошенні написано, що нібито: «Статут і печатку церкви Іоанна Богослова УПЦ МП села Бережонка вважати втраченою». Однак, як підкрелюють в єпархії, релігійна громада на честь святого Євангеліста Іоанна Богослова УПЦ офіційно заявляє, що оригінал статуту релігійної громади зберігається у настоятеля парафії о. Миколая, а завірені копії знаходяться в консисторії Чернівецько-Буковинської єпархії та адміністративних органах Чернівецької області.

«З печаткою та іншими документи парафії — теж все добре. …якщо щось і втрачено, то тільки совість авторів та видавців цього оголошення», — зауважили в прес-службі єпархії.

Варто підкреслити, що все це відбувається знову за підтримки місцевої влади, оскільки засновниками газети «Вижницькі обрії» є Вижницька районна державна адміністрація, Вижницька районна рада та журналістський колектив газети.

Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2409

Залишити відповідь