Єпископ Гедеон звернувся до уряду США щодо незаконного позбавлення громадянства України

Єпископ Макарівський Гедеон, намісник Десятинного монастиря Різдва Богородиці, направив листи до уряду Сполучених Штатів Америки, адресовані президенту США Д. Трампу і Державному секретарю США М. Помпео. У своєму зверненні владика розкриває ситуацію навколо незаконної депортації і позбавлення його громадянства чинною владою України, а також просить встати на захист демократичних прав українського народу. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на сайт Десятинного монастиря.

Єпископ Гедеон переконаний, що чинна влада України незаконно позбавила його громадянства та пов’язує це з низкою подій, що передували цьому, а зокрема — із зустрічами  з конгресменами США, під час яких владикою було передано офіційне звернення УПЦ до американського  конгресу та Держсекретаря США Майкла Помпео, «в якому Церква просить розглянути випадки порушення прав і свобод віруючих в Україні».

Владика відзначив той момент, що при виїзді з України до Сполучених Штатів Америки та перетині державного кордону жодних претензій до нього та його документів не було. Однак після повернення з США той самий паспорт, з яким владика перетинав кордон,  правоохоронними органами раптово було оголошено недійсним. На його переконання, документи про визнання його недійсним було сфальсифіковано після візиту до США, під час якого «було проявлено принципову громадянську позицію щодо висвітлення подій, які відбуваються в Україні навколо Української Православної Церкви».

Єпископ Гедеон нагадав: «Системний аналіз правових норм Конституції України, відповідних Законів та нормативно-правових актів прямо вказує на те, що громадянин взагалі не може бути позбавлений громадянства без своєї згоди».

«Жодних клопотань про вихід із громадянства України я не подавав, — продовжив владика, — а тому позбавлення мене громадянства та анулювання паспортів, виданих компетентними органами України на моє ім’я є грубим порушенням норм Конвенції з прав людини, Конституції України, Закону України “Про громадянство України” та нормативно-правових актів, якими здійснюється регулювання правовідносин в цій сфері».

Він упевнений, що такі дії вчинені відповідними особами «виключно на підставі припущень, без належного нормативно-правового обґрунтування, всупереч встановленій процедурі та суперечать нормам національного та міжнародного законодавства».

«А з огляду на те, що такі дії по відношенню до мене вчинено після висловлення моєї принципової громадянської позиції щодо неприпустимості втручання влади України у діяльність релігійних організацій, що є грубим порушенням права на свободу світогляду і віросповідання в розрізі права на безперешкодне ведення релігійної діяльності – прямо вбачається, що влада намагається у будь-який спосіб усунути незгодного з її діями архієпископа Української Православної Церкви, не нехтуючи при цьому грубим порушенням норм Конституції та чинного законодавства, намагаючись надати таким своїм протиправним діям зовні вигляду законних», — підкреслив Його Високопреосвященство.

Владика також зауважив цікавий момент, що понад 100 народних депутатів та держслужбовців мають, крім українського, іноземне громадянство, і це не перешкоджає їм займатися своєю діяльністю. Як приклад, він навів «епопею з американським громадянством Уляни Супрун», котра виконує обов’язки міністра охорони здоров’я України, хоча згідно з законодавством не має права обіймати державну посаду.

«З огляду на викладені факти, які прямо вказують на грубе порушення з боку органів державної влади в Україні громадянських прав та свобод, прошу Вас у відповідності до міжнародних правових норм встати на захист  демократичних прав не лише моїх, а й всього українського народу», — підсумував владика Гедеон у своєму зверненні.

Просмотров: 1007

Залишити відповідь